Aki a magyarság lelkiállapotát kutatta – Kopp Máriára emlékeznek egy új filmben

2023. március 03. 14:45

Családközpontúság, vallásosság, vélemény- és gondolatszabadság: Kopp Máriára és munkásságára emlékezik családja, barátai és kollégái.

2023. március 03. 14:45
null

Tavaly volt tíz éve, hogy elhunyt Kopp Mária professzor. Különleges kutatásai a magyar lelkiállapotról máig hatással vannak a társadalomra és a politikai döntésekre.

Borsody István filmje bemutatja, hogy

Kopp Mária bátor asszony volt, azok szerint az elvek szerint élt, amelyeket hirdetett.

Családközpontúság, vallásosság, vélemény- és gondolatszabadság mentén élt már akkor is, amikor megfigyelték azokat, akik templomba járnak.

Férjével, Skrabski Árpád szociológus professzorral 1983-ban országos kutatásba kezdtek. Egyórás, otthoni környezetben rögzített kérdőívek tudományos kiértékeléséből szűrték le, milyen a magyar társadalom lelkiállapota.

Lankadatlanul küzdött a házasság és a gyerekvállalás fontosságáért,

és nem csupán nemzeti érdekből.

Skrabski Árpáddal együtt kutatásokkal támasztották alá, hogy azok az emberek élnek hosszabb és boldogabb életet, akik a gyerekvállalás mellett határoztak.

Hazai és külföldi kutatók, barátok és a család emlékeznek most Kopp Máriára.

A film a Magyar Filmintézet támogatásával készült.

 

A film

 

Fotó: Semmelweis Egyetem

Összesen 63 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
de France
2023. március 04. 16:49
Megnéztem ezt a hosszú, de érdekes dokumentum filmet. Nem látom világosan mint pszichológus milyen szakmai érdemei vannak, ehhez bizonyára el kellene mélyednem könyveibe. Így Kopp Mária mindenek előtt az ország leívelő demográfiáját szívén viselő társadalmi aktivistának tűnik fel számomra, habár egész kivételes képességekkel megáldva, akinek nagy szervező készsége, kivételes munkabírása, bensőséges embertársai kapcsolatai, előítélet mentes szemlélete, kreativitása mély nyomot hagyott mindenkiben aki ismerte. Az pedig hogy magánéletében is ugyanaz a humánus ember volt (ami nem mindig megy együtt) szintén csodálatra méltó. Lányain látszik hogy értékes emberek, büszke lehet rájuk. (Fruzsina sokszor mond olyasmit amivel nem értek egyet, de ettől függetlenül).
tevevanegypupu
2023. március 04. 10:20
Nem tudom olyan könnyű-e manapság négy-öt gyereket felnevelni..a mostani viszonyok, igények és lehetőségek ismeretében azt hiszem valóban nagyon nagy áldozatot vállal az, aki erre hajlandó..Ahogy látom sok elnyűtt fiatal pár vezet két kisgyereket és tolja a harmadikat..még a jó polgári körülmények között élőknek is probléma lehet kiegyensűlyozott, nyugodt, szeretetteljes légkört biztositani. legfeljebb a nagyszülők bevonásával..akik mást sem tesznek mint mennek a gyerekért iskolába, óvodába, vigyáznak rájuk mig a szülők dolgoznak..főzik a vasárnapi ebédet..és adják a tizeharmadik havi nyugdijat..stb..stb..Az az idilli kép amit mutatnak, hogy kéz a kézben a legujabb divat szerinti ruhákban mászkálnak a hegyek között..és hatalmas lakásokban társasoznak..egyelőre csak reklámokban valósitható meg. Mostanság a gyerekek nem biztos, hogy örülnek annak, ha a nagyobbik gyerek kinőtt klottgatyáját kapják meg nyárra..mindig használt ruhákban járnak és nem ehetnek minen nap egy fagylaltot..A világ megváltozott..az igények, lehetőségek is..Ha az ember reálisan szemléli a dolgot és nem azon van, hogy Magyarországon nőjjön a népszaporulat minden áron és a fiatal szülők ezért áldozzák fel fiatalságukat..Jogos igény ez? Hog tovább élnének mert családban vannak..mint azok akiknek nincs? Ez sem biztos..Skrabski Árpád 70 éves volt, Kopp Mária talán 71 mikor meghalt. A magyar lakosság lelkiállapotának vizsgálata? Hát ez van olyan értékes mint mindjuk Ferge Zsuzsa szociológiai tanulmánysorozata..Kétségtelen jól lehet belőle élni..az utódoknak is.
Bell & Sebastian
2023. március 04. 00:34
A nagy találmány a nők munkába kényszerítése a jövedelmek vásárlóerejének visszavágásával és természetes cserearányok felborításával - volt. Minden más ebből következik, a többi habverés. Ameddig fennáll az ok, az okozat fúrása, faragása, reszelése nagyjából annyit ér, mint szakadt bugyin a flastrom. A félbarna meg szaporodik csendben, azzal is a statisztikát javítja, mely ápol s eltakar. Nem lihegném én ezt túl, nyertünk egy kis időt, hátha. Csakhogy nem a magyar jövedelem kúszik nyugati szintre, hanem az romlik le a magyarra. Hiába a félcsilliós statisztikai havi átlagbér, ha átszámítom krumplira, a cuclizmusban bőkezűbben osztogatott a párt a proliknak. Vagyis tovább lakkozzuk a kakát, legalább ne bűzölögjön.
budapesti
2023. március 03. 22:51
A film jó, érdekes! Érdemes megnézni!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!