Zsigó szerint a Fidesz az egészségügyi dolgozók pártját fogja

2013. május 12. 15:16

A kormány és a Fidesz az egészségügyi dolgozók oldalán áll, mindent megtesznek életkörülményeik javításáért, erkölcsi és anyagi megbecsülésükért – mondta a Fidesz szóvivője vasárnap Budapesten. Zsigó Róbert a sajtótájékoztatón köszönetét fejezte ki az ágazatban dolgozó ápolóknak a szolgálatukért.

2013. május 12. 15:16

A nagyobbik kormánypárt politikusa az ápolók nemzetközi napján úgy fogalmazott: azoknak, akik több műszakban, nap mint nap szolgálják az elesetteket, betegeket, saját gondjaikat félreteszik, hogy mások gondjain tudjanak segíteni, ezért köszönet jár. Hozzátette: a köszönet mellett fontos, hogy munkájukat ne csak erkölcsileg, hanem anyagilag is elismerjék és segítsék, ezért a kormány és a Fidesz mindent megtesz, hogy rendezze az egészségügyi ágazatban dolgozók bérét, munka- és életkörülményeit, gondoskodjon továbbképzésükről.

Zsigó Róbert azt mondta: az egészségügyben dolgozók a Gyurcsány-Bajnai-kormányok alatt csak egy költségvetési tételt, „egy tizedes jegyet” jelentettek, az akkori kormányzat érzéketlen volt az egészségügyben dolgozókkal és a betegekkel, illetve az intézményekkel szemben, csak a megszorítások jutottak az eszébe, ha az ágazat szóba került. Az elmúlt nyolc évben a „reménytelenség földje volt” az egészségügy, ennek következtében több mint ötezer egészségügyi dolgozó hagyta el az országot – fogalmazott. A Fidesz szóvivője elmondta, hogy az előző kormányoktól kapott „örökség” problémáit nem tudták teljes egészében megoldani, de az ország gazdasági teljesítőképességéhez mérten mindent megtettek, így 2011-ben 64 ezer egészségügyi dolgozónak hatmilliárd forintos támogatásból megemelték a bérét, a múlt évben is átfogó bérfejlesztésbe kezdtek, amely 90 ezer dolgozót érintett.

Hozzátette: pénteken került az Országgyűlés elé az a minisztériumi javaslat, amely alapján az orvosok munkaviszonyuk függvényében havi 10 és 40 ezer, az ápolók 5 és 41 ezer forint közötti havi illetményemelést kaphatnának. Dolgoznak azon a javaslaton is, hogy a kórházak költségvetési intézményekké alakuljanak át, és az egészségügyben dolgozók közalkalmazotti státuszban végezhetnék szolgálatukat. Zsigó Róbert megemlítette azt is, az orvosok és ápolók továbbképzésére 16 milliárd forintot biztosítanak majd uniós forrásokból, illetve rezidensszerződésekkel, ösztöndíjakkal segítik és biztatják a dolgozókat, hogy munkalehetőség miatt ne hagyják el az országot, továbbá ágazati szakközépiskolákat hoztak létre az utánpótlás biztosítására.
 

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Fahrenheit 451
2013. május 13. 07:19
"A kormány és a Fidesz az egészségügyi dolgozók oldalán áll" Ez már aggodalomra ad okot. Imádkozhatnak, nehogy még meg is mentsék őket, mint a manyup kasszát...
kohncesszió
2013. május 13. 06:53
Olyanyira, hogy a legjobbjaik külföldön dolgozhatnak, a fidesz segítségével.
micream
2013. május 12. 16:39
ajjaj! akkor meneküljenek az egészségügyi dolgozók!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!