Megelevenedik a Securitate?

2022. július 06. 13:23

A brüsszeli bürokraták nem kiáltanak rendőrállamot.

2022. július 06. 13:23
null
Veress Csongor Balázs
Corvinák

„Az ukrajnai háború felgyorsítja a román politikum azon szándékát, hogy megváltoztassák a biztonsági törvényeket – írja a Visegrad Insight. Mindez nem hangzik túl fenyegetőnek. Harminc év után, itt van már az ideje – írják. Ez jogos is lehet, de ha belenézünk az eredeti törvényjavaslatokba, megdöbbenünk. A kegyetlen, kommunista Securitate visszatérését figyelhetjük meg. 

Május legutolsó napjaiban szivárgott ki az a törvénytervezet, amely jelentősen bővítené a román titkosszolgálatok jogköreit. A kormánykoalíció jelenleg egy szélesebb körű nemzetbiztonsági törvénycsomagot vitat meg, amely a hírszerző szolgálatok, a hadsereg, a belügyminisztérium és a Legfelsőbb Védelmi Tanács működését és szervezetét érinti. Nicolae Ciucă miniszterelnök május 27-én jelentette be, hogy a tervezeteket a koalíció minden egyes pártján belül megvitatják, és a kormány egy héten belül napirendre tűzi, mielőtt a parlament elé kerülnének.

A tíz különálló dokumentumnak a legproblémásabb tervezete a belföldi Román Hírszerző Szolgálatot (SRI) érinti. Miután a g4media.ro megszellőztette a készülő nemzetbiztonsági törvényeket, Klaus Iohannis elnök fenyegetődzve csak egy »első, javítandó piszkozatnak« nevezte a szövegeket. A számos alkotmányellenes vagy egyenesen visszaélésszerű rendelkezést tartalmazó szöveget a kormány vezető politikusai sem kommentálják, szerintük ez túl korai lenne. Egyedül az ellenzéki Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) szólalt fel a tervezet ellen; szerintük Románia azt kockáztatja, hogy a titkosszolgálatoknak kiszolgáltatott állammá válik.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lajoss
2022. július 07. 16:03
Balázs,látnád mi folyik Magyarországon..
Szerintem
2022. július 07. 11:33
Ó, hát a németek már pár éve meg is csináltak ilyet. Mint valami középkori vár, akkora beton erődítményt építettek, vizesárokkal, szögesdróttal körülvéve, a titkosszolgálati megfigyelőknek. Meghozták a törvényt is, ami szerint bárkinek a kütyüjére, bármiféle bírósági vagy egyéb felhtalmazás, akár bármi gyanú felmerülése nélkül is csak úgy, megfigyelő szoftvereket telepítsenek.
csulak
2022. július 07. 10:34
Bruszel cserebe feltetlen seggnyalasert barmit elnezz!
Vakfolt
2022. július 07. 09:48
" A kegyetlen, kommunista Securitate visszatérését figyelhetjük meg. " Visszatérését? El sem mentek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!