Robert C. Castel: „Gyuri bácsiék terror alá vonták az Egyesült Államokat” (videó)

2024. május 04. 08:30

Az USA-ban elszaporodó palesztin-párti tüntetések megszervezett demonstrációk a biztonságpolitikai szakértő szerint.

2024. május 04. 08:30
Soros György

Kép forrása: Fabrice COFFRINI / AFP

A Hit Rádió Össztűz című műsorának Robert C. Castel biztonságpolitikai szakértő, a Neokhon főmunkatársa és Somkuti Bálint, biztonságpolitikai szakértő, az MCC Geopolitikai Műhelyének kutatója volt a vendége. 

A beszélgetés elején a résztvevők a húti válságról fejtették ki véleményüket; Somkuti Bálint megállapította, hogy a Vörös-tenger és a Suezi-csatorna a térség instabilitása miatt a jövőben veszíthet jelentőségéből, és új kereskedelmi útvonalak alakulhatnak ki Oroszország északi partjainál, amik a klímaváltozás következtében egész évben hajózhatók lesznek. Ez Kína és Oroszország befolyását növelné, az Egyesült Államok kárára, tette hozzá az MCC kutatója. Robert C. Castel szerint a vörös-tengeri kereskedelmi útvonal összeomlása beláthatatlan politikai és gazdasági következményekkel járhat a térség országaira nézve.

Ezután a szudáni és csádi események kerültek szóba: Robert C. Castel rámutatott, a nyugatiak (franciák, amerikaiak) a térségből szinte teljesen kiszorultak, helyüket az oroszok és kínaiak vették át. Szerinte Afrika gyarmatosítása nem ért véget, csak átalakult;

amíg Afrika politikai erődeficittől szenved, addig mindig lesznek külső hatalmak, akik megpróbálják ezt kihasználni”.

„Afrika felébredt, és a régi gazdák helyett most vannak újak (...) a kérdés az, hogy Kína, illetve Oroszország ebből mit tud kihozni” – mondta Somkuti Bálint. 

Emmanuel Macron nukleáris doktrínája is témát szolgáltatott a műsornak. A francia elnök teljesen átformálná Európa atomfegyver-stratégiáját, lényegében Macron „az amerikai atomvédelmi ernyőt lecserélné franciára, ami természetesen azt is magával hozná, hogy az európai államok nem az USA-nak, hanem Franciaországnak fizetnének védelmi pénzt” – fejtette ki Somkuti Bálint. 

Ezt is ajánljuk a témában

A beszélgetés utolsó témája a nyugaton elszaporodó palesztin-párti tüntetések voltak. Robert C. Castel úgy gondolja, ezek megszervezett demonstrációk, és párhuzamba állította a 2020-as BLM tüntetésekkel. Szerinte ezen felfordulások célja az, hogy megakadályozza Donald Trump elnökké választását, és ebbe „Gyuri bácsi és a hasonló amerikai felforgatók beletettek mindent”. Úgy véli, ezeket a tüntetéseket fenyegetésnek szánják az átlagos amerikai állampolgárokkal szemben:

Lényegében terror alá vonták az Egyesült Államokat”

– zárta le gondolatait Castel. 

A beszélgetés teljes hosszában itt tekinthető meg:

 

 

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-82
2024. május 18. 02:08
🍓 ️ ­­I­­g­­­a­­z­­­i n­­i­m­­­f­­o­­­m­­á­­­n­­i­­­á­k­­­ 👉 𝐖­­𝐖­­­𝐖­­­.­­­𝐗­­­𝟏­𝟖­­­.­­­𝐅­𝐔­­𝐍
alexandrosz-2
2024. május 04. 18:09
Hazudsz zsidó! Minden normális ember alapvető morális kötelessége tiltakozni az apartheid zsidó terrorállam népirtása ellen. A világszintű tiltakozás és a terrorista, népirtó cionizmus elutasítása nem muszlim hit, nem iszlamizmus és nem muszlim terrorizmus, hanem természetes reakció a zsidók embertelenségére és aljasságára.
istvanpeter
2024. május 04. 15:52
De azért bizonyos mértékig meglepetés, hogy a háttérhalmi maffia a saját anyaországát sem kíméli és szintén le akarja süllyeszteni.
zakar zoltán béla
2024. május 04. 14:37
A kiskápó
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!