„Közlekedésbiztonsági kockázatra” hivatkozva tüntetik el a magyar nyelvű táblákat a Vajdaságban

2023. szeptember 13. 08:30

A hivatalos indoklás szerint „a több nyelven megjelenő feliratok csak megzavarnák a forgalomban részt vevőket”.

2023. szeptember 13. 08:30

Ahogy a Szabad Magyar Szó beszámolt róla, a Vajdaságban lecseréltek egyes útjelzőtáblákat, és mostanra nem csak hogy nincs feltüntetve a magyar helységnév, de a latin betűs szerb név kiírását is elhagyták. Így például Zenta, Ada és Kanizsa körül egyre több az egynyelvű, cirill írásmóddal újított helységnévtábla.

„Közlekedésbiztonsági kockázat”

A Telex cikke szerint egy korábbi, hasonló jogsértéssel kapcsolatban 2021 júliusában fordult beadvánnyal a VMDK a hivatalos szervekhez, de a Szerb Kormány Köztársasági Jogalkotási Titkárságának igazgatója szerint „a többnyelvűség, vagyis a több nyelven megjelenő feliratok csak megzavarnák a forgalomban részt vevőket, ami esetleges balesetekhez is vezethetne, vagyis 

»közlekedésbiztonsági kockázatot« jelentene.”

Csonka Áron, a VMDK elnöke arról beszélt a lapnak, hogy az új táblákat a másodrangú, regionális utak mentén helyezték ki. Ez azért is érdekes szerinte, mert a Vajdaságban élő kisebbségek mellett sok gondot okozhatnak a turistáknak is, akik nem ismerik a cirill írásmódot.

Nyitókép: Facebook

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
backstablive
2023. szeptember 13. 13:51
Fereg szerb fereg marad. Vesszen Triannon
tuskevari-2
2023. szeptember 13. 11:28
Ahogy itt is többen megjegyezték már, a rácok (mint a többi területbitorló) sunyi, megbízhatatlan szomszédok. Amíg támogatjuk a csatlakozásukat, addig a cuki arcukat mutatják, aztán majd az igazit. Lásd még: osztrákok határlezárásai, tótok Benes dekrétuma és magyarországi ingatlanvásárlás támogatása, oláhok kavarásai, ukránok agresszivitása.
papalimapapa
2023. szeptember 13. 11:07
Irány az EU! Ugyebár. De hát mit is várunk a szlávoktól. Egyik aljasabb, mint a másik.
helemba
2023. szeptember 13. 10:59
A legbarátibb szerbek, akiket azonnal fel kell venni az EU-ba...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!