Mire is kell és jó emlékezni Mohácsból?

2021. július 11. 14:44

Szapolyai János nem vállalta a harcot, magyarul megfutamodott. És erre most mennyit költünk?

2021. július 11. 14:44
null
Juszt László
Juszt László
Facebook

„Semjén Zsolt kinevezte Hargitai János országgyűlési képviselőt a mohácsi csapata 500. évfordulójáról történő méltó megemlékezéssel összefüggő feladatok ellátásáért miniszteri biztosnak. »Nyomon követi és felügyeli a megemlékezés programsorozatának előkészítési és megvalósítási munkálatait annak érdekében, hogy az kulturális, történelmi, nemzetazonossági… módon kerüljön megrendezésre.«

Jelentsen ez bármit is! De mire is kell és jó emlékezni Mohácsból? Tomori nem fizetett majd egy évig a csapatoknak zsoldot. Ettől azok nem voltak túl lelkesek. Látva, hogy semmi sem történik az ország védelmében, a végvári parancsnokok beadták lemondásukat. Ahogy a védelem, úgy a lemondásuk sem érdekelt senkit. A magyar nemesség a rákos mezei országgyűlésen személyes ügyekről, a főúri és a köznemesi párt közti viszályokról vitatkozott. És persze megszavazta a hadiadót. A király közölte, hogy nincs pénze a hadra keléshez, erre hivatkozva a nemesség sem érezte kötelességének, hogy fegyvert fogjon.

Erdőd és Eszék őrsége, kilátástalannak ítélve a harcot, elmenekült. A király kinevezte a sereg vezéreiül Szapolyai György szepesi grófot és Tomori Pál kalocsai érseket, aki vonakodott a vezérséget elfogadni. Az alig másfél-két órás csatában a 15.000 fős magyar sereg megsemmisítő vereséget szenvedett. Csak az erdélyi, kb. 15 ezer fős had maradt meg, mert Szapolyai János nem vállalta a harcot. Magyarul megfutamodott. És erre most mennyit költünk?”

(Nyitókép: Székely Bertalan: II. Lajos holttestének megtalálása (1860). Fotó: WIKIPÉDIA)

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 247 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bolá
2021. július 12. 17:13
Ez nem igaz! Szapolyai vállalta a harcot, csak az akkor hírközlési és közlekedési viszonyok között nem tudott a mohácsi csatatérre érni: mivel nem tudták, hogy a törökök merre fognak támadni, először mint erdélyi vajda azt az utasítást kapta, hogy védje meg az erdélyi országrészt, utána, hogy támadja meg Havasalföldet, hátha erre visszaforduljanak a törökök, majd legvégül, hogy menjen Mohácsra. De azt látta, hogy már nem képes időben Mohácsra érni a sereggel, ezért a seregét elhagyva, csak maga indult a csatába. Tomoriék dönthettek volna úgy, hogy visszavonulnak, és bevárják, hogy Szapolyai csatlakozzon hozzájuk a seregével.
Cséfy
2021. július 12. 08:28
--
misi53
2021. július 12. 07:50
Az igazság az ,hogy Juszt egy okos művelt faszi pontosan tudja miről van szó ! Csak hát ő igy szórakozik ,hogy felidegesít mindenkit,röhög a markába !
Karbantartó9
2021. július 12. 06:55
Én pl arra emlékszem jól, hogy neked is köszönhetjük a gyurcsányos-mszp-szdsz korszakot!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!