Az állam képtelen megvédeni a keresztényeket Nigériában

2022. június 06. 19:57

Az Európai Parlament és az EU ebben a helyzetben nem maradhat tétlen.

2022. június 06. 19:57
null
Hölvényi György
Hölvényi György oldala

„A keresztények egyik legnagyobb ünnepén történt támadás: az állam képtelen megvédeni a keresztényeket Nigériában. Pünkösd vasárnapi ünnepi szentmise közben tört rá a hívekre egy fegyveres a nigériai Owo városában található a Xavéri Szent Ferenc templomban.

A támadás mintegy ötven ember, köztük gyermekek életét követelte. Nigériában a vallási szélsőségek fegyveresei egyre nagyobb veszélyt jelentenek a keresztényekre. Az újabb támadás nem magyarázható csupán a helyi földművelő népesség és a nomád állattartók közötti konfliktussal. Ki kell jelentenünk: Az egyház legkiemelkedőbb ünnepén elkövetett támadás a keresztény hívők ellen irányult.

Az elkövető személyazonossága egyelőre nem ismert, a keresztény közösségeknek azonban évek óta hasonló támadásokat kell elszenvedniük. 2015 és 2020 között mintegy 12 000 keresztényt öltek meg a hite miatt. Bár a nigériai központi kormány ígéretet tett a terror megfékezésére, ennek nem látni valódi eredményét.

A mostani támadást Nigéria délnyugati részén követték el, amelyet eddig elkerült az erőszak. Ez aggodalomra ad okot, és a biztonsági helyzet romlását jelzi. A kormányzati jelenlét hiánya odavezetett, hogy a sorozatos brutális támadások miatt az Open Doors intézet – amely évről évre felmérést készít a világban zajló keresztényüldözés mértékéről – a keresztények számára a hetedik legveszélyesebb helynek nyilvánította Nigériát.

Az Európai Parlament és az EU ebben a helyzetben nem maradhat tétlen, nem dönthet úgy, hogy ideológiai alapon elfordítja arcát a bajbajutottaktól! Minden képviselőnek saját képviselőcsoportjában kell dolgoznia azért, hogy ebben a helyzetben az emberi jogokra oly gyakran hivatkozó EP képes legyen elismerni és elítélni a nyílt és erőszakos keresztényüldözést. Egyértelmű jelzést kell adnunk, ez európai politikusként erkölcsi kötelességünk.”

Nyitókép: MTI/EPA/Vael Hamzeh

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Piliscsabai
2022. június 08. 10:51
Apád meg kiugrott pap létére ÁVO-s spicli volt, aki börtönbe juttatta volt rendtársát Alszászy Károlyt.
koronaszepe
2022. június 07. 09:03
A magyar kormányt érdekli az ukrán keresztények sorsa. Küldött nekik 500 liter misebort...
balbako_
2022. június 07. 05:25
Majd üléseznek egy sort és egy félév múltán írnak egy levelet, hogy ez így nem szép dolog. Közben is meg azután is térdepelnek, mert az olyan klassz dolog.
Fidesz2032
2022. június 07. 02:18
A nigérek se segédtek minket 56'-ban, se 48'-ban, redszerváltáskor kongtak kapukon, de pénzt nem adtak. Ezek után ők erre mit várnak? Keresztély szokás szerint, adunk segélyt, gyógyszereket, lapátot, maszkot, mit sírnak? Maradék, nem a mi dolgunk. Mi sem akarunk beleszólni az ő kultúrájukba, a lövöldözésből hagyjanak ki minket. Itt a normalitás él, ott éljenek a libcsizmus következményeivel. Ezeknek a nigér négereknek - semmije - sem áll jól. Lehet sírni, de a valóság szembejön.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!