Egyre többen viszik közjegyzőhöz a lakásbérlőt: ez az oka!

2024. május 14. 13:02

Az elmúlt három évben csaknem 15 százalékkal nőtt a közjegyző előtt készített bérleti szerződések száma.

2024. május 14. 13:02
null

Nyitókép: MTI/Marjai János

A Magyar Országos Közjegyzői Kamara tapasztalatai szerint egyre tudatosabbá válnak a bérlők és a bérbeadók az ingatlanpiacon. Ezt jelzi, hogy az elmúlt három évben csaknem 15 százalékkal nőtt a közjegyző előtt készített bérleti szerződések száma – írja az Index.

A portál rávilágít: jellemzően cégek kötnek közokiratba foglalt szerződést, magánszemélyek elsősorban akkor, ha a bérbeadó vagy a bérlő külföldi állampolgár. 

A lakáspiacon a legnagyobb változás, hogy a bérbeadók egyoldalú kötelezettségvállalást, úgynevezett kiköltözési nyilatkozatot kérnek a bérlőtől” 

– teszik hozzá.

Az Index kifejti: a magyarországi ingatlanpiaci szakértők is úgy vélekednek, hogy idén már újra fellendülhetnek a befektetések az iroda- és egyéb ipari-kereskedelmi ingatlanok piacán. A szektor a koronavírus-járvány, majd a gazdasági visszaesés miatt nehéz időszakot élt át.

„Kiköltözési nyilatkozat”

A portál aláhúzza: a lakásbérleti piacon népszerű az egyoldalú kötelezettségvállaló nyilatkozat, amit gyakran „kiköltözési nyilatkozatként” tüntetnek fel az ingatlanhirdetésekben. „Ez természetesen olcsóbb, mintha a teljes bérleti szerződést közjegyző készítené el, az abban vállalt kötelezettségeket pedig – a közokiratba foglalt szerződéshez hasonlóan – pereskedés nélkül, bírósági végrehajtás útján is ki lehet kényszeríteni” – fogalmaznak.

Mindegyik fél szempontjából az a legbiztosabb megoldás, ha a bérleti szerződést közjegyző készíti el.

A bérbeadó így tudja elkerülni a hosszas és költséges pereskedést, ha a bérlő nem fizeti meg a bérleti díjat és az egyéb költségeket, kárt tesz az ingatlanban, vagy a bérleti jogviszony megszűnése után sem hajlandó kiköltözni a bérleményből. De a bérlők számára is egyfajta biztosítékot jelent a közokirat abban a nem várt esetben például, ha a bérbeadó nem fizeti vissza a kaució összegét” – magyarázza a portál.

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-87
2024. május 28. 19:46
🍓 ️ ­­­É­­­r­­t­é­­k­­­e­­l­d­­­ ­­­a­­ ­­­s­z­­e­­­x­­­i­­­ ­­p­­­u­­­n­c­i­­m­­­a­­­t­ 👉 𝐖­­­𝐖­­𝐖­­.­­­𝐗­𝟏­𝟖­.­𝐅­­­𝐔­­­𝐍
Akitlosz
2024. május 14. 14:55
"De a bérlők számára is egyfajta biztosítékot jelent a közokirat abban a nem várt esetben például, ha a bérbeadó nem fizeti vissza a kaució összegét” Az ám a komoly! Már régen rossz, ha még kauciót is kér a bérbeadó.
Akitlosz
2024. május 14. 14:50
"Egyre többen viszik közjegyzőhöz a lakásbérlőt:" Úgyis a bérlő fizet mindent. Akkor meg miért ne?
orokkuruc-2
2024. május 14. 13:31
csak legalább azt az "al" szócskát hagyná el a jónép. Magyarországon az esetek 99%-ban a TULAJDONOS adja bérbe az ingatlanát! Tehát bérlő van , aki bérleményben lakik! Egy múlt századi kővület ez az "albérlő" marhaság.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!