Szabad-e bocsánatot kérni (Baranyi Krisztinától)?

2022. november 15. 07:53

Az önreflexió a politikában is nyerő. Baranyi Krisztina láthatóan nem képes erre.

2022. november 15. 07:53
null
Jeszenszky Zsolt
Jeszenszky Zsolt
PestiSrácok.hu

„És egyáltalán, bárkitől a politikában? Főleg akkor, ha az illető egy végtelenül ellenszenves figura, aki rendszeresen sért, aláz meg másokat, de ha róla van szó, akkor folyton az áldozatot játssza? Nehéz kérdés. Teljesen érthető, ha valaki erre határozott nemmel válaszol. És felhozza azt a sok száz példát, amikor a balosok aljas módon viselkedtek és beszéltek emberekkel, emberekről. Amiért még soha, egyetlenegy alkalommal sem kértek elnézést. És az is teljesen érthető, ha valaki szerint ezeknek fölösleges bármilyen gesztust is tenni.

Élénken emlékszem az öregecskedő feleséges sztorira (ahogy bizonyára szinte mindenki), ám annak egy mára kissé feledésbe merült mellékszálára is. Valamikor 2006-ban Gyurcsány Ferenc azt találta mondani, hogy az emberek érthetően vágynak újabb lakásra, autóra… ugyanúgy, ahogy az öregecskedő feleségeiket is szeretnék lecserélni. Kósa Lajos, akkor még debreceni polgármesterként úgy reagált egy interjúban, hogy vajon mit szólna Gyurcsány, ha hazatérvén azt látná, hogy a felesége, Dobrev Klára lecserélte őt a sokkal izmosabb, jóképűbb, fiatalabb kertészlegényre, és közölné: »megöregecskedtél, Feri«.

Lássuk be, ez egy nagyon jó poén volt, egy frappáns visszavágás. Kósa azonban később elnézést kért. Akkor én sem értettem miért, s nem értettem egyet a bocsánatkéréssel. Gyurcsány egy prosztó volt, masszívan megbántotta az összes nőt, válogatás nélkül, és Kósa kiválóan szembesítette őt a saját mondataival. De nem vagyok nő, így nem dönthetem el, hogy a nőknek mi sértő és mi nem. Voltak nők, aki Kósa válaszát is sértőnek érezték. Mire ő elegánsan bocsánatot kért.

Egy nő megb@szásáról nyilvánosan beszélni ennél jóval durvább. És merjünk önkritikusak lenni: szintén nem elegáns – akár van kecske, akár nincs. Ezt politikai gondolkodástól függetlenül be kell látnunk. Az önreflexió (és a hibák belátása, felvállalása és korrigálása) nem csak egy tiszteletre méltó – és nagyon ritka – emberi kvalitás, hanem a politikában is nyerő. Baranyi Krisztina láthatóan nem képes erre. Ő közölte is, hogy nem kér bocsánatot, amiért kollégánkat, Szalai Szilárdot sértegette, meg úgy általában mindenkivel úgy beszél, aki nem az ő szektájába tartozik, mintha a seggéből húzta volna ki. A szekta persze tapsol neki – de jóérzésű emberek nem. Még az ő oldalán sem.”

Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 158 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pemete jakab
2022. november 15. 20:25
Jeszenszky - közpénzen kitartott fideszes prosti Magyarul a köz fizeti végső soron, de a köz, a közjó ellenében ténykedik. Ez a fideszesség lényege.
Fed74
2022. november 15. 19:41
Vonyítsatok fideszes köcsögök, van miért!!! Ja, Putyin barátotokat picsán baszták az Ukránok? Fidesz barmai!
Fed74
2022. november 15. 19:34
Jeszenszky, te rühes fidesz bérenc!
yanoo
2022. november 15. 19:20
A magyar Coelho.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!