A CERN kizárta soraiból a nőket becsmérlő olasz kutatót

2019. március 07. 15:29

Az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet megszakít minden kapcsolatot azzal az olasz tudóssal, aki azt mondta, hogy a fizikában a nők kevésbé jártasak és az esélyegyenlőség nevében vindikálnak maguknak jogot az ilyen munkahelyekre.

2019. március 07. 15:29

Az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) csütörtökön úgy döntött, hogy megszakít minden kapcsolatot azzal az olasz tudóssal, aki a szervezet egy nemzetközi konferenciáján a nőket becsmérlő kijelentéseket tett. Alessandro Strumia, a Pisai Egyetem professzora egy szeptemberben Genfben rendezett esélyegyenlőségi konferencián beszélt arról, hogy a fizikában a nők kevésbé jártasak és az esélyegyenlőség nevében vindikálnak maguknak jogot az ilyen munkahelyekre.

A CERN illetékesei csütörtöki döntésüket azután hozták meg, hogy vizsgálatot indítottak az ügyben. „A tisztázó vizsgálat nyomán a CERN úgy döntött, hogy végleg visszavonja a tudós vendégprofesszori megbízását" – olvasható közleményükben.

A CERN emlékeztetett arra, hogy az Pisai Egyetem januárban már nyilvánosan megrótta Strumiát.

A konferencián grafikákkal, diákkal, táblázatokkal kísért előadásában Strumia azt sugallta, hogy a férfiak egyre inkább diszkriminációt szenvednek a fizikai kutatások terén. Arról beszélt, hogy a nők alkalmazása e téren nem áll egyenes arányban képzettségükkel. „A fizikát a férfiak teremtették meg és építették fel, azt nem lehet meghívás útján kutatni" – fejtegette.

Az általa mutatott ábrákon olyan elemzések eredményeit mutatta be, amelyet azt sugallják, hogy a nők által végzett kutatói munka a fizika területén nem olyan jó minőségű, mint a férfiaké.

Az Európai Nukleáris Kutatási Szervezetet történetében először 2016 óta nő irányítja, az olasz Fabiola Gianotti személyében. Az utóbbi tíz évben a szervezetben javult a női kutatók aránya, de még mindig csak a személyzet kevesebb mint 20 százalékát adják a nők.

(MTI)

Összesen 63 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sipi2
2019. március 07. 21:45
Vagyis nem cáfolják az állításait és adatait hanem kizárják mert esetleg lehet hogy igazat mondott. Itt a szép új "demokratikus" világ.
zakar zoltán béla
2019. március 07. 19:31
Madame Curie ionizál, Madame Tussauds faggyal...
villogókékfog
2019. március 07. 16:52
Az ideológiák és a tények bonyolult szővevényében az emberek többsége az egyszerű megoldásokat keresik, ez mára kiment a divatból. Beteg a pc világ.
Balango
2019. március 07. 16:50
Mondj igazat és beverik a fejed. Teljesen nyilvánvaló, hogy a nők és a férfiak agya nem ugyanúgy működik. Az is nyilvánvaló, hogy a férfiak térlátása jobb. Gondoljunk csak a matematikusokra, vagy a tolatva parkolásra. És még egy példa: az úrilányok neveltetéséhez a klasszikus ókor óta hozzátartozik a zenetanulás. Millió és millió nő tanult és tanul zenét, és számtalan kiváló női zenész és énekes volt és van. De soroljátok nekem a női zeneszerzőket! Ugye... Pedig azt senki nem akadályozhatta meg, hogy egy nő lekottázza a fejében megszületett dallamot. Csak éppen nem születtek ilyen dallamok. Sem 500 éve, sem 200 éve, sem most.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!