Egyszerűsítik az örökbefogadást

2013. augusztus 09. 16:19

Tovább könnyíti a kormány az örökbefogadást és a nevelőszülővé válást. A változtatás célja, hogy a jelenleg állami otthonokban élő több ezer gyermek közül minél többen, minél előbb családba kerüljenek.

2013. augusztus 09. 16:19

Zsigó Róbert, a Fidesz szóvivője a négy állami gondozott gyermeket nevelő Gogolák családnál tartott sajtótájékoztatón arról beszélt: nem szabad, hogy a gyermekek azért töltsenek el éveket állami gondozásban, mert a leendő nevelőszülőnek nincs energiája végigcsinálni az ezzel járó procedúrát a bonyolult és ésszerűtlen törvények miatt.

Mint elmondta: az elmúlt három évben a kormány sok paragrafust átírt, és újabbak módosítását tervezi 2014 januárjától az örökbefogadás és a nevelőszülővé válás könnyítése érdekében. Közölte: bár a nevelőszülők átmenetileg fogadják be a gyermekeket, a tapasztalatok szerint sokukból válik később örökbefogadó. Az egyszerűsített eljárásoknak köszönhetően egyre több olyan házaspár és egyedülálló van Magyarországon, aki kész nem vér szerinti gyermeket nevelni. A kormányváltás óta évről-évre több gyermek talál örökbefogadó szülőkre: a korábbi 400-ról mára évente közel 500-ra nőtt az örökbe fogadott gyermekek száma. Ennek ellenére most is több ezer gyermek él állami otthonokban Magyarországon; testi, lelki egészségük miatt fontos, hogy ők is családban nőhessenek fel – mondta Zsigó.

Ismertette: a 2014. január 1-jétől életbe lépő változások egyikeként a jelenleg ilyen státusszal nem rendelkező 3200 nevelőszülő is foglalkoztatotti jogviszonyba kerül. Emellett jövő évtől minden 12 év alatti, ma még otthonokban élő gyermeket 3-4 év alatt, fokozatosan családba adnak. Az újonnan érkező gyermekek automatikusan nevelőszülőhöz kerülnek. Elmondta azt is: napjainkban 5500 nevelőszülő van az országban, akik mintegy 13 ezer gyermekről gondoskodnak. A kormány abban bízik, a változtatásoknak köszönhetően a nevelőszülők száma már jövőre több százzal nő.

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nyugalmazott tanár
2013. augusztus 10. 08:54
"Közölte: bár a nevelőszülők átmenetileg fogadják be a gyermekeket, a tapasztalatok szerint sokukból válik később örökbefogadó. " De nem szólt arról, hogy hány gyermeket, elsősorban korábban már diszociálissá vált gyermeket ad vissza a nevelőszülő. Hány gyermek jár nem több nevelőszülőt. Hány nevelőszülő válik meg választott hivatásától éppen a rékényszerülő kisebbségiek miatt. El tudjuk képzelni, mit jelent, amikor megjelenik a kisebbségi vérszerinti szülő egy-egy láthatáskor a konszolidált családnál. Vagy amikor olyan "nevelőszülő"-höz kerül a gyermek, aki maga is támogatásra szorul. Annyira sokrétű ez az egész probléma, hogy ilyen tőmondatos hírekkel csak téves képzeteket lehet kialakítani a közvéleményben.
Akitlosz
2013. augusztus 09. 18:00
Bizonyára ez is probléma, de nem emiatt nem működik az örökbefogadás. A nevelőszülőkké válni akarók nagy részénél szempont, hogy olyan gyermeket fogadjanak örökbe, aki akár a sajátjuk is lehetne. Azaz fehér ember, s nem olyan gyerek, akiről már száz méterről is látszik, hogy nem a nevelőszülei a szülei. Olyanokat csak a világsztárok szeretnek örökbe fogadni, de ilyen sztárokból kevés akad. Ezzel szemben az állami gondozott örökbe adandó gyermekek jó része nem a többségi nemzethez tartozik, így a kínálat és a kereslet nem passzol össze, s így alapvetően ezért nehéz az örökbefogadás. A bürokrácia már csak hab a tortán.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!