Mesterházy: ápolás, mint munkaviszony

2009. december 30. 08:21

A miniszterelnök-jelölt azt javasolja a kormánynak, hogy az otthoni ápolás váljon munkaviszonnyá.

2009. december 30. 08:21

Az MSZP miniszterelnök-jelöltje azt javasolja a kormánynak, hogy az otthoni ápolást végzők tevékenysége fokozatosan váljon munkaviszonnyá. Mesterházy Attila egy XIII. kerületi gondozóházban történt látogatása után tartott sajtótájékoztatóján kezdeményezte azt is, hogy európai uniós források bevonásával az érintettek részt vehessenek az ápoláshoz kapcsolódó speciális szakmai képzésen.

A kormányfőjelölt szerint fontos, hogy a kormány valamilyen megoldást találjon a mintegy 53 ezer érintett és családjuk számára. Korózs Lajos, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára szerint az otthoni ápolás munkaviszonnyá alakításának programja 2010 első negyedévben elindulhat. Korózs emlékeztetett arra, ápolási díj azoknak jár, akik valamelyik hozzátartozójukat saját otthonukban ápolják, ám ez a tevékenység ma nem számít munkaviszonynak.

A szaktárca szeretné, ha a leendő programra európai forrásokat is fel lehetne használni, és "egy fokozatos bevezetéssel" munkaviszonnyá lehetne alakítani az ápolási díjban részesülők tevékenységét. Kórozs Lajos hozzátette, nem gondolja, hogy egyik hétről a másikra az összes érintettnek állásává válik a gondozói munka, ám véleménye szerint majd "akár tízezres nagyságrendben is beszállhatnak ebbe a programba".

Otthoni ápolás munkaviszonyban (Nol)

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
drkovax
2009. december 31. 12:07
Nem abszolút butaság ez, csak olyan szoci ökörség, amikor a használható elemeket elferdítve létrehozunk egy egetverő baromságot. Az ötlet alapja, hogy az otthoni ápolás legyen teljes értékű társadalombiztosítási jogviszony, még értelmes (olcsóbb a TB-nek, többnyire jobb az ápoltnak), de tudja-e D'Artagnan elvtárs, hogy mit jelent a "munkaviszony" (szervezeti, munkajogi, munkavédelmi, stb. stb. előírásokkal) ?
bmucsai
2009. december 30. 10:49
A k*rva anyátokat, tünjetek már el! Szemetek!
cutcopy
2009. december 30. 10:12
Remek ötlet, így pár fillérért fel lehet majd számolni a maradék szociális intézményeket is..! Ki már találta volna ki mint egy szocinövendék?!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!