A kommunizmus megpróbálta kiölni a házasság mélységét is

2022. február 20. 15:50

A házasságkötés gyakorlata visszatért, a tartalma viszont már kiveszett.

2022. február 20. 15:50
null
Bagdy Emőke
Origo

„Vasárnap indult el a 15. jubileumi Házasság hete rendezvénysorozat. Mit jelent ma Ön szerint a házasság intézménye, és mit jelentett a történelem folyamán?

Nagyon aktuális ez a kérdés, mert rengeteget változott a házasság fogalma az idők során. Egyrészt nagymértékben károsodott az eredeti jelentéséhez képest, amelyben eredetileg a mi európai-keresztény kultúránk értelmében a házasságkötés, az eskü kimondása mindenképpen életre szóló elköteleződést jelentett.

Ez a jelentés a II. világháború befejezéséig tartotta magát, és a vallási szemléletű embereknél mind a mai napig él is ez a fajta életgyakorlat. Az 1950-es évek vad kommunizmusában nagyon háttérbe szorult a vallás, valamint minden olyan etikai elv, ami ezzel összefüggő, így mind a templomba járás, mind a különböző szertartások művelése komoly következményekkel járt. Az emberek megfélemlítetten, hosszú időn keresztül mindezt legfeljebb csak titkon csinálták, de templomi esküvőről nem lehetett szó.

És hogyan változott meg a helyzet?

Magyarországon nagyon jól lekövethető az, hogy amint olyan szemléletű kormányzat került előtérbe, ahol ismét vissza tudták hozni a keresztény értékeket, és felszabadult valamiképp a spiritualitással foglalkozás, úgy hullámzó módon, de a házasságkötés gyakorlata is visszatért; a tartalma viszont már kiveszett, mert már nem ugyanaz volt, mint hajdanán. A házasság nagyon komoly, életre szóló elköteleződéssel járt együtt úgy, hogy a válásokat valóban igyekeztek az emberek elkerülni. A válások megjelenése az emancipáció, a feminista mozgalmak, a női esélyegyenlőség révén a házasság intézményébe is beszivárogtak, és a nők munkába állása is tetézte ezt.

Ön szerint minek köszönhető az, hogy változott az utóbbi években a házasság intézményének megítélése?

Az elmúlt években nagyon sajátos változás történt, mert  tíz éve folyik a családok előtérbe helyezése, a családokkal kapcsolatos mindenféle intézkedés pozitív kísérlete, hogy egyrészt legyenek családalapítások, a fiatalok találjanak úgy egymásra, hogy vállaljanak majd közös életet, vállaljanak közös gyermeket, másrészt minden kívánt gyermek megszülethessen. Mozgalmi és kormányzati szinten egyaránt nagy erők mozdultak meg.”

Nyitókép: Földházi Árpád

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
artojan
2022. február 21. 18:11
SZomorú vagyok amikor,jobboldaliként Bagdy Emőke tisztelőjeként azt kell látnom ,hogy több tárgyi tévedés van a riportban az ötvenes évek vallásgyakorlatát illetően. EZ csak magas labda a kákán is csomót keresőknek. "Háttérbe került a vallás és minden olyan etikai elv amely ezzel öszefüggő" templomba járás ,különböző szertartások művelése".."templomi esküvőkről szó sem lehetett"..............soha olyan tömött templomok nem voltak mint akkor. Az emberek másban nem bízhattak mint Istenben Körmenetek, keresztelők betlehemezés /igen még Budapesten is/ a temlomi esküvők természetesen sokkal gyakoribbak voltak min ma Értetlenül állo k a pontatlanság előtt ... ennyi magaslabdát nem szabad feldobni mert""ezek""csípőböl tüzelnek.
o.92.06
2022. február 21. 10:19
azért a legtöbb családban a problémák öröklődnek tehát hazugság, hogy 1950-ig minden szép volt és jó. addig is voltak félrelépések, a zabigyerekek szüleik döntései miatt ki voltak közösítve, a mértéktelen piázás, kártya régen is megkeserítette a családi életet, és attól mert papíron házas volt 2 ember a haláláig közel sem volt jó a kapcsolatuk, ez alapozta meg, hogy a gyerekeik is hasonló körülményeket teremthessenek meg maguknak, az pedig dicséretes, ha valaki képes felállni egy ilyen pusztító kötelékből, fogni a gyerekeket és új életet kezdeni. egyik ismerősünk felesége folyton félrelépett, gyerekeit nem gondozta és az apa ahelyett, hogy fogta volna a 3 lányt és lelép, minden alkalmat megragadott, hogy gyülekezettel vagy munkahellyel programozzon, ne kelljen az otthoni környezetben lennie, a gyerekeit is lesz.rta de nem vált el, hiszen ő jó katolikus. mind3 lánya mélyen sérült, nagyon megérte együtt maradni
Okoskodó
2022. február 21. 09:11
A cikkre reagáló lefelé mutató ujjak tulajdonosai vajon kik lehetnek?
realman
2022. február 20. 23:14
Bagdi Emőkét rossz helyen baszta ki az időgép a pudvás korlátolt nézeteivel. Tippeljünk, vajon csurran-e neki közvetve egy kis közpénz alamizsna
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!