Balog: A magyar tudomány újra megbecsült

2012. november 08. 19:19

A magyar tudomány visszanyerte rangját, súlyát, megbecsültségét, olyan értékeket tud felmutatni, amelyekért érdemes a tudományos pályát választani – hangsúlyozta Balog Zoltán csütörtökön a Magyar Tudományos Akadémián.

2012. november 08. 19:19
Az emberi erőforrások minisztere a Magyar Tudomány Ünnepe keretében megrendezett, Diákok az Akadémián című programon beszélt. Az MTÜ gazdag programkínálatát méltatva Balog Zoltán kiemelte a tudományos ismeretterjesztés jelentőségét, és hangoztatta: „a Magyar Tudomány Ünnepével egyben a jövőt állítjuk a középpontba”. A miniszter kitért arra, hogy az igazi tudóst az jellemzi, hogy egyben tanár is, hiszen kötelessége közérthetően továbbadni tudását. Balog Zoltán arról is beszélt, hogy a tudomány ügyét belföldön és külföldön egyaránt lehet szolgálni. Hangsúlyozta: fontos, hogy a tudomány képviselői és a politika, a kormány képviselői szót értsenek éppen a tudomány érdekében. A magyar kormány azért dolgozik, hogy érdemes legyen itthon művelni a tudományt.
 
A rendezvényen Az isten-részecske címmel Trócsányi Zoltán akadémikus, részecskefizikus, a Debreceni Egyetem professzora tartott előadást, amelyben az elemi részecskék különleges tulajdonságait mutatta be a középiskolásoknak. A diákok megismerhették a kutatás eszközeit, meggyőződhettek arról, hogy az apró lövedékeknek gondolt részecskék úgy is tudnak viselkedni, mint a fény, így képalkotásra is használhatók. A résztvevők megtudhatták azt is, hogy miként lehet a laboratóriumban a részecskéknek óriási energiát adni, valamint az így szerzett energiából új, a természetben eddig meg nem figyelt részecskéket előállítani.

 

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
realista
2012. november 09. 19:47
"További 27 milliárdot vonnának ki a felsőoktatásból" "Balog: A magyar tudomány újra megbecsült" Ez a két hír így egyoldalon totál skizofrénia, avagy az egyik a valóság, a másik pedig csak álom.
liberálzöld.
2012. november 09. 08:42
A magyar tudomány újra megbecsült. Az egész világon. Remekül képzett tudósaink népesítik be a világot. Van aki egyetemen tanít, van aki gyógyít, van aki pincér.
pierre bayle
2012. november 09. 08:25
http://nol.hu/belfold/20121109-veszelyben_az_egyetemek jójj, hazudj valami elfogadhatót...
Gregorius
2012. november 08. 22:30
Ezt az állítást remélhetően van mire alapozni. Például javult az elmúlt években a publikációink un. "citációs indexe" vagy több az az itthon is dolgozó kutató, aki nemzetközileg is elismert, vagy esetleg több saját fejlesztésű gyógyszerhatóanyagot, növényvédőszert stb. szabadalmaztattunk és gyártunk. Mert ezekről sajnos nem sok hír látott napvilágot, inkább csak az összeszerelő üzemekről és a gumigyárakról olvastunk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!