Orbán: Mi nem csak hangoskodunk, hanem le is tettünk valamit az asztalra

2019. november 18. 20:59

Röpködtek a kérdések és a Churchill-idézetek az Országgyűlésben.

2019. november 18. 20:59

Az Országgyűlés mai ülésnapján az interpellációk és az azonnali kérdések között Orbán Viktort is kérdezték az ellenzéki képviselők. 

A Fidesz már letett valamit az asztalra

A jobbikos Jakab Péter arra volt kíváncsi, hogy a kormányfő képes lenne-e megélni minimálbérből.

A kormányfő választában úgy regált: a szakmájuknak van egy nagyon előnyös tulajdonsága, az emberek időnként leadják a szavazataikat, és elmondják, ki mennyit ér. A Jobbik 2010-ben még 20 százalékot ért, 2019-ben pedig 6 százalékot. Ennek oka ott kereshető, ahol a képviselő kérdése is: önök visszaélnek az emberek türelmével – fogalmazott a kormányfő. Idézte jobbikos politikusok korábbi nyilatkozatait, miszerint Gyurcsánynál lejjebb csak pokol van, a Jobbik egyetlen baloldali párttal sem fog össze, Gyurcsány 2006-os tevékenysége pedig büntetőjogi kérdés kellene, hogy legyen. Ma összeállnak, együttműködnek vele, osztozkodnak vele, mindent amit tesz, magukra vállalják – összegzett a miniszterelnök, aki kiemelte: aki közösködik, az közösséget vállal. Uraim, meddig él vissza a Jobbik az emberek türelmével? – tette fel a kérdést a kormányfő.

Jakab Péter válaszában úgy fogalmazott: joggal kíváncsiak a válaszokra az emberek, akik sokszor közelharcot vívnak a túlélésért. Szóvá tette a házszabály tervezett módosítását is, és azt hangoztatta: nem az a megoldás, hogy kitiltják az ellenzéket a parlamentből. Orbán Viktor viszonválaszában azt mondta: 2010-ben a minimálbér 73.500 forint volt, 2019-ben 149 ezer forint. A szakmunkás minimálbér 2010-ben 89.500 forint volt, idén már 195 ezer forint.

– fogalmazott. Az új szabályokról úgy vélekedett: az ellenzék trágárságot, rendbontást és agressziót hozott be az ülésterembe, ez nem jó, és komolyabb következmények kellenek. Rendbontás, agresszió és trágárság egyetlen munkahelyen sem engedhető meg, és, ha ezt nem teheti meg egy magyar munkavállaló, miért tehetnék meg a Jobbik képviselői. A Jobbikról szólva kiemelte: érti, hogy a hatalom meg a pénz érdekli őket, de ennek ára van. Emlékszik a legradikálisabb, antikommunista pártra Magyarországon, amelyik a végén összeállt Gyurcsányékkal, meg az MSZP-vel, és ma alulról szagolja az ibolyát.

Nem sok ez a képmutatásból?

Harangozó Tamás (MSZP) a magánnyugdíjpénztári megtakarítások után érdeklődött. Mi van három millió ember egyéni számlájával amit megígértek korábban? – firtatta. Hogy van az, hogy a köztársasági elnöknek, a fideszes kinevezetteknek egyszerre megduplázzák a fizetését, miközben egyébként létszámstopot vezetnek be az államigazgatásban?

Orbán Viktor azt mondta: a valóság az, hogy a szocialisták már kormányoztak. „Ízlésem szerint a kelleténél hosszabb ideig” – fogalmazott. Hozzátette: el is vettek egyhavi nyugdíjat, megkurtították őket. Ezt önökön kívül ebben a házban még soha senki nem tette meg. Ezzel szemben a kormánynak van egy megállapodása a nyugdíjasokkal, miszerint a nyugdíjak értéke nem csökkenhet, amíg polgári kormány van Magyarországon. Egyetlen évben sem csökkent, és olyan évek is voltak, amikor emelkedtek, és emelkedni fog ezután is – rögzítette a kormányfő, és kitért arra, hogy a gazdaságpolitikai sikereknek köszönhetően nyugdíjprémiumot tudnak fizetni, ami emeli a járandóságot. Emlékeztetett az önkormányzati választások eredményére, eszerint hat megyében az MSZP a közgyűlésbe sem került be, azaz nem ugrották meg az öt százalékot. Ennyit a nép hangjáról – jegyezte meg a kormányfő. Arról is szólt, miközben sajtószabadságról papolnak, az ország legnagyobb példányszámú baloldali napilapját egy oligarcha tartja el. Nem sok ez a képmutatásból? – kérdezte.

Harangozó Tamás azt mondta, a 13. havi nyugdíjat az MSZP-kormány vezette be és a világgazdasági válságig biztosították. Ismét az egyéni számlákat firtatta. Orbán Viktor kiemelte: nem lepi meg a logikája, miszerint pártdöntést lehet hozni magánvagyonokról. Ez az önök oldalán így is van – közölte. Kitért arra, hogy az önkormányzati választások óta csak néhány hét telt el, ezalatt a szocialisták a saját fizetésüket megemelték, a Gyurcsány-korszak embereit visszahozták, élén Draskovics Tibor egykori miniszterrel, Havas Szófiát, aki az 56-os forradalmárokat nácikhoz hasonlította, szinté sikerült visszahozni a Városházára, egy büntetőügyben elítélt, és eljárás alatt álló Czeglédyt pedig folyamatosan megbízásokkal látnak el. Söprögessenek a saját házuk előtt – jelentette ki.

Magyarországot nem büntették meg

Gréczy Zsolt (DK) arról beszélt, az uniós pénzek felhasználása során súlyos szabálytalanságokat tártak fel, és két opció merült fel az unió részéről. Átvizsgálják az egész rendszert és ennek alapján kell a büntetést megfizetni, vagy egy tízszázalékos átalányt rögzítenek, ami 5-700 milliárd forintot jelent. Kiemelte: azt a megoldást választotta a kormány, hogy nem átvilágítják a rendszert, hanem egy tízszázalékos átalányt fizetnek be büntetésként, amit szerinte az állampolgárok pénzéből finanszíroznának. Szerinte ez elképesztően gyalázatos és az unió történetében példátlan, ugyanis uniós tagállamot még ilyen büntetéssel nem szankcionáltak. 

Orbán Viktor miniszterelnök azt mondta: a képviselő egyetlen állítása sem igaz. Erre két magyarázat adható, nem akar igazat mondani, de tudja, illetve, hogy nem ismeri a tényeket. A kormányfő jelezte: egyelőre utóbbiból indul ki. Rögzítette: az a helyzet, hogy

Magyarországot senki semmilyen büntetésre nem ítélte,

egyetlen forintot sem vesztett az uniós forrásokból. Ezek a tények – jelentette ki a miniszterelnök.  

Gréczy Zsolt úgy reagált, vagy a miniszterelnök vagy az Európai Bizottság illetékes biztosa nem mond igazat. Azt kérte, utóbbi esetén, kérje számon a biztostól állításait. Szerinte a kormány vállalta a büntetés megfizetését a szabálytalan közbeszerzések miatt. Orbán Viktor viszonválaszában kiemelte: a magyar nyelvnek vannak szabályai, a korrekció nem jelent büntetést. Kijelentette: nem lehet Magyarországtól pénzt elvenni, ugyanis az uniós pénzeket 113 százalékban felhasználja. Képtelenség, hogy egyetlen forintnyi összeget is elveszítsen Magyarország. Arról, hogy ki mit fizessen meg, azt mondta: büntetési tételként ott a négyes metró, ami az önök kormányzása alatti esemény. „Esetleg fizessék be önök!” – mondta a miniszterelnök.

Gréczy Zsolt (DK)

Az ellenzék még mindig diktatúrásdit játszik

Szabó Tímea (Párbeszéd) arról beszélt, hogy a kormányfő október 13-a után azt mondta, együtt kíván működni az ellenzéki vezetésű városokkal. Ugyanakkor azt látják, hogy a kabinet sorra nyújtja be azokat a javaslatokat, amelyek arra mutatnak, meg akarják fojtani ezeknek a városoknak a vezetését. Beszélt az iparűzési adóra vonatkozó javaslatról is, amit egy salátatörvény tartalmaz, és arról szól, hogy ezen városok ezt az adónemet nem fordíthatják arra amire akarják, csak a helyi közlekedésre. Mi a célja az intézkedéseknek? – firtatta.

Orbán Viktor kiemelte: azt látja, az ellenzék továbbra is „diktatúrásdit” játszik, ami ma már inkább mulatságos. Volt egy önkormányzati választás, és

néhány helyen elég jól szerepelt az ellenzék. Ez diktatúrában nem szokás,

s továbbra is elnyomásról, ellehetetlenítésről beszélnek. Úgy fogalmazott: „​​​​​​​a győzelem soha sem végleges, és a vereség soha sem végzetes, ez egy politikai verseny”. Megjegyezte: nincs olyan beadvány a Ház előtt, hogy iparűzési adót csak tömegközlekedési célra lehetne használni. Ezt félreérti, az szerepel a javaslatban, hogy első helyen – hívta fel a figyelmet.

Szabó Tímea reagálásában azt kérdezte: akkor miért adták be ezt a javaslatot? A miniszterelnök jelezte: a jogszabályok végén ott az indoklás, és abban benne van, miért adják be az adott javaslatot. Kitért arra, abban egyetértés volt Karácsony Gergely főpolgármesterrel, hogy a legfontosabb a tömegközlekedés biztosítása, és ez a lépés ebbe az irányba mutat. Ennél fontosabbat ő sem tudott volna mondani – közölte a kormányfő.

A Türk Tanács zavarja az ellenzéket, a nyugat-európai dzsámik nem

Gurmai Zita (MSZP) azt kérdezte a miniszterelnöktől: mért szolgálja az ország érdekét, hogy úgy fogad be az ország török, azeri, üzbég vagy kazah állampolgárokat, vagyis a Türk Tanács európai képviseletét, hogy rájuk nem vonatkoznak a törvények. Miért magyar érdek, hogy a képviselet költségeit Magyarország fedezi, az irodát semmilyen magyar hatóság nem vizsgálhatja, és az adófizetés alól is mentesülnek? – sorolta kérdéseit, megjegyezve: ezen országokkal kevesebb, mint 2 százaléknyi a magyar külkereskedelem aránya. „​​​​​​​Ez az önök mutyija a keleti haverokkal” – fogalmazott.  

Orbán Viktor miniszterelnök azt mondta: a jogszabályokat mindenkinek be kell tartani, a nemzetközi szervezetek képviseleteire vonatkozót is. Általános gyakorlatnak nevezte, hogy egy nemzetközi szervezet budapesti működését részben vagy egészben Magyarország fedezi, az ENSZ itteni irodáinak nagy részét is Magyarország finanszírozza. „​​​​​​​Az persze nem zavarja önöket, hogy Nyugat-Európában hegyekben állnak a minaretek meg a dzsámik” – jegyezte meg a kormányfő –, „​​​​​​​mert önök bevándorláspártiak.” Mint fogalmazott, az ügyben leginkább az zavarta, hogy a magyarországi kunokon hetekig gúnyolódtak az ellenzékiek, csak azért, mert keleti származásúak. Feltette a kérdést: ha ugyanezt tette volna bárki a zsidó származásúakkal, mi történt volna az országban? Ne alkalmazza a kettős mércét, és adják meg a tiszteletet mindenkinek – mondta a képviselőnek.

(MTI)

Összesen 210 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ondiabind
2019. november 21. 03:47
MooXi.net - nagyszerű projekt felnőttek számára, akik szexpartnert szeretnének találni
kerekperec
2019. november 20. 02:59
"Ha az a kérdés, hogy mi a kapcsolata Mészáros milliárdjaival (apropó: az megvolt, ugye, hogy a Mészáros família még annál is gazdagabb, mint eddig sejteni lehetett, hogy a jóisten áldja meg őket mindkét kezével), akkor az a válasz, hogy a kérdező kussoljon a választási eredményével, illetőleg Gyurcsány, akinél lejjebb már csak a pokol van. Ha az a kérdés, hogy mi a helyzet a magánnyugdíjpénztári megtakarításokkal, akkor az a válasz, hogy a kérdező pártja vette el a nyugdíjakat hatszáz éve, tehát kuss legyen, és különben is baloldali médiatúlsúly van. Ha az a kérdés, hogy ahhoz képest, hogy együttműködésről és partnerségről hazudott őfényessége, mostanra eljutott oda, hogy padlógázzal nyomatja az ellenzéki önkormányzatok megszívatását, megfojtását célzó fideszes törvényjavaslatokat, akkor az a válasz, hogy a kérdező idióta, nem ismeri a jogszabályokat, nem tud olvasni és ha igen, akkor sem érti, azaz kvázi faszért ugat bele komoly férfiak dolgába. Ha az a kérdés, hogy miféle magyar érdeket szolgál az, hogy félázsiai......" stb.,stb.,stb., (Kolozsváry szalonna)
kerekperec
2019. november 20. 02:54
"Bármiről kérdezték, bármilyen hangnemben kérdezték, egyetlen nyomorult választ nem sikerült kipréselnie magából. Semjén szerelmes tekintete és a háta mögött élvezkedő csürhéje által megtámasztva. Nem hiszem, hogy van pontosabb definíció arra, amikor egy miniszterelnök a személyeskedésen, és a totálisan oda nem illő faszságok kappanhangon elóbégatásán kívül semmi másra nem képes, mint az, hogy az ő skizofrén hajlamokkal sújtott személye egy átlagosan képzett, kormánymédiával zabáltatott troll szintjén van, és esze ágában nincs meghaladni ezt az állapotot. Amely súlyosan árvízkárosult szellemi-lelki állapot egy átlagosan képzett troll esetében még akár meg is érthető, ha nem is felfogható. Csakhogy ebben az esetben az ország miniszterelnökéről beszélünk, aki fennállása legnagyobb hasonló trollkodásait megszégyenítve, megint papírból olvasta az előregyártott moslékot, és egyetlen kibaszott kérdésre nem válaszolt."
Menhetten
2019. november 19. 16:00
A Lázár szerinti élhetetlen Bécsben, Ausztriában, tizennégyszer van fizu egy évben; júliusban és decemberben ( pulykapénz, ahogy hívják) minden muzsik' plusz egy havi bért kap. Erről azt érdemes tudni, hogy szinte szja-mentes, így ezekben a hónapokban több mint dupla pénz kerül a számlára. Amit nem lehet elégszer hangsúlyozni: ezek tisztességesen bejelentett fizetések, tisztességes kasszába fizetett tb-vel és nem utolsó sorban nyugdíjjal.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!