Hitler 175 cm, Churchill 168 cm

2021. május 13. 15:01

Krúdy Gyula írta meg, hogy az a férfi, akinek negyven fölött nincs pocakja, az nem komoly.

2021. május 13. 15:01
Szerényi Gábor
Magyar Nemzet

„Ami történt, nem nagy ügy. Mondhatni, kicsi. Elhangzott egy nyilatkozat, ahol a magas termetű, karcsú testalkatú fia­tal politikus úgy hasonlította össze magát egy másik politikussal, hogy annak kevésbé szálfa alkatát emlegette a vele való összehasonlítás végett, nem hagyva szó nélkül utóbbinak a testsúlybéli többletét.

Nem életmódmagazin táplálkozási és sportolási rovatába ment a nyilatkozat, hanem neves nyugat-európai politikai újságba. Innentől ez a szimplán ostobácska megszólalás rögtön más áthallásokat erősít fel, mint egy szimpla divatcsevej.

Adolf Hitler (175 cm), utóbbi Sir Winston Churchill (168 cm), a második világháború győztes brit miniszterelnöke. (Előbbi ötvenhat évet élt, utóbbi kilencvenet.) Ha kettőjük életútját nézzük, vajon van-e épeszű ember, aki fitneszszempontokat egyáltalán megemlít egy történelmi összehasonlításban? Költői kérdés. Saját szakmai praxisomból az jut eszembe, amikor a kilencvenes években képszerkesztőként dolgoztam a Magyar Nemzetnél. Hoztak karikaturisták mindenféle képeket, igyekeztem lehetőség szerint minél többeknek lehetőséget adni, próbáltam a lap cikkeihez illő ábrákat beszerkeszteni. Barátságos, kedves, segítőkész voltam, de volt, amit nem engedtem. Amikor olyan rajzot hoztak, ami egy embert megalázó, méltatlan mivoltában próbált megmutatni. Semelyik politikai irányban nem fogadtam el ilyet. Két példa jut eszembe: amikor Horn Gyula hajdani miniszterelnököt satnya kutyaként rajzolták le, amint épp kolbászt lop a hentesboltból, a másik pedig Csurka Istvánt mutatta, elszabadult, túlsúlyos, mocsokban meghempergett vaddisznóként. Szó se róla, lehet közszereplőket kritikusan ábrázolni, de nem személyi mivoltuk adottságain gúnyolódni. És nem is testi alkatuk méregetése a kulcs jellemük megfejtéséhez.

Krúdy Gyula írja, hogy az a férfi, akinek negyven fölött nincs pocakja, az nem komoly. Óva is inti a nőket, hogy a »zörgő csontú« ifjoncoknak higgyenek.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tomtam
2021. május 14. 14:47
Állítólag egy popzenész mondta, hogy 100 kg alatt nem férfi a férfi. Azt azért tegyük hozzá, hogy 100-as IQ alatt sem.
jóember
2021. május 14. 08:36
"az a férfi, akinek negyven fölött nincs pocakja, az nem komoly." Krudy márcsak tudta. Bár ha végig nézzük az utcán jövő-menő embereket, tényleg sok közöttük az elhízott, pocakos középkorú. Ezek lennének "komoly" férfiak (és nők)? Hát nem tudom. Ez olyan mintha azt mondanánk, hogy mivel 50 felett általában hiányzik az embereknek 10 - 20 foga, ezért ez a természetes. Akinek meg megvan mondjuk mind a 32, az nem komoly. De mondhatjuk úgy is Krudy bölcsességét, hogy akinek 40 fölött: -nem magas a vérnyomása -nem magas a cukra -nincsenek izületi problémái az nem komoly, mert a pocakosság bizony ezzel jár. Annak idején, a 80-as években volt egy országos vérnyomás és vércukorszint felmérés, Czeizel Endre kezdeményezésére és annak az volt az egyik konkluziója, hogy a középkorúak között sokaknak emelkedett a vércukra, de a 60-sok között sokkal kevesebb ilyen van. Ez azért van így mert ekkorra sokan meghalnak az elhízás, a pocak szövődményeitől. Akik meg maradnak 60 felett, azok a nem "komoly" emberek.
krudynyula
2021. május 13. 18:52
Az egyik legnagyobb magyar írót csak pontosan, szépen: - Csak a vagabundoknak nincs hasuk! - mondta Branyiszkói úr, és a meztelen kardot a szoba közepébe szúrta, a szőnyegen át. - Rendes ember pocakot nevel, hol helye van az óraláncnak. (Krúdy Gyula: Éji zene - A muskétás c. novelláskötetben)
civis72
2021. május 13. 18:03
Andrej Andrejevics Vlaszov tábornok is egy szép magas ember volt
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!