Púposodó rongyszőnyeg

2021. szeptember 01. 17:33

Már annyira púpos, hogy egyre kevésbé lehet vele feltűnésmentesen elfedni a nem kívánatos problémákat.

2021. szeptember 01. 17:33
null
Juhász Dániel
Népszava

„Minden adott a biztonságos tanévkezdéshez. Lehet, ez valóban így is van, a kérdés az, hogy vajon meddig marad így? Vajon mennyi időnek kell eltelnie ahhoz, hogy a tesztelés, a kontaktkutatás, a maszkhasználat és a távolságtartás hiánya miatt újból terjedni kezdjen a vírus az iskolákban, akár az oltottak között is, akik aztán szinte láthatatlanul, tünetmentesen veszélyeztethetik az oltatlanokat? Vajon mennyi időnek kell majd eltelnie ahhoz, hogy érdemi intézkedések történjenek?

A probléma nem azzal van, hogy a kormány jelenléti oktatást akar. Hanem azzal, ahogyan akarja. Miközben Európa-szerte számos ország fokozott védelmi intézkedésekkel készül az iskolanyitásra – köztük Orbán Viktor miniszterelnök »laboratóriumországa«, Ausztria, ahol heti rendszeres tesztelésekkel indul a tanév –, mi úgy teszünk, mintha a magyar gyerekek, pedagógusok, családtagjaik már teljesen immunisak lennének a koronavírusra és annak különböző variánsaira. Úgy teszünk, mintha a vírust sikerült volna kisöpörni az iskolákból. Pedig nem kisöpörték, hanem besöpörték. A szőnyeg alá.

A magyar oktatás elnyűtt rongyszőnyege alatt még ez is elfér. A gond csak az, hogy az a szőnyeg már annyira púpos, hogy egyre kevésbé lehet vele feltűnésmentesen elfedni a nem kívánatos problémákat. Ott van alatta az egyre fokozódó pedagógus- és szakemberhiány, amiről tudjuk, hogy létezik, de amíg nem látjuk egyértelműen, addig mondhatjuk, hogy nincs is. Mellettük ott van a megalázóan alacsony bérek problémája. Továbbá a jövőkép hiánya, nemcsak a tanári pályán, hanem az egész oktatási rendszerben. Oda vannak besöpörve a hátrányos helyzetű régiókban élő szegény családok gyermekei, az esélyegyenlőség és a felzárkózás lehetőségének hiánya. A sort még hosszan lehetne sorolni.”

Fotó: MTI/Vajda János

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
olajfa1
2021. szeptember 02. 09:14
Te a ti szőnyegetek "púpjának a nagyságát vizsgáld! Mert az már magasabb mint a Mount Everest!
Bandi0723
2021. szeptember 02. 08:16
Mindenért is az "Óbán" a hibás! Istenem még legalább 7-8 hónapig, ezt fogjuk hallgatni! Meg még, 4 uszkve 8 évig!
Akrabu17
2021. szeptember 01. 21:02
aj de szép gyümölcs ez a fasz is aki ezt a cikket irta!
B_kanya
2021. szeptember 01. 20:04
Fordítok: hát ugyan semmit nem tud mondani arról, hogy miért baj a jelenléti oktatás, de "egyébkéntis oktatásegészségügy". Aztán mikor az iskolarendőr, az iskolalátogatáshoz kötött segíjke, a csellengők napközbeni igazoltatása kerül szóba, meg az, hogy kér-e annyi pofont, ahány iskolai uszodáról találok 5 perc alatt cikket... ...akkor sehol nincs. Sem akkor, mikor az egy pedagógusra jutó diákok számának csökkenéséről (ha úgy tetszik: a pedagógusok számának növekvéséről) van szó.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!