Ennek a cikknek akkor hihetek? – A hitelesség nyomában

2017. október 02. 18:09

Érdemes rugalmasan kezelnünk véleményalkotó képességünket.

2017. október 02. 18:09
Szabadi Dorina
Mindset Pszichológia

„Fontos kiemelni, nem mindenki egyformán hajlamos a hamis igazságok hatása alá esni. Bizonyos faktorok – például a kor, a munkamemória kapacitása, a személyiségjegyek és a képzelőerő – emelik vagy csökkentik az egyén fogékonyságát. Több kutatás is kimutatta: a fiatal gyermekek és az idősebbek korosztálya könnyebben esik bele a csapdába, mint az idősebb gyermekek vagy fiatal felnőttek (Loftus, 2014). Azok az egyének, akiknek magasabb a munkamemória-kapacitásuk, jobban képesek arra, hogy egy eredeti eseményről koherens képet alkossanak (Kerry, 2004).

A kutatók a Myers Briggs típusindikátor által felosztott introvertált és extrovertált személyiségtípusok között is különbséget fedeztek fel. Egy adott esemény introvertált-intuitív résztvevői az ott halott információk közül mind a pontosakat, mind a pontatlanokat sokkal inkább elfogadták, mint extrovertált társaik – derült ki egy 1978-as kutatásból. Ezt annak tudták be, hogy az introvertáltak kevésbé voltak magabiztosak memóriájukban Azok az emberek, akik olyan személyiségjegyekkel rendelkeztek, mint az empátia vagy az önmonitorozás, szintén nagyobb hajlandóságot mutattak a befolyásolás elfogadására. Ugyanez igaz a nagyobb képzelőerővel megáldott egyénekre is.

Természetesen az igazság a legtöbb esetben csak akkor derül ki, ha az összes nézőpontot ismerjük, ám ehhez rengeteg energiabefektetés kell. Hogy elkerüljük a téves információk elraktározásának lehetőségét, a hallott adatokat rögtön kezeljük kritikusan! Járjunk utána a forrásnak, tudakozódjunk több oldalról! Elképzelhető azonban, hogy bántó a korábbi véleményünkkel ellenkező új tudomásra szert tenni. Érdemes rugalmasan kezelnünk véleményalkotó képességünket. 

Sosem gyengeség bevallani, hogy tévesen gondolkodtunk valamiről korábban; ugyanakkor igyekezzünk kiállni értékeink mellett, ha azokról szent meggyőződésünk: igazak és érvekkel alátámaszthatóak. Legyünk mindig éberek! A vegyes igazságtartalmú hazugságok megtévesztőek. Könnyebben elérik a meggyőzés célját, hiszen megnehezíti a hamis tartalmak kiszűrését.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Text adósság
2017. október 03. 09:43
"Több kutatás is kimutatta: a fiatal gyermekek és az idősebbek korosztálya könnyebben esik bele a csapdába, mint az idősebb gyermekek vagy fiatal felnőttek (Loftus, 2014)." Így volt ez 2002-ben is, a MSZP/SZDSZ nem véletlenül az időseket célozta, meg baszta át a 13. havi nyugdíjjal. Most meg Botka, Ujhelyi ÁVH-s elvtársak néztek mint vidéki picsa az English Watter Clozedra.
catalina9
2017. október 03. 07:08
Ennek a cikknek akkor hihetek? " Nem!
Öreg
2017. október 02. 20:01
Kedves Dorina ! Jó témát választott, mondhatjuk a hiszékenység vizsgálatának is. De nem veszi figyelembe az olvasókat. Bár én- nem mostanában- összeszedtem két diplomát, de csak nézek, amikor olvasom: Myers Briggs tipusindikátor. introvertált, extrovertált, introvertált-intuitiv, A többi- közbeszédben honosodott- idegen kifejezést nem is említem. Arany János évfoiduló is volt mostanában, beszéljünk magyarul. kevésbé lesz érthetetlen!
quiet
2017. október 02. 19:56
Azért egy magyar népmese a kérdésről ennél sokkal több és egzaktabb eligazitást ad...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!