Több nevelőt foglalkoztat a büntetés-végrehajtás

2012. október 12. 11:32

Egy-egy pszichológussal, illetve nevelővel többet fognak foglalkoztatni öt büntetés-végrehajtási intézetben az ombudsman javaslatára.

2012. október 12. 11:32

Öt büntetés-végrehajtási intézetben egy-egy pszichológussal, illetve nevelővel többet foglalkoztathatnak a jövőben az ombudsman javaslatára – közölte az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala pénteken, miután Szabó Máté tájékoztatást kapott erről Csóti Andrástól, a büntetés-végrehajtás országos parancsnokától. A közlemény szerint Szabó Máté a hazai börtönök viszonyainak több éve tartó vizsgálatakor visszatérő probléma, hogy a fogvatartottak számához képest alacsony a személyzet létszáma, a szükségesnél jóval kevesebb a pszichológus és a nevelő. Különösen égetőnek tartja a létszámhiányt a fiatalkorúak büntetés-végrehajtási intézeteiben.

A biztos rámutatott, hogy egy zárt közösségben hatványozottan jelentkeznek a különböző pszichés problémák, betegségek, amelyek kezelése különleges szaktudást, gyakran hosszabb időt igényel. A kevés nevelő általában nem teszi lehetővé, hogy egyénileg is foglalkozzanak a fogvatartottak problémáival, ami veszélyezteti a mindenkit megillető emberi méltóság érvényesülését, és mind a fogvatartottak, mind a túlterhelt személyi állomány jogait csorbíthatja – mutatott rá az alapvető jogok biztosa. Szabó Máté mindezért létszámbővítést javasolt a fegyintézetekben.

A közlemény szerint Csóti András vezérőrnagy az ombudsmannak írt levelében tudatta, hogy a belügyminiszter egyetértésével, a szervezet „szerény lehetőségeihez mérten” tudták engedélyezni a létszámbővítést, azaz öt börtönben egy-egy pszichológussal, illetve nevelővel többet alkalmaznak, akiket főként fiatalkorúak nevelésében-gondozásában foglalkoztatnak majd.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!