Végképp eltörölni?

2022. március 07. 09:31

Az eltörléskultúra most orosz művészeknek megy neki, miközben Magyarország józanul reagál.

2022. március 07. 09:31
null
Constantinovits Milán
Mandiner

Apró mellékszála volt az ukrajnai háborúnak, pontosabban az arra adott külső reakcióknak, hogy az orosz macskákat kitiltották a nemzetközi macskaversenyekről. Óhatatlanul felvillantott bennem Bulgakov halhatatlan regénye, A Mester és Margarita, amelyben a gonosz egyik arcaként Behemót, a hatalmas kandúr kínozta a derék moszkvai polgárokat. A történet szerint Behemót távozásával az emberek minden háziállatban a sátánt keresték, bosszúálló buzgalmukban sorra fogták el és csonkították meg a fekete macskákat.

Valami hasonló a progresszív értelmiség válasza is az ukrán-orosz háborúra: pótcselekvés és értelmetlen kultúrharc. Az orosz macskák kitiltásán túl az orosz sportolók szankcionálása, zeneszerzők és regények elleni hadjárat, az orosz kultúra kiirtására tett kísérlet zajlik. A vélelmezett transzfóbok és a történelmi rasszizmus után végre új célpontot talált a progresszió:

most az orosz kultúra ellenében pörgetik fel a cancel culture turbináit.

Természetes, hogy a háború alapvető irracionalitására nehéz észszerű válaszokat adni. A virológusból katonai szakértőkké önátképzett fotelkommentelőkön túl szeriőz elemzők sora keresi a racionalitást a hadműveletek mögött. Ukrajna katonai erősödése, az ukrán nemzettudat egyre gyorsabb térnyerése, az orosz narratíva állítása szerinti donyecki atrocitások, a nyugati közeledés jelentette fenyegetés, a hidegháború után felborult status quo helyreállítása és megannyi magyarázat próbálja értelmezni a putyini inváziót.

A nyugati értelmiség reakciója azonban nem a motivációk keresésére irányul, hanem az általános oroszellenesség kritikátlan csúcsra járatására. Az eltörléskultúra elvakultsága ugyanúgy tetten érhető ma, mint amikor történelmi kontextust figyelmen kívül hagyva torkollott szobordöntögetésbe a BLM-mozgalom európai hullámverése. Mint amikor százéves irodalmi műveken vagy régi filmeken kérték számon a politikai korrektséget. Ugyanolyan fanatikus, árnyalatokat és körülményeket ignoráló lendület söpör végig most nyugaton.

Magyarország mindeközben gyakorlatias választ adott a kirobbant háborúra.

Komoly erőfeszítéseket tett a menekültek befogadására, ellátására, külpolitikailag pedig a józanság talaján állva reagált. Elismertük Ukrajna területi integritásához való jogát, csatlakoztunk az unió közös álláspontjához, sőt, azon túlmenően a fegyverszállítmányok hazai áthaladását is megtiltottuk.

Magyarország válasza világos az orosz-ukrán kérdésre: nem támogatjuk az agressziót, a humánum oldalán állunk, ugyanakkor szükségtelen kockázatnak sem tesszük ki hazánkat. Képesek vagyunk szétszálazni Magyarország biztonsági érdekeit, gazdasági kapcsolatait és a kárpátaljai magyarság védelmét a háborús agresszió egyértelmű elítélésétől.

Hasonló racionalitást egyelőre nem tapasztalhatunk azoktól, akik kék-sárga zászlóra cserélt profilképektől várják a háború befejezését, miközben hazánk geopolitikai érdekeire vakon fegyverekkel támogatnák az ukrán erőket.

Pedig a segítség jóval hasznosabb és szelídebb formában is megnyilvánulhat,

a határon érkező menekültek fogadására, támogatására, elszállásolására továbbra is szükség mutatkozik. Hőzöngés helyett csak ez lehet a humánum válasza.

Összesen 69 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Pelso j.
2022. március 07. 13:48
"nem támogatjuk az agressziót", nahát, mekkora érdem, óriásplakátra vele a primitíveknek. " Képesek vagyunk szétszálazni Magyarország biztonsági érdekeit, gazdasági kapcsolatait és a kárpátaljai magyarság védelmét a háborús agresszió egyértelmű elítélésétől." Mosdasd csak a pávatáncot, meg ruszki bratyizást. Már nagyon átlátszó.
csulak
2022. március 07. 13:45
Nyugat mar velejeig degeneralt, nincs ott semmi ertek , sem kovetnivalo, jo lenne ha ezt a fiatalok is eszrevennek
Box Hill
2022. március 07. 10:59
A kommunizmus bölcsője élen jár eltörlésben: Lenin diktuma volt, jól emlékezünk: Tanulni, tanulni, tanulni! Valóban indoktrináltak minket ezzel a kommunista kor iskoláiban. Meg is kellett tanulni az aznapi dogmát, ahogy rendes fogoly hallgatósághoz illik. Arról viszont nem indoktrináltak, hogy hány értelmiségit üldöztek, üldöztek el, irtottak ki a bolsevikok. Itt van mindjárt Lenin, aki 1922 őszén maga állított össze egy listát, amely 220 olyan értelmiségi nevét tartalmazta, akiket az év decemberében deportáltak a Szovjetunióból. (Filozófusok, akadémikusok, tudósok és újságírók lettek így kitoloncolva, és ők még a „szerencsések” közé számíthatnak.) A szovjet hatóságok tehát 1922-ben kiutasították az ország leghíresebb gondolkodóit. Ez a kierőszakolt exodus az, amit gyakran a „filozófia gőzhajó” esetének neveznek. Miért találta Lenin szükségesnek azt, hogy megszabaduljon tőlük? „A kiutasítása az aktív ellenforradalmi elemeknek és a burzsoá intelligenciának csupán az első figyelmeztetés a szovjet hatalom részéről ennek a rétegnek az irányába.” – tudósította fő szovjet napilap, a Pravda, 1922 augusztusa végén. Két hónappal a bejelentés után két német utasszállító gőzhajó fedélzetén távoztak a befolyásosnak ítélt orosz gondolkodók. Erőszakkal kellett távozniuk: professzorok, doktorok, tanárok, közgazdászok, írók, politikai és egyházi emberek. Egyetlen közös dolog volt bennük: ellenezték a szovjet hatalmat.
Rocktoberi
2022. március 07. 10:51
Ez a bugris igyekezete a szellemi lincselő csőcseléknek teljesen hatástalan. Ami megtörtént az megtörtént. Nem lehet megváltoztatni, eltörölni. A múltat végképp eltörölni igyekvők szánalmas fajankók.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!