Gyerekek, igazságtalanság, stratégia

2022. október 06. 17:22

Hány leendő Karikó Katalint veszítünk el azért, mert a gyerek nem tehetősebb családba születik.

2022. október 06. 17:22
null
Lakatos Máté
Index

„Az igazán jó oktatási rendszer legnagyobb nyertesei a gyerekek. És sajnos ők a legnagyobb vesztesei is annak, ha hiányosságai vannak az oktatási rendszernek. Jelenleg sajnos az utóbbi helyzet áll fenn Magyarországon.

Ha nincs megfelelő számú és képzettségű tanár, és aki van, az pedig túlterhelt, akkor a gyermek nem kapja meg azt a személyes figyelmet, amire szüksége van, és nem kapja meg a lehetőséget a képességei kibontakoztatására. És ha ők nem kapják meg ezt az esélyt, akkor annak nagyon hamar az egész ország is a vesztese lesz. Hogy miért?

Mert lehet, hogy belőle lesz majd az orvos, aki kezel téged, az építész, aki a házadat tervezi, az asztalos, aki a bútoraidat készíti, a sportoló, akinek az olimpiai döntőjét extázisban tombolod végig, az autószerelőd, a kedvenc éttermed szakácsa, a pszichológusod, az unokád kedvenc tanára és így tovább. 

Lehet… Ha óvodától kezdve, az általános, közép- és szakiskolán át egész az egyetemig elégséges számú jó pedagógus áll mellette, és megkapja a lehetőséget a fejlődésre. 

Hogyan hat a nemzetgazdaságilag kiemelt fontosságú ágazatokra, mint a gyógyszer- és vegyipar, a tanárok elfogyása? És hogyan hat mindez az ország szuverenitására?

Igazságtalanság

A Mathias Corvinus Collegium tanuláskutató intézetének vezetője mondta egy előadásában (2020-ban), hogy tény az, hogy »a jobb gimnáziumokba magántanári felkészítés nélkül nem lehet bejutni, ami végtelenül igazságtalan«. Tehát azoknak van esélye, akik olyan családba születnek, amelyik olyan anyagi helyzetben van, hogy telik magántanárra. Hány leendő Karikó Katalint veszítünk el azért, mert nem közép- vagy felső osztálybeli, tehetősebb családba születik. Hosszú távon pedig mindez a társadalom szétszakadásához, szegregációhoz vezet.

Mindez azért is igazságtalan, mert a magyar emberek, szülők és nagyszülők keményen dolgoznak, és becsülettel befizetik az adóforintokat, amiből jutnia kellene arra, hogy a gyereküknek legyen tanára.”

Nyitókép: MTI / Bruzák Noémi

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 125 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Robertoo
2022. október 07. 22:01
Buta, demagóg szöveg. Mindjárt elsírom magam.
csjanos
2022. október 07. 12:27
hm...ezt bármikor le lehet írni,DE MÉRNI nem lehet...KÜLÖNBEN...a komcsik alatt NAGY ELŐNYT szereztek azok gyerekei akiknek a szülei külföldön dolgoztak és ott tanulhattak...tény..
keltafan
2022. október 07. 10:48
Csak jelezném, hogy az egyházi iskolák tanárai még 2014-ban is a jelenlegi kormányoldallal szimpatizáltak. Lakatos Máté biztosan.
nyugalom
2022. október 07. 10:28
No, ez is egy fizetett!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!