Bozótharc

2022. február 20. 12:27

Hátrányunk, hogy kicsik vagyunk, de előnyünk, hogy a nyugati világ sarkában élve látjuk, mi zajlik előttünk. Interjú.

2022. február 20. 12:27
Szilvay Gergely
Magyar Nemzet

A minap itt járt Will Witt konzervatív influenszer, aki 25 éves létére azt mondta, nem ismer rá az országra, amelyben felnőtt. Amerika azóta szélsőségesen polarizálódott. Csaknem hatvan évvel Martin Luther King híres beszéde után a »faji kérdés« továbbra is aktuális, a baloldalon – beleértve Joe Biden elnököt – rendszerszintű rasszizmusról beszélnek. Hogyan lehetséges ez? 

A rasszizmus létezik ugyan, de paranoia ma rendszerszintű rasszizmusról beszélni. Amikor a polgárjogi mozgalom az 1960-as években győzött, a faji kérdés lényegében megoldódott. A feketék jelentős mértékben felzárkóztak a fehérekhez. Egyszer utánanéztem annak, hogy ha az amerikai feketék külön országot alkotnának, akkor nagyjából az osztrákok és a franciák színvonalán élnének, lemaradva ugyan az amerikai fehérektől, de a világ tizenharmadik legfejlettebb országa lennének. Felzárkózásuk üteme történelmileg is figyelemre méltó. 

A közelmúltig a faji kérdés nem is éleződött ki annyira, mint ma. De a woke ideológia, George Floyd szerencsétlen halála 2020-ban, valamint a Demokrata Párt választási érdekei olyan irányban hatottak, hogy eszkalálódott ez a probléma. Ezúttal tehát nem a szélsőjobboldal, hanem az elvileg egyenlőségpárti baloldal élezte ki a kérdést, mindenért a fehér elnyomást kiáltva ki felelősnek. Ennek kifejeződése a kritikai fajelmélet (critical race theory).  (...)

Ezek keresztény valláserkölcsbe is ütköző jelenségek. Rod Dreher író a magyarul Szent Benedek válaszútján címmel megjelent könyvében számol be arról, hogyan szorultak vissza a hitük miatt az amerikai keresztények az oktatástól kezdve a munkahelyekig az élet számos területén. Mit lehet tenni az ellen, hogy az új hóbortok Közép-Európában is gyökeret eresszenek? Egy interjúban az antropológiai ellenforradalom szükségességéről beszéltél, de mennyire jók a konzervatívok esélyei?  

Hátrányunk, hogy kicsik vagyunk, de előnyünk, hogy a nyugati világ sarkában élve látjuk, mi zajlik előttünk. Velünk ellentétben az amerikaiak nem tudtak felkészülni arra, hogy mi vár rájuk. Fel lehet lépni kormányzati eszközökkel is – így a szülők jogainak rögzítésével –, ahogyan a társadalmi tudatosságot is növelni kell, és ragaszkodhatunk természettudományos igazságainkhoz is. 

De ez azért bozótharc lesz, amely sokáig fog tartani. Reménykedem egyébként abban is, hogy a lányos apák – akikkel senki nem szeret ujjat húzni – Amerikában is fellázadnak a nemátalakítások miatt. A novemberi virginiai kormányzóválasztáson már láttuk, hogy a szülői jogokra építve akár választást is tud nyerni a jobboldal. 

Hosszas bozótharcra utalsz. Vagyis ez esetben nem múló hóbortról van szó, mint jó ötven éve a kommunák esetében? Én a hetvenes években cseperedtem, de egy osztálytársam sem élt kommunában. Ma viszont a gender ott van az iskolákban.

A kommunák szószólói ajánlatot tettek a társadalom tagjainak, amelyet azok vagy elfogadtak, vagy inkább nem. Bárki élhet kommunában, aki akar. A mai mozgalmak viszont, amelyekről most beszélünk, erősen befolyásolják a kormányokat és a nemzetközi szervezeteket, mint az ENSZ vagy az EU. Gyakran élnek megfélemlítéssel, és karriereket lehetetlenítenek el, amire számos példa van Amerikában. Elvárják a társadalomtól, hogy tevőlegesen támogassa őket törekvéseikben. Azt mondtam valakinek, szerintem húsz évbe telik, amíg ez lecseng – ám szerinte optimista vagyok.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vakfolt
2022. február 21. 09:21
Azért mert paróka van rajta, még simán felismerhető.. a jó öreg kommunizmus. Az az alapgondolat, hogy valakik jogaiért ( a többségért ) harcolnak, ráébresztik a valakiket erejükre, és a segítségükkel szép új fasza világot csinálnak. A valakik kezdetben a munkások voltak, aztán a parasztok, most a szexuálisan deviánsok, és persze a fajok, valahogy mindig faji alapra fut ki a dolog. Azért működőképes, holott mindig katasztrófába torkollik, mert egy nagyon régi alapelvre épül, a divide et impera, oszd meg és uralkodj elvére.
budapesti
2022. február 21. 00:16
Utcai harc lesz. Én már elkezdtem, lásd a videón. Arról, hogy a homofóbia - az egyik fő "bozótvágó késük", vagyis rágalmazó eszközük - miért hazug hülyeség: https://www.youtube.com/watch?v=xj6B8iWy_CA Ezt nagyon fontos tudni.
annamanna
2022. február 20. 15:03
Miért mindig a rosszal foglalkozik valaki? Miért a szarban turkál, miért azt teregeti ki, miért azt hangsúlyozza, miért a moslékot tálalja fel mások számára szellemi eledelül? Mit jelent a bozótharc? Hogyan is lehetne a rossz ellen küzdeni olyan módszerekkel, hogy totálisan beleájultál és ki sem látszol belőle, és csak azt mantrázod újra és újra és újra és újra? MIT TUDSZ A JÓRÓL? MENNYI KÖZÖD VAN AZ IGAZSÁGHOZ, HA NEM IS ÉRDEKEL? MIÉRT NEM AZ IGAZAT KERESED ÉS KUTATOD, MIÉRT A ROSSZAT? MÁSOK SZÁMÁRA SZELLEMI ELEDELÜL MIÉRT A MOSLÉKOT ÖNTÖD?
quimby
2022. február 20. 14:36
Ha háború lesz, akkor akár 5 év múlva lecseng a hisztéria. Ha nem akkor 10 év. 20 év az sok. kb. 10 év tellt el Sztálin kutúrális forradalmától a 2. vh-ig amikoris a patriotizmusra buzdította katonáit. A nácizmus is kb. 10 évig tudott aktív maradni. A Rákosi éra is kb. 10 évig tudott megmaradni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!