Támogatja a kormány a roma elitképzést

2015. szeptember 05. 08:28

Szövetségest lát a református egyház a cigányságban. A kormány tovább folytatja a roma szakkollégiumok támogatását – mondta Langerné Victor Katalin társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkár Beregdarócon csütörtökön. A Wáli István Református Cigány Szakkollégium és a Magyarországi Református Egyház regionális roma közösségi vezetőket képző konferenciáján jártunk.

2015. szeptember 05. 08:28
Balogh Krisztina

Három napos regionális, roma közösségi vezetőket képző konferenciát tartott a Wáli István Református Cigány Szakkollégium és a Magyarországi Református Egyház a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Beregdarócon. A kormány folytatja a roma szakkollégiumok támogatását – mondta Langerné Victor Katalin társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkár csütörtökön.

Természetes szövetség a cigányság

A konferenciát Mózes Áron, a Wáli István Református Cigány Szakkollégium igazgatója nyitotta meg, ezt követően Derencsényi István, a Tiszántúli Református Egyházkerület lelkészi főjegyzője az egyház egyetemes küldetéséről beszélt. Derencsényi azt hangsúlyozta, hogy az egyházaknak kötelességük a tehetséges cigány fiatalokat támogatni. Kiemelte: a cigányság felzárkóztatása a magyar társadalom közös ügye és érdeke, a problémahalmazt közös akarattal lehet megoldani. Hangsúlyozta: a kisebbségi és többségi lakosságnak rá kell jönnie, hogy ma már nem elég a békés együtt élés, az egymásért való együttélésre kell törekedni. 

Derencsényi szerint fel kell ismerni, hogy a magyarországi cigányság hogyan lehet az egyházak természetes szövetségese. „Az egyház fontos szövetséget lát a cigány értelmiségben” – jelentette ki Derencsényi, aki szerint a magyar társadalomnak nagy szüksége van a roma elitre, hiszen ők lesznek azok, akik hiteles képviselhetik a hazai cigányságot. Itt kiemelten beszélt a Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat (KRSZH) szerepéről.

A lelkészi főjegyző megjegyezte: a cigány értelmiség feladata a nemzeti identitás és önkép meghatározása. „Mindent meg kell tenni a felelősen gondolkodó cigány értelmiségi réteg szélesítése érdekében” – jelentette ki. Derencsényi szerint a keresztény roma szakkollégiumok éppen ezt szolgálják. A legfontosabb feladatnak a kisebbségi és a többségi közötti  híd kiépítését tűzte ki Derencsényi. Kijelentette: az egyháznak nyitni kell a cigányság felé.

Roma elitképzés támogatása

2011 márciusában a történelmi egyházak és a Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság szándéknyilatkozata rögzítette, hogy együttesen a társadalmi felzárkózás ügyében hátránykiegyenlítő programot hoz létre, melyben segíti a fiatal roma egyetemistákat roma szakkollégiumok létesítésével. 

A roma elitképzés szerves részét képezi a Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat (KRSZH). Jelenleg hat ilyen roma szakkollégium létezik Magyarországon: Budapesten a Jezsuita Roma Szakkollégium (JRSZ), a miskolci Görögkatolikus Cigány Szakkollégium, az Evangélikus Roma Szakkollégium Nyíregyházán, a Szegedi Keresztény Roma Szakkollégium, illetve Debrecenben a Wáli István Református Cigány Szakkollégium és a Görögkatolikus Roma Szakkollégium. A roma szakkollégiumok lakhatást, ösztöndíjakat és különböző képzéseket biztosítanak a cigány egyetemistáknak. 

„Az egyházak mindig ott vannak, ott lesznek, az egyházakra lehet számítani és jó szövetséges” – mondta Langerné Victor Katalin társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkár. Az államtitkár ismertette, hogy a kormány felzárkóztatási programjainak köszönhetően nőtt a gazdaságtudományban és az orvosi képzésben részt vevő cigány fiatalok száma. Langerné fontosnak tartja, hogy a felzárkózást ne az iskolában kezdjék el, hanem sokkal korábban. A kormány ezért hozta létre a Biztos Kezdet Gyerekházakat, illetve a tanodákat.

Az államtitkár kiemelte: a roma lakosság 1 százaléka rendelkezik diplomával. Ebben az 1 százalékban azok a diplomával rendelkező romák vannak, aki annak is valljuk magukat – ismertette. Langerné ezért kiemelkedően fontosnak tartja a cigányság identitásának megőrzését. Kiemelte: a roma szakkollégiumok fontos pillére, hogy a cigány diplomásokat megerősítsék identitásukban. A kormány ezért további 1,5 milliárd forinttal támogatja majd a roma szakollégiumokat. Az államtitkár elmondta azt is, hogy az EU is felfigyelt a roma szakkollégiumokra, hiszen, mint mondta, ez Európa-szerte egyedi kezdeményezés. 

Nem csak az oktatásban, de a munkavállalásban is segítik a cigány fiatalokat. Nagy Krisztina, a Református Egyház cigánymissziós munkatársa a Wáli István Református Cigány Szakkollégiummal kooperálva hozta létre azt a gyakornoki programot, amely idén nyáron közel 30 hátrányos helyzetű és/vagy cigány egyetemistának biztosított hat hetes, illetve három hónapos ösztöndíjas gyakornoki lehetőséget.

A gyakornoki lehetőségről több fiatal is pozitív tapasztalatairól számolt be. A gyakornoki lehetőséggel megismerkedhettek a munkavilágával, betekintést nyertek különböző cégek belső munkáiba. 

Ha neki is sikerült, nekem is sikerülhet

A cigányság felemelkedéséhez a jó oktatás a szükséges – hangsúlyozta Szabóné Kármán Judit romológus. Szabóné azt mondja az iskolai kudarc okai a másság és a hátrányok leküzdése okozza. A kutató a kudarcok okai között említette az alacsony jövedelem, a család nagysága, családi problémák, települési hátrányok, nyelvi hátrányok, előítéletek, szegény- és gettókultúra, óvodai nevelés hiányát.

Szabóné a legfontosabbnak azt tartja, hogy minél több jól képzett, iskolázott, szakmával rendelkező cigány legyen. A többségi társadalom hibájának rótta fel, hogy sok cigány szégyelli etnikai hovatartozását és ezért a társadalom számára haszontalannak érzi magát. Szabóné szerint a cigányság hátrányainak a leküzdését az össztársadalmat tudja gyógyítani. Hangsúlyozta: oda kell figyelünk egymásra, csak úgy lehet erős társadalmat építeni. Kiemelte: a tehetséges cigány fiataloknak vissza kell járni a közösségeikbe, ahonnan jöttek, hogy motiválják a többieket és megmutassák, hogy mit jelent sikeresnek lenni.

*

Fotók: Varga Gábor Vargosz

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bumburi
2015. szeptember 05. 19:42
A roma elitképzés akkor lehet sikeres, ha nem uszító rasszistázó politikai aktivistákat, hanem cigány mérnököket, orvosokat, agrárszaskembereket, épitészeket, vegyészeket, IT szakembereket illetve általában olyan szakembereket képeznek segiteni tudják a cigány közösségek fejlődését.
Jancsipapa
2015. szeptember 05. 19:01
Nem lesz ez olcsó mulatság . Gyermekfelügyelőt ,szociális segítőt darabonként egymillióért képeztek egy "program" keretében .( ez OKJ áron hatvanezer forint per fő .)Mennyibe fog kerülni egy ügyvéd ,mérnök ,orvos ?
liberálzöld.
2015. szeptember 05. 13:18
Rejtett tartalék....
e.o.storm
2015. szeptember 05. 13:00
Csakis angolra kell tanítani a romákat, azzal valahogy elboldogulhatnának Indiában.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!