Kié a közterület?

2015. március 14. 17:13

A közterületek fenntartása és gondozása csak akkor lehet sikeres, ha a polgárokkal ebben együtt tudunk működni.

2015. március 14. 17:13
Szita Károly
Urbánus blog

„Mára a közterület használatának fogalma jelentősen kiszélesedett. A legfontosabb annak felismerése, hogy minden erőfeszítés ellenére a közterületek fenntartása és gondozása csak akkor lehet sikeres, ha a polgárokkal ebben együtt tudunk működni. Ezért (is) fontos a partnerség, annak megértése, hogy a helyi közösség és az önkormányzat csak közösen tudja ezt a problémát hosszú távon kezelni és megoldani.


Amúgy akár az önkormányzat is érdekelt lehet abban, hogy megfelelő díjazásért használatba adja különféle programok céljára egyesületeknek, szervezeteknek. Adott esetben, ha egy rendezvény kifejezetten hasznos a közösség számára, akkor kedvező tarifájú vagy díjmentes igénybevétel is lehetséges. Ez történik például a termelői piacok esetében, amikor kifejezetten támogatjuk az őstermelőket, hogy portékáikat közterületen árusítsák.

A belvárosi területek, különös tekintettel a műemléki környezetre, fokozottan érzékenyek e tekintetben. A használat során sok mindenre kell odafigyelni. Milyen portálok, milyen reklámhordozók (a jó öreg megállítótábla - brrrr!) és esztétikai megoldások teszik barátságosabbá, akár élhetőbbé a közterületeket. Nálunk jócskán van még teendő, bár visszapillantva az elmúlt 15 - 20 évre, a magam részéről látok biztató jeleket és tényleg történt előrelépés e területen. A »dizájn centernek« persze tudnánk muníciót adni így is, de talán a magyar közízlés előnyére változott - nemcsak a közterületeket illetően.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Peter8811
2015. március 15. 19:20
Karcsika az is egy érdekes dolog volt nálatok, hogy télen a járdát, ami közterület a lakóknak kell takarítani. Viszont ugyan ezért a járdáért egy 20 centi szer 60 centis közterület foglalásért 48 órára 7200 Ft-ot kellet befizetni 2006-ban. Jó mi?
Vitez Rezsi Erik
2015. március 14. 23:47
Ez a fidesz-lungodromos f*sz sem szegyel semmit !
sóhivatalnok
2015. március 14. 22:07
Úgy, ahogy a spicli mondja, együttműködve a polgárokkal. Mint a Kossuth tér letarolása esetén, amiről úgy hoztak határozatot, hogy egyből jogerőssé is vált, de nem adták ki sem az embereknek, sem a sajtónak, viszont közben kivágták a fákat. "egy kormányzat, amelyik A napon dönt a Kossuth tér letarolásáról, B napon pedig végrehajtja a fairtást egy olyan titkos határozat alapján, amely a lehetséges legkorábbi fellebbezési határidőt E napban szabja meg" - ez lenne az együttműködés? Mégis miről hadovál ez a nyomorult?
alex.leopardi
2015. március 14. 19:02
akik obszcén falfirkákkal töltik az idejüket,a ballibsinyomoroncok szavazóbázisa
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!