Az Y-generáció csütörtök estéje

2015. augusztus 18. 13:28

Ott álltam a diplomámmal, állásinterjúk, et cetera, majd elkezdtem dolgozni. Már három év eltelt. Három év. A teszem azt, negyvenkettőből. És akkor arra gondolok: ez lesz minden évben?

2015. augusztus 18. 13:28
Alfahír
Alfahír

„- Már csak harminckilenc év! - sóhajtott fel régi barátom, a 26 éves K. - Most gondolj bele. Ülök a gép előtt, lecsúszva a széken, kezem az egéren, kattintgatok… és azon gondolkozom, hogy nézne ki jobban ez az excel. Dőlten? Félkövéren? Dőlten és félkövéren? Közben pedig egyfolytában azt érzem, valami láthatatlan kéz megragadja a kezemet, és húzza, húzza le az egérről. De a kezem meg hozzá van tapadva az egérhez. Aztán kinézek az ablakon. Lent a munkások a tűző napon, negyven fokban rakják le a műfű-paneleket. És akkor arra gondolok: mégis csak megérte tanulni… Viszont zárójelben hozzáteszem: az irodában, ahol ülök, le van engedve a redőny, fel van kapcsolva a villany meg a klíma, érted, hogy a szervezetem bioritmusa teljesen le legyen kapcsolva a bioszféra ritmusáról, és hatékonyan tudjak termelni. Na de a tanulásnál tartottam. A főiskolán még ilyeneken gondolkodtam: oké, akkor még egy félév meg mégegy, aztán diploma, nyelvvizsga. És idáig jutottam fejben.

 
Aztán egyszer csak ott álltam a diplomámmal, állásinterjúk, et cetera, majd elkezdtem dolgozni. Már három év eltelt. Három év. A teszem azt, negyvenkettőből. És akkor arra gondolok: ez lesz minden évben? Hogy már csak harminckilenc év? Aztán: már csak harmincnyolc, harminchét? Nem akarok hálátlan lenni, sem elégedetlen. Pontosan tudjuk, mennyien élnek ebben az országban a létminimum körül meg alatt. De egyszerűen hányingerem van az egésztől. Érted, a cégnél félévente ki kell töltenünk egy fájlt a következő félévi céljainkról. Ott ülök fölötte, és rosszul vagyok. Hogy mit akarok fél év múlva? Hány process improvementet akarok megcsinálni, vagy hány embernek a főnöke akarok lenni? Egyet se, egynek se! És nem akarok utána még több embernek a főnöke lenni és még több folyamatot optimalizálni, és nem akarok excelekről meetingelni. És nem akarok hatvanöt menedzsertől engedélyt szerezni tizenöt emailváltáson keresztül ahhoz, hogy négyszáz IT-ticket megnyitása után az indiai IT-helpdeskesek szóljanak az itteni IT-s csávónak, hogy adjon már nekem egy egeret, hogy tudjam nyomkodni az excelt, majd visszakapni az IT-embertől egy e-mailt, hogy ez már nem az ő feladatkörébe tartozik, úgyhogy leszek szíves felvenni a kapcsolatot a facility-sekkel, akik az e-mailemre azt válaszolják, hogy nyissak egy ticketet, legyek szíves… Atyaúristen.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 49 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
vihar
2015. augusztus 18. 23:06
Figyelj Pont azt mondja, hogy érzi ennek nincs értelme ( szerintem Öt dicséri , hogy ilyen fiatalon rájött és nem vakítja a multi ál-csillogás) Csak azt nem tudja mit kellene tenni. Tudod hányan érzik ezt? Tudod hányan szeretnék értelmes dolgokkal kitölteni az életükkel ( az a bizonyos flow érzés- Csikszentmihályi), de az egész rendszer ellene van ennek. RobotOk kellenek nem autonóm lények
vihar
2015. augusztus 18. 22:52
Apám mesélte: A rendszerváltás után egy önkormányzati cégnél dolgozott : jöttek az amerikaik privatizálni (valójában megvenni és bezárni, hogy megszüntessék a helyi konkurenciát). Apám egyedül ült az egyik oldalon , minden kérdésre Ö válaszolt , a másik oldalon vagy féltucat amerikai . Mindegyik csak egy részterülethez értet. Apám röhögött rajtuk ,hogy mennyire gáz ,hogy ilyen debilek. Most Ök röhögnek rajtunk és közben gazdagodnak nap mint nap. Apám pedig kénytelen volt végignézni ahogy a debilek , lenullázták a magyarok munkáját és rabszolgává alázták .
vihar
2015. augusztus 18. 22:45
Nem értéktelen , de lebutított. Itt a gyarmati végeken csak végrehajtó részfeladatokat végző robotokra van szükséges. A baj , hogy csak ez van. A magyar vagy kisebb cégek sorra dobják be a törülközőt mert a nagyok vagy felfalják vagy egyszerűen nincs tőkéje , hogy felvegye a versenyt hatékonyságban velük. Én 20 éve dolgozom és azt látom egyre kevésbé kell kreatívnak lenni, a multik erőből mindent lenyomnak.
Zsolt75
2015. augusztus 18. 22:36
Tényleg szar lehet értéktelen munkát végezni, de nem a munka tehet róla, hogy ott vagy.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!