Schmitt: Boldog vagyok, hogy visszanyertem NOB-tagságom!

2013. május 30. 19:44

Schmitt Pál kijelentette: az elkövetkező időszakban – mint a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) egyetlen magyar tagjának – továbbra is a magyar sport szolgálata áll sportdiplomáciai munkája középpontjában.

2013. május 30. 19:44

Erről azután beszélt, hogy személyes meghallgatását követően a NOB végrehajtó bizottsága – követve a szervezet etikai bizottságának ajánlását – figyelmeztetésben részesítette plágiumügye miatt, de NOB-tagságát megtarthatta.

Nagy öröm számomra, hogy most már minden fórumon megnyugtatóan lezárult a doktori címem körüli vitasorozat, és így visszanyertem NOB-tagságomat” – írta az MTI-hez eljuttatott közleményében a Magyar Olimpiai Bizottság tiszteletbeli elnöke, Magyarország korábbi köztársasági elnöke, aki 1983 óta tagja a NOB-nak, de tavaly, plágiumügye lezárultáig felfüggesztette tagságát a szervezetben. Schmitt Pál hozzátette: megtiszteltetés volt, hogy a végrehajtó bizottság hosszasan méltatta érdemeit és a mozgalomért tett erőfeszítéseit.

Boldog vagyok, hogy a jövőben a NOB ülésein teljes jogú tagként vehetek részt, és szavazhatok a birkózás érdekében, illetve részt vehetek a NOB következő elnökének, illetve a 2020-as olimpiai játékok színhelyének megválasztásában is” – hangsúlyozta Schmitt Pál, s kiemelte azt is: jövőbeli célja, hogy a 30 éves NOB-tagsága alatt felhalmozott szaktudását és sportvezetői tapasztalatait megossza a fiatalokkal. „Ennek szellemében nagy örömmel és büszkeséggel adom át a stafétabotot a NOB Sport és Környezetvédelmi Bizottsága leendő vezetőjének, hisz 18 éves irányításom alatt a környezetvédelem ügyét sikerült a Nemzetközi Olimpiai Mozgalom harmadik dimenziójává emelni, a sport és a kultúra mellett” – fogalmazott.

A 71 éves, vívóként kétszeres olimpiai bajnok Schmitt Pál a csütörtöki, szentpétervári döntéssel párhuzamosan lemond bizottsági munkájáról, így nem lesz elnöke a szervezet sport- és környezetvédelmi bizottságának.

A Semmelweis Egyetem szenátusa tavaly március 29-én vonta vissza Schmitt Pál doktori címét, mivel disszertációja szövegazonosságot mutatott más munkákkal. Schmitt Pál, aki az ügy folyományaként április 2-án lemondott köztársasági elnöki posztjáról, fellebbezett a döntés ellen, mert az egyetem eljárását etikátlannak és jogszerűtlennek nevezve úgy vélte, oklevelét csak a bíróság vonhatta volna vissza. Ezért felülbírálati kérelmet nyújtott be, és bírósági felülvizsgálatot is kért, előbbit az egyetem elutasította.

A Semmelweis Egyetem május 15-én közölte az MTI-vel, hogy elutasította Schmitt Pál felülbírálati kérelmét, amelyben a volt államfő azt kérte, semmisítsék meg a kisdoktori címe visszavonásáról szóló határozatot. A jogorvoslati bizottság megállapította, hogy Schmitt Pál értekezése már a beadáskor sem formailag, sem tartalmilag nem felelt meg a törvényben leírt követelményeknek és a Magyar Testnevelési Egyetem Doktori Szabályzatának – írta közleményben a felsőoktatási intézmény. Tudatták: a jogorvoslati bizottság jogszabályba ütközőnek és etikailag kifogásolhatónak találta, hogy a Semmelweis Egyetemtől 1992-ben még független testnevelési főiskola az értekezést hivatalos eljárásra bocsátotta. Az egyetem közölte azt is, hogy a rektor által felkért jogorvoslati bizottság határozatára tekintettel Schmitt Pál lemondott egyetemi doktori címéről. Az ügyben további eljárásnak nincs helye – tudatta az intézmény.

Schmitt Pál másnap az MTI-hez eljuttatott közleményében kijelentette: a jogorvoslati bizottság által hozott jogerős, az egyetem szenátusának korábbi döntését felülíró határozat nem állapított meg vele szemben etikai vétséget, és a helyzetet úgy értékelte, hogy a határozat alapján becsülete helyreállt, felülvizsgálati kérelme eredményre vezetett. Hangsúlyozta, hogy nem volt tudomása az egyetemnek a doktori fokozat adományozására vonatkozó, nem jogszabályszerű gyakorlatáról, a dolgozatát pedig jóhiszeműen, az akkori elvárásoknak megfelelően készítette el és nyújtotta be.

Összesen 138 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kukagyerek
2013. május 31. 11:21
"Schmitt: Boldog vagyok, hogy visszanyertem NOB-tagságom!" Hogyne nyerted volna, pali-bá! Ez kijár neked, nem hiába tartozol közéjük.
OberEnnsinnen
2013. május 31. 09:53
Jópáran a plagizók közül, biztosan személyesen tanulmányozták a Balaton-felvidék szőlőtermesztését nem a sógor, hanem magának Gy. F.-nek feldolgozásában.
peninsulavaldes
2013. május 31. 09:26
Na akkor téma lezárva, Pali bácsi elfeledve
Forsz
2013. május 31. 09:24
Eszemben sem volt belenézni ebbe a topicba, de mikor megláttam, hogy 90 felett van a kommentek száma, gondoltam, megnézem, mitől ennyire érdekes. Érdemes volt. Mert látható, hogy hol tart a ballib ellenzék szimpatizánsainak kedélyállapota. Nem röstellitek magatokat? Egy százszor szétcincált, mára politikailag teljesen marginális kérdésen kezdtetek el újra rugózni. Miért is? Teljesen nyilvánvalóan azért, mert már jó szerint nincs mit fikáznotok! Padlón vagytok. Maradt a "skiccpali", a "plagipali" - idióták. Azért, hogy témánál maradjunk, megkérdezem: hol van Gyurcsány szakdolgozata? Netán még kiderül, hogy ő is Martin Schulz szintjén fejezte be "tanulmányait"? Hogy őszinte legyek, engem ez sem érdekel, de hát, ha már annyira kutakodtok...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!