Veszélyben az edelényi kastély

2010. május 18. 09:21

Az átszakadt töltéstől száz méterre található az ország egyik legjelentősebb barokk kastélya. Az árvíz miatt nem tudják megközelíteni, ezért a várható károkat sem tudják felmérni.

2010. május 18. 09:21

 

Az ország egyik legnagyobb és legjelentősebb barokk kastélyaként tartják számon az 1720-as években épült edelényi L'Huillier-Coburg-kastélyt. Éjjel egy órakor a településen átszakadt a töltés, Csont Csaba, az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügy Igazgatóság árvízvédelmi osztályának vezetője szerint a Bódva „harminc méter hosszan ledobta a homokzsákokat”. A vizet mezőgazdasági területek felé irányítják, lakóházak egyelőre nincsenek veszélyben. Az átszakadt töltéstől száz méterre található a kastély, „szinte lehetetlen, hogy ne menjen oda a víz” - mondta Csont. Az árvíz miatt az épületet nem tudják megközelíteni, ezért Csont nem tudja, várható milyen károk keletkezhetnek az épületben.

 

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ergé
2010. május 18. 09:27
Úgy alakult, hogy felvidéki kirándulásom után a hétvégén a Bódva völgyében jöttem hazafelé. Már vasárnap délben több helyen az országutat nyaldosta a szennyes vízfolyam, és Edelényben is több helyen szinte belvíz állt az utcákon. A sok évtizedes pusztulás után nemrég megkezdték a hatalmas Coburg-kastély felújítását, fel is volt állványozva a homlokzat. Igazi csapás lenne ennek a szegény vidéknek, hogy a csinosítani kezdett barokk kastélyt alámosná az áradás.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!