Mit jelent a magyar minimálbér a világban?

2020. január 20. 13:20

A világ hatvannégy országban mérték fel az idei emeléseket, ebben Magyarország a középmezőny elején végzett. A legnagyobb mértékben Nigériában emelkedett a minimálbér, míg Kazahsztán bizonyult az egyetlen országnak, ahol csökkent (a vásárlóértéke).

2020. január 20. 13:20

A Picadi által közölt felmérés szerint az idei évben a legnagyobb arányban Nigériában növekedett a minimálbér 2019-hez képest, 64,8 százalékkal – számolt be a Maszol.ro. De az összege még így is a legkisebbek között van, hiszen – átszámítva – mindösszesen alig több mint 22 ezer forint. Számos országban – mint például az Egyesült Államokban, Spanyolországban, a Dél-Afrikai Köztársaságban vagy Lettországban – a minimálbér 2020-ban nem változott, akárcsak Kazahsztánban, ám utóbbi országban az összeg vásárlóereje idén csökkent.

Kép: picadi.com

A minimálbér-növekedés tekintetében a 64 ország közül Magyarország a 25. helyen áll a növekedés mennyiségével, a régiós országok közül Csehország (27.), Románia (30.) és Szlovénia (36.) került a rangsorban hátrébb, a többi ország (így Szlovákia, Lengyelország, Ukrajna és Horvátország, valamit Szerbia) előrébb végzett.

Érdekesség, hogy Lettországban, az Egyesült Államokban, Dél-Afrikában, Spanyolországban, Peruban nem változott semmit a minimálbér, a chilei béremelést pedig valószínűleg az országot elárasztó erőszakos tiltakozásoknak köszönhetik a chileiek, semmint a gazdaság helyzetének.

(Mandiner)

Összesen 100 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
cambchanglug
2020. január 22. 12:46
M︆︆︆︆︆o︆︆︆︆︆o︆︆︆︆︆X︆︆i︆︆.︆︆n︆︆︆e︆t - nаgyszеrű projеkt fеlnоttеk számárаа, аkik szехpаrtnеrt szеrеtnеnеk tаlálni
egyvilág
2020. január 21. 13:26
Minimálbér: tessék egy írás az értékteremtésről, arról, hogy az a munkán alapszik, meg hogy ki mindenki veszi még ki a hasznát belőle: http://egyvilag.hu/temakep/093.shtml + Egy általános összefoglaló a társadalmi egyenlőtlenségekről: http://egyvilag.hu/temakep/100.shtml
Bástyaelvtárs
2020. január 21. 09:42
Kár, h nem a minimalbér navysagaban vagyunk jók, ugyanis azemberek nem a növekedeséből élnek hanem a mértékéből...
reepurneu
2020. január 21. 06:39
M︆︆︆o︆o︆︆︆︆︆X︆︆i︆.︆︆︆︆︆n︆e︆t - nаgyszеrű projеkt fеlnоttеk számárаа, аkik szехpаrtnеrt szеrеtnеnеk tаlálni
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!