Úton van Magyarországra a Honvédség legújabb repülője

2024. április 11. 08:32

Hamarosan már itthon tesztelik a szállítógépeket.

2024. április 11. 08:32

Nyitókép: Embraer 

 

Április 12-től három hétig a kecskeméti repülőbázison tartózkodik a magyar részre gyártott KC-390 katonai szállítórepülőgép – tájékoztatott a honvédelmi miniszter. Szalay-Bobrovniczky Kristóf elmondta: a repülőgép 2024. február 8-i első felszállása után megkezdett tesztelési menetrend az utolsó fázisába lépett, a gyártási folyamat befejező szakaszában földi és légi teszteket végeznek. A tesztelés jelenlegi szakaszában speciális, NATO kommunikációs eszközök beépítése és ezek validációja történik, majd a munkálatok befejezésére visszatér Brazíliába.

A miniszter elmondta: a repülőgép jelenleg még nem magyar lajstrom alatt repül. Hivatalos átadása, ezzel együtt magyar lajstromba kerülése őszre várható. A miniszter emlékeztetett:

a mobilitás minden haderő alapvető igénye, amely egyre nagyobb mértékben teszi szükségessé a légiszállítás fejlesztését is.

Nem csupán a logisztikai támogatás gyorsasága, hanem – figyelembe véve Magyarország távoli küldetésekben történő aktív szerepvállalását – a személyi állomány és az utánpótlás egyre nagyobb távolságba való kijuttatása indokolja a kor színvonalának megfelelő, nagy szállítókapacitással rendelkező katonai szállítórepülőgépek alkalmazását.

A Magyar Honvédség (MH) az AN-26-os katonai szállítórepülőgépek hadrendből történő kivonása és az egyre növekvő katonai szállítási igények nyomán 2024-ig két Embraer KC-390 típusú szállítórepülőgépet szerez be, amelyekkel az MH újabb képességgel bővül a katonai légiszállítás terén. Az akár 26 tonna hasznos terhet is szállítani képes géptípus magyar változata alkalmas lesz légi utántöltésre, és intenzív ellátásra szoruló betegek/sérültek ápolására szolgáló betegágyak befogadására is.

A két szállító légijármű tervezetten 2024 év végéig érkezik véglegesen Magyarországra.

(MTI)

Ezt is ajánljuk a témában

***

 

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:11
🍓 ️ ­­A­­­ ­­­d­ö­­­g­ö­­s­­ ­­­l­­­á­­­n­y­­o­k­­­ ­v­­­á­­­r­­n­­a­k­ ­­­r­­­á­d­­­ 👉 𝗪­­­𝗪­­­𝗪­.­𝗖­­𝗨­­­𝗠𝟰­­.­­𝗙­­𝗨­­­𝗡
Illieral
2024. április 11. 17:04
"A kormánygépező trollok figyelmébe, akik hadilábon állnak az értő olvasással: Ezek rámpás szállítógépek, tehergépek, nem luxusjetek. Persze, végső esetben megoldható személyek szállítása is, vannak két oldalt felszerelhető padok hosszában, ami annyira kényelmes, mint egy lebádogozott buszmegállóban ülni." De hát van már kormány gépünk, ez most tuti csak szállításra lesz, ebbe már csak nem kötnek bele a népek.
Illieral
2024. április 11. 17:02
Szép gép, kettő darab nem túl sok, de az is lehet, hogy a magyar igényekhez bőven elég.
contractor-2
2024. április 11. 10:32
"akár 26 tonna hasznos terhet is szállítani képes" A magyar kormány által vásárolt Airbus A330-200F teherszállító 70 tonnával repül 4x olyan távolságra. Persze annak rendes reptérre van szüksége, de ez is inkább a repteret fogja preferálni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!