Megszívták? Súlyos büntetésre számíthat a német kormány a Magyarországnak is fájó döntés miatt

2024. április 10. 21:06

A tiltakozások ellenére Németországban elsejétől legalizálták a kannabiszt, ami Magyarország és az Európai Unió számára is veszélyt jelent, ráadásul nagyon nehezen visszafordítható folyamatot eredményez – mondta a Mandinernek adott interjúban Téglásy Kristóf, a Drogkutató Intézet stratégiai igazgatója.

2024. április 10. 21:06
Olaf Scholz meets Srettha Thavisin
Klein Ron

Nyitókép: AFP/Florian Gaertner

Április elsején hivatalosan is legalizálták a kannabiszt Németországban. Mit jelent ez a gyakorlatban?

Bár a német társadalom legalább fele, a hivatalos szervek és az ellenzék is óvta tőle, a német kormány betartotta, amit a koalíciós szerződésben megígért. A szabályok értelmében a köztereken is legálissá vált a kannabisz fogyasztása, leszámítva az iskolák, az óvodák, a nyilvános játszóterek és a sportlétesítmények területét, illetve ezek százméteres körzetét, továbbá a városközpontok gyalogos zónáit reggel hét és este nyolc óra között. A német rendőrség már jelezte, hogy nincs kapacitása ennek ellenőrzésére, ahogyan a bíróságoknak is extrém terhelést jelent, hogy törölniük kell a bűnügyi nyilvántartásokból azokat az ügyeket, amiket korábban az új törvény által megengedett mennyiségű kannabisz birtoklása vagy fogyasztása miatt indítottak. Mivel a jogszabály csak a német állampolgárokra, sőt, a helyben lakcímkártyával rendelkező személyekre vonatkozik, könnyen belátható, hogy ennek az ellenőrzése is egész egyszerűen lehetetlen.

Ezt is ajánljuk a témában

Mit mutatnak más országok példái a legalizációval kapcsolatban?

Az egyik legkézenfekvőbb példa Málta. A törvény 2021-ben lépett hatályba, és már ekkor is tartalmazta a kannabiszklubok létrehozására vonatkozó szabályokat, mégis csak 2023. február 28-a óta lehet kérelmet benyújtani az alapításra a hatósághoz. Ennek ellenére legálisan még ma sem működik ilyen szervezet.

Egyre többen látják úgy, hogy a parlament felelőtlenül és túlzott gyorsasággal fogadta el a szabályozást, semmi nem állt ugyanis készen arra, hogy egy illegális tevékenységből legális „gazdasági” folyamat legyen, így aztán a feketekereskedelem él és virágzik.

Ennek egyenes következménye, hogy a korábban deklarált célok egyike sem valósult meg Máltán, mert bár a rekreációs célú használat szabadsága biztosított, legálisan szerhez jutni továbbra sem lehet. Az otthoni termesztés pedig nem megoldás, mert a többségnek sem ideje, sem pénze nincs arra, hogy drága eszközök beszerzésével nevelgesse palántáit, ráadásul a magok megvétele törvénysértő.

Magyarországra milyen hatással lehet a németek döntése?

Mondhatnánk, hogy ez a németek belügye, tegyék tönkre az életüket úgy, ahogy akarják, de ez messze nem ilyen egyszerű, szakértők szerint a német törekvések összeférhetetlenek mind a nemzetközi egyezményekkel, mind az EU szabályaival. Az Európai Unióban szintén komoly befolyással bíró Franciaország sem támogatja a marihuána legalizálását, ők a fogyasztást és a kereskedelmet súlyosan büntetik, szabályozásuk az egyik legszigorúbb a térségben. Felvetődik továbbá a kérdés, hogy Németország, mint az EU egyik legbefolyásosabb országa, nem gyakorol –e kivédhetetlen nyomást az uniós intézményekre a saját szabályozásának átvétele érdekében.

Bárhogy is nézzük, Magyarország nehezebb helyzetbe kerül a schengeni szabályok és a turizmusban betöltött német szerep miatt.

Ezt is ajánljuk a témában

Ha rájönnek a németek, hogy hibát követtek el, mit tudnak tenni a legalizáció után?

Nagyon nagy kérdés, hogy a folyamat visszafordítható-e. Az ellenzéki Kereszténydemokrata Unió (CDU) jelenlegi alelnöke, Alexander Dobrindt a törvény elfogadása után azonnal kijelentette, ha ismét hatalomra kerülnek, akkor a legalizációs jogszabályt azonnal visszavonják. A német általános választásokig még bő egy év van. A politikai logika azt diktálná, hogy a társadalom igényeit veszik majd figyelembe, akkor viszont a törvényt vissza kell vonni. Ha a jelenlegi kormánypárti képviselők ragaszkodnak hozzá, valószínű, hogy a választók meg fogják őket büntetni.

Téglásy Kristóf szerint a prevenció a legfontosabb. Forrás: Drogkutató Intézet

Itthon milyen szabályok vannak érvényben?

Hazánkban a drogpolitika továbbra is a Nemzeti Drogellenes Stratégia hármas pillérét tekinti mérvadónak, azaz a prevenció elsődlegessége, a teljes felépülésközpontú kezelés és a zéró tolerancia. Az igazi válasz azonban a prevenció minden feletti erősítése, ugyanis, ha ellátjuk a fiatalokat a releváns információkkal, akkor képesek lesznek nemet mondani, ha a német fesztiválozó barát az amúgy otthon legálisan vett füvet kínálja nekik Magyarországon.

 

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:12
🍓 ️ ­­A­­ ­­­d­­­ö­­g­­ö­s­­ ­l­­á­­n­­­y­o­­k­­ ­­­v­­­á­­r­n­a­k­­­ ­r­­­á­d­ 👉 𝗪­­­𝗪­𝗪­­­.­𝗖­­𝗨­𝗠𝟰­­­.­­𝗙­­𝗨­­­𝗡
birozsletaparadicsomnemzsargamagyarorszageloremegyennemhatrafelecsakafidezsesadogtorminizsterelnokurasag
2024. április 11. 07:31
Fodor Gabikának is volt egy ilyen utolsó kétségbeesett próbálkozása, de miután ezzel is csődöt mondott, végképp ledobta magáról a liberalizmust, és azóta az illiberálisoknak kibicel.
renoman
2024. április 11. 06:21
Szétrohadt amerikai társadalmi mintát egész Európára ráerőltetik, haldokló, öreg, pedofilbuzeráns politikusok utolsó nagy dobásra készülnek. XXI század szivárványos fasisztái.
Spiritmonger
2024. április 11. 05:21
Nem kötelező drogozni. Sőt, a drog az rossz. Ettől függetlenül Téglásy rettentően ostoba, és a Drogkutató Intézet nevű gittegylet puszta léte is rettentően káros. Az államnak ugyanis egyáltalán nem feladata, hogy megvédje az állampolgárait saját maguktól, főleg nem akaratuk ellenére. Aki nem akar drogozni, az akkor sem fog, ha az legális lesz, ezt az axiómát nem tudják megérteni. Arról nem is szólva, hogy az aktuális hatalom már megint ok és felhatalmazás nélkül bele akar pofázni az állampolgárok magánéletébe. Teljes droglegalizáció kell, a drogrehabilitációs műhelyek megszüntetésével, így a selejt fél év alatt belepusztul, és addig is bevételt termel az államnak. Mondom ezt úgy, hogy soha nem kábsziztam és nem is tervezem kipróbálni egyiket se. És nem akarom megmondani masnak, hogy hogyan érezze jól magát.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!