A Telex szerint Szt. Hildegárd, a középkor egyik nagy szentje abortuszrecepteket adott a hívőknek

2021. október 21. 21:43

Hildegárd a terhesség alatti szexet is bűnnek tartotta, mert úgy vélte árthat a megfogant magzatnak.

2021. október 21. 21:43
null
Mike Károly
Facebook

„A Telex ajánlgatja itt nekem az alábbi »tudományos ismeretterjesztő« cikket, ami szerint Szt. Hildegárd, a középkor egyik nagy szentje »abortuszrecepteket adott a hívőknek« és »az abortuszról adott tanácsokat« nekik. Gondolom, a szerző azért örvend ennek, hogy diszkreditálja a Katolikus Egyház tanítását. Lelke rajta, de azért érdemes elmondani, hogy a hír csak majdnem igaz (lásd még »fosztogatnak vagy osztogatnak...«). Az egyik állítólagos bizonyítéka egy félrefordított idézet (mondhatni egy történelmi kacsa): Hildegard valójában nem javasol egy növényt, hanem éppen azt mondja, nehogy megegyék, mert veszélyes, abortuszt is okozhat.

A másik bizonyítéka pedig az, hogy a kimaradó menstruációra ajánl egy gyógyfürdőt, amiben van olyan növény, ami abortuszt is okozhat (de tényleg jó arra is, amire ajánlja). A JStor Daily ismeretterjesztő cikk, amit a Telex újságírója idéz, az első kacsának felül, noha egy gyors kereséssel megtalálható a cáfolata [Eve's Herbs: A History of Contraception and Abortion in the West by John M. Riddle Review by: Monica H. Green, Bulletin of the History of Medicine, Vol. 73, No. 2 (Summer 1999), pp. 308-311]. A másodikat illetően korrektebb, mert leírja, hogy Hildegárd a menstruációs problémára ajánlotta, nem abortuszra. Hildegárd egyébként nem hogy az abortuszt elítélte, de még a terhesség alatti szexet is bűnnek tartotta, mert úgy vélte árthat a megfogant magzatnak.”

Fotó: Facebook, Catholic Saint of the Day

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Megtalálta
2021. október 22. 14:58
Ez az, Telex, csak így tovább! Menjetek szépen a 444 mellé a hazug, kattintásvadász pöcegödörbe.
Armageddon
2021. október 22. 14:20
"Az egyik állítólagos bizonyítéka egy félrefordított idézet (mondhatni egy történelmi kacsa)" Ugyanilyen kacsa a magyarok kiirtása. Az eliminare szó szándékos félrefordítása. A szó a latin ex limine, (el a küszöbtől ) szóból ered.
Fekete Ló
2021. október 22. 07:27
Mike miért ment át a kőbolsi ELTÉ-re?
néhai Ch.Pilot
2021. október 21. 22:19
Sátánista Telex, pokolra vele!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!