Kilépési hullám indult a CDU-ban

2021. május 04. 07:57

Helyénvalónak találom, hogy összetartanak a balliberális korszellemmel szembeni erők. Interjú.

2021. május 04. 07:57
Ingo Gondro
Magyar Nemzet

„Mire számít a Zöldek kormányra kerülése esetén? Milyen kancellár lenne Baerbock?

Baerbock friss, új arcot jelent a Zöldek élén, de a párt politikája a mi szempontunkból, konzervatív nézőpontból igen előnytelen. Az autóipar, a szénhidrogén-alapú energiaforrások, az atomenergia ellen vannak. A migrációs politikájuk a tökéletes ellentéte a mi felfogásunknak: az Európába való ellenőrizetlen bevándorlás hívei, amit mi kockázatosnak és veszélyesnek tartunk. A tömeges muszlim bevándorlás megváltoztatja a társadalom szerkezetét, ahogy azt német városrészekben látjuk is. Tartok tőle, hogy Laschet – akinek »török Armin« a gúnyneve – nagyon egymásra találhatnak. Az európai migrációs válság idején is azt láttuk, hogy Laschet az emberek ellenőrizetlen beengedésének és befogadásának pártján volt. Egyelőre viszont azt is látom: a Zöldek azzal a szándékkal lépnek fel, hogy a CDU/CSU szavazótáborából is átcsábítsanak olyanokat, akik eddig Angela Merkelre szavaztak.

Rosszabbakat mond a saját pártja jelöltjéről, mint az ellenféléről…

Amikor Laschetet pártelnökké választották, megindult a CDU-ban egy kilépési hullám, amelyet újabb követett, amikor a kancellárjelöltséget is megszerezte. Mert hogyan is történt ez? Laschetet a pártelnökség választotta meg Söder ellenében, ám ha valaki azt hiszi, hogy a pártelnökséget pedig a párttagság, az téved. A CDU elnökségét a pártkongresszusi küldöttek választják, akik viszont főként a szövetségi és tartományi szintű CDU-képviselőkből, valamint a pártapparátus tagjaiból állnak. Egy ilyen fórumon az egyszerű kereszténydemokrata párttag nem vesz részt. Most konkrétan tudjuk, hogy Rajna-vidék–Pfalz tartományban például a tagság egyértelműen Söder kancellárjelöltségét támogatta, ám a tartományi CDU-elit a pártelnökségben Laschetre szavazott. Így lett a CDU a funkcionáriusok pártja. Sokan vannak a szimpatizánsaink között, akiknek már a CDU nem felel meg, de annyira jobbra sem akarnak szavazni, mint ahol az Alternatíva Németországnak (AfD) áll. Tehát vagy egy harmadik pártot választanak, vagy otthon maradnak a szavazás napján.

Lát még egyáltalán esélyt arra, hogy a CDU-ban újra otthon érezzék magukat a konzervatívok, vagyis a párt visszataláljon a kereszténydemokrata értékekhez?

A mi reményünk erre Friedrich Merz jelöltsége volt, de ő vereséget szenvedett. Az egyik forgatókönyv a jövőben az, amit máskülönben nem akarunk: a CDU vereséget szenved a választásokon, ellenzékbe vonul, Laschet lemond a pártelnökségről, Merz pedig újra előtérbe kerül és újraépíti a pártot. Ennek a nagy hátulütője négy év zöldkormányzás lenne. A másik eshetőségről azt tudom mondani, hogy mi, az Értékek Uniójában a CDU-n belül igyekszünk képviselni a keresztény-konzervatív értékeket, de ha ez nem sikerül, az egy új, polgári-konzervatív párt előtt nyithatja meg az utat.

Európában is alakult egy új jobboldali tömörülés a néppártot elhagyott Fidesz, Matteo Salvini olasz Ligája és a vezető lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság körül. Mi a véleménye erről?

Pozitívnak, jónak és helyénvalónak találom, hogy összetartanak az Európát bejáró balliberális korszellemmel szembehelyezkedő erők, köztük olyan országoké, amelyeknek a kommunizmust is át kellett élniük. Ez nálunk, Németországban is ösztönzi a konzervatívokat.

Elképzelhető tehát, hogy amikor jövőre beszélünk, már egy új párt politikusa lesz?

Lehetséges.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
duzur
2021. május 04. 15:45
Az AFD egyik fejese kijelentette, semmiféle bevándorlást nem akarnak, inkább követni szeretnék Japán példáját. Az persze köztudott, hogy nagyon fejlett a japán robotika és sok minden amit a németeknél a régi és uj migránsok végeznek, Japánban már robotokra bizzák. Mivel viszont az is egy elöregedö társadalom és a fiatalok nemigen tudnak törödni az idösekkel, ott a mükutyák, beszélö müunokák vannak körülöttük, de a gondozásukat is egyre inkább robotok végzik. Ez is egy lehetöség.
duzur
2021. május 04. 15:30
Az AFD egyik fejese kijelentette, semmiféle bevándorlást nem akarnak, inkább követni szeretnék Japán példáját. Az persze köztudott, hogy nagyon fejlett a japán robotika és sok minden amit a németeknél a régi és uj migránsok végeznek, Japánban már robotokra bizzák. Mivel viszont az is egy elöregedö társadalom és a fiatalok nemigen tudnak törödni az idösekkel, ott a mükutyák, beszélö müunokák vannak körülöttük, de a gondozásukat is egyre inkább robotok végzik. Ez is egy lehetöség.
bunko_jobbos
2021. május 04. 09:02
Egy pártot belülről a legkönnyebb megbuktatni. És ezt az elnök tudja egy személyben elérni. A Jobbiknál láttuk ezt legélesebben, de mindenhol így van. Az egyszerű párttagok támogathatják a pártot, ha tetszik nekik, amit művel, és kiléphetnek, ha nem. De beleszólni nincs módjuk. Ez a világ törvénye, így volt ez a Szovjetunióban, a Fideszben, a DK-ban és mindenhol. Biztos Egyiptomban és Rómában is így volt. Most az a baj, hogy pártot csak médiatámogatással lehet építeni, és az nincs az alternatív CDU-nak. Gyakorlatilag most megtisztítják a pártot a normális emberektől.
Hannibal
2021. május 04. 08:52
"konzervatív nézőpontból igen előnytelen. Az autóipar, a szénhidrogén-alapú energiaforrások, az atomenergia ellen vannak. " Nem kellene a konzervatívizmust ezzel összekötni, mert bőven lehet valaki konzervatív, ha nem komálja az atomot, vagy a levegő telepuffogtatását. A lényeg, a józan látásmód, a realitás, hogy hogy ne veszítsük el a vámnál, amit a réven nyerünk. A tény ugyanis, hogy mindegyik környezetszennyező: az áramot elő kell állítani, a napelemeért szélerőműért hegyeket bontanak el, az uránért szintén, a szénért dettó, a vizienergiához folyókat terelnek új mederbe (lápvilágokat és élőhelyeket tüntetve el). Ára van mindnek. Ne dugjuk a fejünket homokba, fontos kérdések ezek, és ne hagyjuk a baloldalnak a témát.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!