Hollik: Megvétózzuk a lengyelek uniós szavazati jogának felfüggesztését

2017. november 27. 07:29

A lengyelek és a magyarok ugyanazokért az értékekért szállnak síkra, amikor szembekerülnek a nyílt társadalom utópiájával – jelentette ki Hollik István. A KDNP-s politikus kijelentette: megvétózzuk, hogy felfüggesszék Lengyelország uniós szavazati jogát.

2017. november 27. 07:29

Szövetségesi szolidaritásból és erkölcsi kötelességből is kiállunk Lengyelország mellett, és megvétózzuk, hogy felfüggesszék az ország uniós szavazati jogát; erről Hollik István kereszténydemokrata országgyűlési képviselő beszélt vasárnap, az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ), által a budapesti Bem-szobor elé szervezett demonstráción.

A lengyelek most ugyanazokat az értékeket védik, amelyek szerint mi is éljük az életünket – fogalmazott a szónok, hangsúlyozva: mindkét esetben nyilvánvaló, hogy azok támadtak, akik szerint a nyílt társadalom és az Európai Egyesült Államok kiépítésének legnagyobb gátja a büszke és erős nemzetállamok léte. A mi világnézetünk és az ő világnézetük között az a különbség, hogy míg az egyik, a nyílt társadalom eszméjének utópiája egy ki nem próbált utópia, a miénk, a másik pedig egy józan észre, az elmúlt kétezer év keresztény hagyományára és a keresztény emberképre alapuló világnézet – fogalmazott az országgyűlési képviselő. Hozzátette: „otthon nélkül elveszettek vagyunk, család nélkül nem teljes az életünk; egy elvont ideológia alapján éppen ezt akarják elvenni tőlünk”, holott csak annyit akarunk, hogy megőrizhessük hagyományainkat, "egy magyar Magyarországon élhessünk, a lengyelek pedig egy lengyel Lengyelországban élhessenek".

Meg akarjuk őrizni nemzeti identitásunkat, ezért nem kérünk a multikulturalizmusból – jelentette ki Hollik István a hol lengyel, hol magyar nemzeti színekkel megvilágított Bem-szobor előtt, 200-250 fős hallgatóságának, hozzátéve, „a hazánk csak akkor a miénk, ha mi dönthetünk a saját sorsunkról”. A szónok szerint ha demokráciát akarunk, akkor a nemzetállamokat is akarnunk kell, „mert afölött nem a népakarat érvényesül, hanem valami egészen más”.

Nacsa Lőrinc, az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség elnöke, a megmozdulás ötletgazdája az eseményen arról beszélt, két nemzet – a magyar és a lengyel – van Európában, amely „mélységében érti, mit jelent a barátság, a bajtársiasság”, s ezek szövetsége ezeréves, hihetetlenül gazdag és sokszor nagyon nehéz közös múltra tekint vissza. Ma nem hallatszik fegyverropogás, mégis sokban hasonló a helyzet: ma a politikai korrektség és a nyílt társadalom eszméjének katonái támadnak minket – jelentette ki. A szavazati jog megvonásával kapcsolatos eljárás szavai szerint „újabb támadás a közép-európai, értékközpontú, prosperáló demokráciák ellen”, pedig nem térségünkben, hanem épp a kontinens nyugati felén vannak veszélyben Európa értékei.

Náluk törlik el a férfit és a nőt, tiltják be a keresztet és a betlehemet, törlik el a határokat, és igen, ők azok, akik megtagadják a normalitást – fogalmazott, kiemelve, hogy a magyar és a lengyel nemzet barátságára éppúgy büszke lehet, mint keresztény múltjára és jövőjére. Mi erős Európát szeretnénk, de erős nemzetállamokkal, nem azt, hogy senki által meg nem választott bürokraták mondjanak ítéletet rólunk – fogalmazott az IKSZ elnöke, aki szerint „Európa akkor marad erős, ha felemeli a nemzeteket, nem pedig akkor, ha lenyomja”.

(MTI)

Összesen 50 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Biivisz
2017. november 27. 13:09
Már megint a lengyelek és a magyarok kezdik! :-) Mint már annyiszor a történelem során.
Tiszafa
2017. november 27. 11:06
Európa már halott, csak még sokan azt hiszik, hogy alszik.
gonterl
2017. november 27. 10:42
Mi megvétózzuk, ha a Lengyeleket cseszegetik, a lengyelek megvétózzák, ha minket cseszegetnek. Mi lesz akkor ha egy időben cseszegetnek minket is meg a Lengyeleket is? Akit cseszegetnek az nem vétózhat. Lehet-e egy időben többeket is cseszegetni?
VakzKommondor
2017. november 27. 10:00
nofene, ők is az orbánnak lopnak?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!