Csukás Istvánt a saját halottjának tekinti az Emmi

2020. február 24. 14:27

A meseíró, költő életének 84. évében hunyt el.

2020. február 24. 14:27

Az Emberi Erőforrás Minisztériuma közlemény adott ki, ezt változtatás nélkül közöljük:

„Csukás István írót az Emberi Erőforrások Minisztériuma saját halottjának tekint életének 84-ik évében elhunyt Csukás István, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas magyar költő, író, a Digitális Irodalmi Akadémia tagja.

Kisújszálláson született, egy nehéz sorsú kovácsmester nagyobbik fiaként. Eredetileg hegedűművésznek készült, majd a jogi pályát választotta. Később a bölcsészettudomány irányába ment tovább, ám az igazi fordulatot az jelentette, amikor a Magyar Rádió diákköltők számára meghirdetett pályázatára 17 évesen beküldte néhány versét. Első díjat nyert, s innentől írásaiból kezdett élni. 1968-tól 1971-ig a Magyar Televíziónál előbb dramaturg, majd egy akkor indított gyerekhíradó, a Hétmérföldes kamera országjáró munkatársa lett.  Az 1960-as évek közepén Kormos István ötlete nyomán kezdett el gyerekeknek írni, 1978-tól 1985-ig volt a Móra Ferenc Ifjúsági Könyvkiadó főszerkesztője. Az ifjúsági könyvkiadás mellett szerkesztőként is dolgozott gyermeklapoknál. Kormos Istvánnal együtt alapító szerkesztője volt a Kincskeresőnek, és a Kölyökmagazin szerkesztő bizottságának elnökeként is dolgozott, majd a Piros Pont című lap főszerkesztője volt.

Verseskötetei mellett több száz kötetnyi gyermekregénye, mesekönyve, verses meséje jelent meg itthon és külföldön. Olyan halhatatlan mesefigurákat teremtett meg az elmúlt negyven évben, mint Mirr-Murr, Pom Pom, vagy Süsü, a sárkány. Ezeket a figurákat a gyerekek főként rajz- és bábfilmekből ismerhették meg, több ifjúsági regényéből pedig sikeres tévéfilm készült. Első ifjúsági regénye a Keménykalap és krumpliorr volt, amelyből négyrészes tévéfilm készült. 1975-ben a film Hollywoodban elnyerte az év legjobb gyermekfilmje díját. Pom Pom mesesorozata ugyancsak nemzetközi elismerésben részesült, 1985- ben Andersen-díjjal tüntették ki.

Csukás István 1999-ben Kossuth-díjat kapott, 2016-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjével tüntették ki, 2017-ben elnyerte a legmagasabb Magyarországon adható művészeti elismerést, a Nemzet Művésze címet. Csukás Istvánt az Emberi Erőforrások Minisztériuma saját halottjának tekinti.”

A közmédia is a saját halottjának tekinti

„A közmédia saját halottjának tekinti a 84 éves korában elhunyt Csukás Istvánt” – közölte Dobos Menyhért, a Duna Médiaszolgáltató Zrt. vezérigazgatója az MTI-vel.

Majd arról beszélt, hogy mit jelentett az elhunyt a közmédiumok életében: „A közmédia vezetősége és munkatársai mély megrendüléssel értesültek Csukás István haláláról, őszinte együttérzésünket fejezzük ki a gyászoló hozzátartozók felé. Büszkék vagyunk arra, hogy a gyermek- és ifjúsági irodalom egyik legnagyobb hazai alakjával baráti és munkatársi kapcsolatban állhattunk. Mindenki Csukás István meséin nőtt fel, amelyekben fontos tanítást kaptunk arról, hogy mi a jó és a rossz, miért fontosak a pozitív emberi tulajdonságok. Erkölcsi tanítást és tartást adott. Irodalmi kincsei a közmédia együttműködésével elevenedhettek meg a képernyőn, és maradhatnak fenn hosszú időn keresztül a jövő generáció számára” – tette hozzá a vezérigazgató.

Rendkívüli műsorváltozás

Műsorváltozás is követi a gyászhírt: a Duna Televízió 21 óra 30-tól a Keménykalap és krumpliorr című filmet adja, az M2 csatorna egy Pom-pom meseepizóddal emlékezik 20 órától. Az M5 csatorna 19.30-tól, a Kossuth Rádió 21.30-tól ismétel egy portrébeszélgetést Csukás Istvánnal. A Kossuth rádióban egész héten az meséi lesznek hallhatóak a 19.20-as mesesávban. 

Mint azt MTVA az MTI-vel közölte, a „generációk nőttek fel olyan legendás meséin, mint a Pom-pom meséi; a Süsü, sárkány; a Mirr-murr; a Nagy Ho-ho-ho-horgász, a Keménykalap és krumpliorr, a Nyár a szigeten és A legkisebb ugrifüles. Emellett hang- és tévéjátékok, filmek, színdarabok fűződnek a nevéhez és verseket is írt”.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!