Ha majd megöregszünk

2021. július 14. 15:11

Az utóbbi hetek során újra nagy publicitást kapott az a számos társadalomelemző által már eddig is hangoztatott javaslat, hogy legyen sokkal szorosabb és intézményesített kapcsolat a népesedési folyamatok és a nyugdíjrendszer között.

2021. július 14. 15:11
Bogár László
Bogár László
Magyar Hírlap

„A mai nyugdíjrendszernek ugyanis legalább is látszólag logikailag nem sok köze van a gyermekvállaláshoz. A köztudatban úgy él a nyugdíj, hogy egy aktív életen át fizetem a járulékot, és ennek fejében jogosulttá válok a nyugdíjra, sőt sokszor még az is megfogalmazódik, hogy a nyugdíj mindentől független, egyetemes »emberi jog«, minden közösségnek »kötelessége« eltartani minden idős embert, függetlenül attól, hogy fizetett-e valaha is bármilyen járulékot.

Az emberek többsége szeretne gyereket, de »belátja«, hogy »most még« nincs olyan gazdasági helyzetben, hogy vállalja. A társadalom számára a gyermek gazdasági haszna óriási, kvázi végtelen, hisz gyermek nélkül megszűnne maga a társadalom is, de gyermeket nem a társadalom vállal, hanem az egyének, akiknek a társadalom csak nagyon kis részben téríti meg az így felmerülő költségeket.A gyermekek végtelen társadalmi haszna, hogy – tovább működtetik a gazdaságot, fizetik az adókat és a társadalombiztosítási járulékokat – nagyrészt közös, nemcsak azok realizálják, akik a gyermeknevelés – modern társadalmakban egyre növekvő – költségeinek döntő részét állják, hanem azok is, akik egyáltalán nem vállalnak gyermeket. Tehát – ha azt akarjuk, hogy a nyugdíjrendszer hosszú távon fenntartható legyen, akkor – a feladat, hogy a gyermeknevelést anyagi értelemben is összekapcsoljuk a nyugdíjrendszerrel.

A gyermeknevelés gazdaságilag is legalább részben jövedelmezővé tételének két útja lehetséges, amit nevezhetünk »input-« és »outputfinanszírozásnak«, olvashatjuk a dolgozatban. Az első szerint a társadalom erőforrásokat biztosít a gyermekneveléshez, azaz fedezi annak költségeit, a második szerint pedig kvázi, amikor társadalom »átveszi« a »kész«, felnevelt gyermeket, akkor visszatéríti a felnevelés költségeit.Valószínűleg ennek valamely kombinációját célszerű megvalósítani, de a nyugdíjrendszert mindenképpen érdemes bevonni a konstrukcióba legalább utófinanszírozás gyanánt. Mint minden ilyen stratégiai fontosságú kérdés esetében, az ördög a részletekben lakozik, nagyon komoly munkát igényelne egy ilyen rendszer létrehozása, ám ez nem lehet ok arra, hogy ne vágjunk bele.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 49 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Robur
2021. július 15. 12:37
Miről hadoválsz?
Hurka
2021. július 15. 11:32
Gyorsan lehetne lépniebben , pl a nők kedvezményes nyugdíját sem kellene mindenkinek megadni, csak a minimum 2 gyermeket vállaltakra.
Csakislovacska
2021. július 14. 22:28
Jó a téma. Érdekes hogy a nyugdíjjal kapcsolatosan még sosem hallottam a nyugdíj örökölhetővé tételének gondolatáról. Persze ott van az özvegyi nyugdíj de nem erre gondolok. Ha valaki megszerzi a nyugdíjjogosultságot,de ne adj Isten egy évvel később mint ahogy nyugdíjas lett meghal akkor mi is lesz az általa egy életen át befizetett temérdek pénzzel? Benyeli a rendszer ugye? Ez miért is ilyen egyértelmű? A nyugdíjrendszer másik óriási hibája hogy amit Kovács úr egy életen át befizet az tulajdonképpen nincs.(ellopódik menet közben) Majd a következő generáció járulékaiból kifizetik azoknak akiktől ellopódott.Ennyi. Biztos hogy helyes ez így?
Takita
2021. július 14. 18:44
Nem értek egyet Bogár Lászlóval. A nyugdíj az aktív, munkás időszakban erre a célra képzett tőke hozama,a nyugdíjas időszakban. (Persze elvileg. A kommunisták ezt rendesen elállamosították.) A gyereknevelési támogatás ,pedig a társadalom hozzájárulása a reprodukcióhoz, illetve az új munkavégző korosztály létrehozásához. Nagyon jó a Novák Katalin koncepciója, hogy a társadalom célzott támogatások tömegét adja a családoknak, és ez által a gyerekeknek. Sehova nem vezetne a kettő keverése, sőt igazságosan megoldhatatlan.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!