Hét animációs filmet támogat a médiatanács

2014. május 08. 17:14

Ezópus meséi, Bogyó és Babóca, Hadak útja - többek között ezt a három animációs filmet támogatja 61 millió forinttal az NMHH. A Hadak útja Attila hun vezér két fia – Csaba és Aladár – csatározásának történetét meséli el. Az ígéretek szerint látványos csaták is lesznek.

2014. május 08. 17:14

Hét animációs film készítői nyertek összesen 61 millió forintnyi támogatást a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának pályázatán. Kényernyőre kerülnek Ezópus meséi és folytatódik a Bogyó és Babóca is – közölte a hatóság csütörtökön az MTI-vel.

Modern animációs filmsorozat formájában idézik fel az alkotók Ezópus 2600 évvel ezelőtt írott meséit és az 500 éve készült magyar fordítást, a meséket Kálloy Molnár Péter mondja el. Három új epizóddal folytatódik M. Tóth Géza sikeres sorozata, a Bogyó és Babóca, amely az óvodás- és kisiskolás korú gyerekeket szólítja meg.

Új részek születnek Gyulai Líviusz Kossuth-díjas grafikusművész az Egy komisz kölyök naplója című animációs sorozatában is. A Metta Victoria Fuller amerikai írónő műve nyomán készült animációs film a XIX. századi Amerika izgalmas világát eleveníti meg egy nyolcéves kisfiú, Bandika életén keresztül.

További két epizódot finanszíroz a médiatanács a Macskássy Gyula-pályázatán keresztül Voltaire Candide című szatirikus regényének kortárs adaptációhoz is, amelynek legfőbb célközönsége a 15-16 éves korosztály. Bokorugró mesetár címmel animációt láthatnak majd a nézők gyerekeknek szóló állatmesékről, a Hajótöröttek című filmben pedig Kolos és nagyapja ismerhető meg, akik természettudományos ismereteiknek köszönhetően élnek túl egy hajótörést.

Hadak útja címmel megfilmesítik a hun vezér, Attila két fia – Csaba és Aladár – csatározásának történetét. Az animációs film a monda Benedek Elek-féle változata alapján készül, amelyben nagyobb szerepet kapnak a látványos csaták, jelenések.

A hét nyertes animációs filmet 2015. december 31-ig kell elkészíteni, az alkotásokat azután a közszolgálati televíziók mutatják be először. A pályázat további két fordulójában animációs filmeseknek még csaknem 120 millió forint áll rendelkezésre az idén.

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
választópolgár
2014. május 09. 00:38
Végre.Mátyás királyról is lehetne egy ben-hur mértékű filmet készíteni.Vagy Gárdonyi a Láthatatlan embert megfilmesíteni.
blaupanter
2014. május 08. 18:02
Orvendetes es nagyon helyes cselekedet.A kisunokaim is imadjak a Bogyo es Baboca c.meseket,azon tul a tobbi hasonlo szorakoztato,gondolkodasra,kombinativ keszseget fejleszto meseket.Sokat is tudnak es szemelyisegfejlesztesben rendkivul hasznos tudasokat tettek magukeva.Orulni kell az Ok es hasonlo kis tarsaik neveben is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!