„Csak a legbátrabbaknak való a házasság” – vallja Bese Gergő atya

2023. február 20. 09:21

Olyan világban élünk, ahol az alapvetéseket is hangsúlyozni kell – hangsúlyozta Bese Gergő a Házasság hete alkalmából tartott előadásán Szentendrén.

2023. február 20. 09:21
null
Krupincza Mariann
Krupincza Mariann

A Házasság hete rendezvénysorozatot Magyarországon idén tizenhatodik alkalommal rendezték meg a keresztény egyházak és a civil szervezetek széles körű összefogásával. Az országos kampány célja, hogy felhívja a figyelmet a házasság és a család értékeire, fontosságára.

Ehhez a kezdeményezéshez csatlakozott a Szentendre Barátai Egyesület is, akik február 12-e és 19-e között várták a házassággal és párkapcsolatokkal kapcsolatos programokra az érdeklődőket. A ferences gimnázium közösségi terében Bese Gergő atya is előadást tartott „Férfinak és nőnek teremtette őket” címmel. Az atya – akiről kiderült, hogy előbb volt pedagógus, mint pap – már a beszélgetés elején leszögezte, hogy bár fontos a férfi és nő szövetségének népszerűsítése,

majd hozzátette, hogy „a szentségi, vagyis Isten előtt kötött házasságra nem is mindenki alkalmas”. Ezért is kelthet sokakban kettős érzelmeket a Házasság hetének mottója, a „szeretetbe kapaszkodva”.

Kitért arra is, hogy nem véletlen választotta előadásának a fenti címet, hiszen egy olyan világban élünk, ahol „az alapvetéseket hangsúlyozni kell”. Még az ószövetségieket is, mint amilyen a férfinak és nőnek teremtés, „ami úgy pontos, hogy: és látta Isten, hogy ez jó. Ez is azt mutatja, hogy nem kis feladat manapság a magától értetődő dolgokat is fenntartani” – hangsúlyozta Bese atya.

Fotó: Szentendre Barátai Egyesület Facebook-oldala
Fotó: Szentendre Barátai Egyesület Facebook-oldala

„Most fogd meg a kezét!”

Ezt követően arról beszélt, hogy az alapvetések mellett komoly problémákat tapasztal az apa-anya-gyermek/gyermekek alkotta családokban is. Egyre több fiatalnál az látható, hogy hiányzik vagy hiányos a mintakövetés, és ezt a hiányt a kortársak, a közösségi média és a felkapott influenszerek révén pótolják, amely idővel sérülésekhez, krízisiekhez és bezárkózáshoz vezethet. Pedig a szülőknek nem kellene sokat tenni azért, hogy mentálisan is egészséges gyermekeik legyenek.

A lakáson belül ki kell alakítani úgynevezett telefonmentes övezeteket, ahol a családtagok beszélgetni tudnak egymással. Meg tudják egymással osztani örömüket, bánatukat. Sőt ebben a biztonságos közegben olyan témák is előkerülhetnek, min az intimitás, a szexuális élet. Itt kiemelte, hogy nagyon fontos, hogy a szülők kamaszkorban is megfogják a gyermekeik kezét. Mert bár a tinédzserek testileg érettek, szellemileg koránt sincsenek olyan szinten, hogy bizonyos helyzeteket megfelelően tudjanak mérlegelni.

– hangzott el.

Ami szintén lényeges Bese Gergő szerint, hogy a szülők mutassák ki az egymás iránt érzett érzelmeiket, szeretetüket a gyermekeik előtt. Ez a fajta nyílt és őszinte kommunikáció, valamint a biztonságos határállítás lehetővé teszik a fiatalok számára is a kapcsolódást, ami alapfeltétele egy boldog kielégítő párkapcsolatnak.

Lehet egy darabig a posványban is oltani a szomjat

A beszélgetés során a jegyes oktatás mellett a házasság előtti szex kérdése is terítékre került. Az atya rámutatott, hogy bár azt hirdetik lépten-nyomon, hogy „senki ne vegyen zsákbamacskát”, azaz érdemes „egymást kipróbálni” a házasság előtt, mégis a tapasztalatok azt mutatják, hogy a nagy szabadság ellenére a házasságok nem lettek jobbak. Bese Gergő azt a kutatást is ismertette, mely szerint, ha valaki a frigy előtt kettő-vagy három partnernél többel bújt ágyba,

akkor nagy esély van arra, hogy a hetedik évfordulót már nem tölti együtt a pár.

A manapság népszerű társkereső alkalmazásokra csak annyit reagált, hogy „lehet egy darabig a posványban is oltani a szomjat, de nem érdemes, ha elérhető a tiszta forrás vize is”. Ehhez pedig hozzáfűzte azt is, hogy tiszteletben kell tartanunk a másik idejét. Ha legbelül tudjuk, hogy nem ő az igazi, akkor nem szabad ráakaszkodni, hogy majd lesz valami; hanem el kell engedni, hogy megtalálja az igazi boldogságot.

Amit eldöntöttünk, vigyük is véghez

Bese Gergő atya arra a kérdésre, hogy manapság miért találnak a fiatalok olyan nehezen párt maguknak, és miért olyan nehéz számukra az elköteleződés, azt válaszolta, hogy „a döntésekben töketlenek vagyunk. Pedig

Nem véletlen, hogy Jézus is élete legnagyobb döntése előtt 40 napra elment a pusztába. Mi pedig azt gondoljuk, hogy egy csettintéssel el tudjuk dönteni életünk legnagyobb kérdéseit. Pedig nem így van. De az is nagyon fontos még, hogy amit eldöntöttünk, azt véghez is kell vinni” – hangoztatta. Végül kijelentette: „Néha pofára kell esnünk ahhoz, hogy ráleljünk arra az útra, amit számunkra kijelöltek”.

 

Nyitókép: Földházi Árpád/Mandiner, belső kép: Szentendre Barátai Egyesület Facebook-oldala

Összesen 132 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
budapesti
2023. február 20. 22:33
Szerintem nem a bátorságot kéne ennyire kihangsúlyozni. Azt hiszem, a polgári esküvőn se úgy szoktak ott lenni a fiatalok, hogy "juhú, alig várom a válást". Az egyházi csak annyiban más, hogy csökkenti a válás esélyét. (Persze ami igazán komolyan csökkenti, az a templomba járás és a vallás erkölcsi normáinak komolyan vétele, amire vannak pozitív példák a mai fiatalok között is.)
-Zsolt-
2023. február 20. 16:01
Te már csak tudod, te homokszekszuális bedofír!
peter19791003
2023. február 20. 14:48
azért ha ezt egy NGO mondaná, akkor nem kapna dicséretet és egyébként nem is nagyon érthető, hogy mit akart ezzel hogy féljenek a házasságtól a fiatalok? aligha ez egy rossz mondat
polárüveg
2023. február 20. 14:39
A fiatalok azért találnak nehezen párt maguknak, mert a filmipar, szociális média eléjük tolt ideáit követik. És így könnyen félresiklanak. A fiatal azért fiatal, mert másképp gondolkodik, más jellemzőket keres a párjában, mint érettebb fejjel. A házasságok pedig azért kevesedtek, mert a házasság előtti szexuális élet lehetővé vált, így a megunt partnert le lehet cserélni. A statisztika megmutatja, hogy 30-40 évvel korábban sokkal több volt a házasság, mert a fiatalok a házasságot is felhasználták a szülőktől való függetlenedésre, a szexuális élet felszabadítására. Hiába gondoltuk azt, hogy ez nem így van, mert a számok nem hazudnak. Ezért a lányok kicsúsznak a legoptimálisabb 20-as évekbeli szülőkorból. Ráadásul a továbbtanulás, a karrier is elvonja őket a családi léttől. Pedig mutatják példák, hogy lehet másképp is. Mindenkinek mondom szeretettel, hogy egy gyermek annyi örömet hoz az életünkbe, hogy az előre nem is sejthető. Persze küzdést, önfeláldozást is. És akire nincs rábízva egy másik élet, amely nem tud önállóan létezni, az az ember lehet felnőttkorú, de valójában még gyermek. Mert nem gondoskodik másokról (kivéve a vallási elhivatottságot). Pár nélkül való létezés csak kevés embernél nem okoz űrt, hiányt. A létra két ága is egymásra támaszkodva stabil. Egy ágú létrát valamihez támasztani kell, hogy stabil legyen. Találja meg minden ember az optimális életútját, és hozzá a társát! Szeretettel!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!