Hogyan került ekkora bajba az ország?

2010. augusztus 10. 17:49

Egy most megjelent könyv igyekszik választ adni a 2008-as gazdasági válság gerjesztette kérdésekre. Az Álomcsőd című interjú-kötet visszatérő motívuma, hogy Gyurcsány Ferenc rosszul kormányzott.

2010. augusztus 10. 17:49

Az Álomcsőd című, júliusban megjelent könyvben tíz interjú van a 2008 őszén Magyarországra tört nagy gazdasági válságról. Martin József Péter és Várkonyi Iván interjúkötetének nem a leleplezés a célja, de a közgazdasághoz semmit sem konyító olvasók számára is befogadhatóan taglalja azt, hogy miért is került az ország oda, ahol most van. A könyvben magszólalók ABC sorrendben: Bajnai Gordon, Bogsch Erik, Demján Sándor, Farkas István, Felcsuti Péter, Heim Péter, Jaksity György, Kovács Árpád, Simor András és Surányi György. A szakemberek egyetlen dologban egyetértenek: a Gyurcsány-kormány utolsó hónapjainak teszetoszasága káros volt.

Az interjú-kötet nem eseménytörténet, hanem inkább okoskodások gyűjteménye. A válság okai világosan kirajzolódnak a több szempontú elemzésekből. A megszólalók többsége visszafogott önelégültséggel nyilatkozik, mindenki tudta hogy baj lesz, de sajnos senkire sem hallgattak azok, akiknek lépniük kellett volna. Egyedül Kovács Árpád volt ÁSZ-elnök jelezte, hogy lelkiismeretfurdalása van, mert nem kongatta jobban a vészharangot 2008 ősze előtt. Lényegében mind a tíz megszólaló jelzi, hogy „hiába mondtam, hogy baj lesz”, de „a politika” (itt általában Gyurcsány Ferencre gondolnak) nem hallgatott rájuk.

A legolvasmányosabb mindenképpen Demján Sándor interjúja, aki lényegében apokalipszist jósol, a nyugati világot a Római Birodalom végnapjaihoz hasonlítja, és érezhető indulattal beszél a mihaszna, termelő munkát nem végző értelmiségről. A magyar válság okainak és kezelésének firtatása mellett kifejezetten elméleti fejtegetések is olvashatók, például a válság nyomán oly hevesen lángoló „szabadabb piac vagy erősebb szabályozás kell-e” vita mentén.

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hori77
2010. augusztus 11. 11:32
2002ben nyertek a szocik! minden baj itt kezdődött...
elfelejtette
2010. augusztus 10. 18:35
"A szakemberek egyetlen dologban egyetértenek: a Gyurcsány-kormány utolsó hónapjainak teszetoszasága káros volt." Eufemizmus.
crm114
2010. augusztus 10. 18:28
"A megszólalók között szinte konszenzus van arról is, hogy az EU-s pénzeket rosszul osztotta el az előző kormány. Az e pénzek osztásáért évekig felelős Bajnait azonban pont erről nem kérdezték meg a könyv szerzői." Micsoda véletlenek. Demján apokalipszisai már marha unalmasak, aki apokaliptikus irodalomra kíváncsi, az olvassa inkább Zsiday Viktort. (x)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!