Irreális, ideologikus világpolitikát csinál a Nyugat

2023. május 01. 13:24

Az a kioktató stílus, kettős mércék tömege, amit 1990 óta folyamatosan megélünk, elhozta eredményét.

2023. május 01. 13:24
null
Demkó Attila
Demkó Attila
Facebook

„Nagyon nem jó hely Oroszország és Kína, sokkal rosszabb, mint akár a legwoke-abb nyugati ország, mert ugyan levadásznak és tönkretesznek embereket Nyugaton, sérül a szólásszabadság, de nem potyognak ki az ellenfelek az ablakon, nem mérgezik meg őket, stb.

Az a baj, hogy a jelenlegi, sőt az elmúlt 30 év nyugati vonala csak súlyosbít a helyzeten, és nekik, főleg Kína felemelkedésének kedvezett. Saját magát ásta alá a nyugati világ, vak magabiztossággal.

Igen, irreális, ideologikus világpolitikát csinál a Nyugat, és bizony tehet Oroszország elvesztéséről, India, sok afrikai ország vagy az Öbölállamok elidegenítéséről. Nincs a Nyugattal Dél-Amerika nagy része, beleértve Brazíliát.

Az a kioktató stílus, kettős mércék tömege, amit 1990 óta egyébként Magyarországon is folyamatosan megélünk (legalábbis aki jobboldali szemmel nézi a világot), elhozta eredményét. A Nyugatot a világ nagy része, sőt többsége nem szereti, többen drukkolnak Putyinnak a harmadik világban, mint Ukrajnának és a Nyugatnak.

Egy jó nagy tükröt kéne elővenni, és szembenézni a »teljesítménnyel«, ami 1990 óta a hübrisz és az ideológia csapdájában vergődik. A nyugati politika teljes újragondolására lenne szükség.”

Nyitókép: Mátrai Dávid/Mandiner

***

***

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 61 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2023. május 02. 00:03
Én beérném a magyar politika teljes újragondolásával. A nyugati politika teljes újragondolására Magyarországnak nincsen hatásköre. Arra azonban van, hogy kitart-e ez a politika mellett.
Karvaly
2023. május 01. 20:44
"Egy jó nagy tükröt kéne elővenni, és szembenézni a "teljesítménnyel", ami 1990 óta a hübrisz és az ideológia csapdájában vergődik. A nyugati politika teljes újragondolására lenne szükség." Nincs túl sok illúzióm: mihelyst az elégedetlenkedők száma eléri a kritikus tömeget, úgy a progresszív oldali politikusok, média és a nagy cégek (azaz a teljes fősodor) villámgyorsan fog irányt váltani, hogy megnyerje magának a többség szavazatát(1) - de ettől egy cseppet sem lesz lojálisabb azokhoz, akikből voltaképpen él. Ugyanaz lenne nagyban, mint ami az illegális migrációhoz való viszonyukban történt. Ezért is nem hiszek az nagyívű összeesküvéselméletekben, miszerint pár ember irányít mindent a háttérből, és előre kiszámoltak minden reakciót, egy több száz éves forgatókönyvben élünk - amikor a hadseregben voltam, szembesültem a nagy átlag jelentésével: ahhoz képest még egy gimnázium is válogatott környezet. Nem ostoba emberek, mert a saját környezetükben kimondottan értelmesen reagálnak, inkább úgy fogalmaznék, hogy kimondottan ösztönlényként képesek leélni egy egész életet. A demokráciának ezeket az embereket kell megcéloznia, mert ők alkotják a többséget, amihez a legegyszerűbb padlófelmosó-marketing bőven elegendő, tehát elég fél évet tervezni előre, ennél hosszabb terveknek nincs értelme. 1:"amit nem tudsz megakadályozni, annak állj az élére"
pemete jakab
2023. május 01. 20:27
"Az a kioktató stílus, kettős mércék tömege, amit 1990 óta folyamatosan megélünk, elhozta eredményét." A probléma sokkal inkább az, hogy a világ autokrata, diktatórikus vezetői meg nem tudnak olyan alternatívát felmutatni a társadalmaik számára, amelyet egy józan ember ne vetne el.
machet
2023. május 01. 20:22
A finanszírozók határozzák meg az irányvonalat.Gondolod hogy ők újragondolnák mindezt?A profit mindenek felett és azonnal.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!