A nagy hőség lerövidítheti a várandósság idejét

2019. december 02. 18:53

A forró napok átlagosan hét nappal rövidítették le a terhességeket.

2019. december 02. 18:53

A nagy hőség lerövidítheti a várandósság idejét – derítették ki amerikai kutatók, akik szerint a klímaváltozás hatására ez egyre több nőt érint.

„A csecsemők egészségét sok dolog befolyásolja, a korai születés azonban fontos tényező, amely később kimutathatóan összefügg az újszülöttek egészségével és a gyerekkori mentális eredményekkel” – olvasható a Nature Climate Change című tudományos folyóiratban.

Korábbi tanulmányok mutattak már összefüggést a hőség és a rövidebb várandósság között, az okokat azonban nem tudták pontosan meghatározni – emelte ki a Kaliforniai Egyetem kutatója, Alan Barreca és a Claremont McKenna College tudósa, Jessamyn Schaller által vezetett szakértői csoport tanulmányában.

A tudósok elemzésük során 56 millió születést vizsgáltak az 1969 és 1988 közötti időszakból. A forró napok átlagosan hét nappal rövidítették le a terhességeket. A számítás alapját a napi születési arányszám adta. A kutatók összehasonlítottak egy minimum 32,3 Celsius-fokos napi csúcshőmérsékletű napot más évek ugyanazon napjával. Viszonyítási pontul 15,6 és 21,1 Celsius-fokos csúcshőmérsékletű napok szolgáltak.

Az eredmények szerint a forró napon és az utána következő napon a születési arányszám megnövekedett és csak 15 nap elteltével normalizálódott. A vizsgált időszakban évente mintegy 30 forró napot jegyeztek fel, ez 25 ezer születés esetében rövidítette le a várandósságot és több mint 150 ezer terhességgel töltött nap kiesését jelentette. Az 1969 és 1988 közötti időszak alapján kimutatták, hogy a klímaberendezések a jelenség hatását egyharmadával csökkenthetik.

(MTI)

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Rugo
2019. december 02. 19:21
Hülyeség, a négerek akkor félidőre születnek?
3M..
2019. december 02. 19:21
Borotválkoznom is sűrűbben kell. Szebb Jövőt!
annamanna
2019. december 02. 19:17
2013-ban Londonban szokatlanul forró volt a július, és mivel a trónörököspár elsőszülött gyermekének születését július elejére várták, az újságírók hada izgatottan helyet foglalt az elitkórház előtt, és ott izzadták végig az egész júliust, mire végül is a baba megszületett.... Vagy a baba mondott ellent a fenti megfigyelésnek, vagy a család végig hazudott arról, hogy mikorra várják.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!