Újabb hat egyetem kerül alapítványi fenntartásba

2020. május 12. 09:24

A modellváltás segít abban, hogy az intézmények jobban tudjanak integrálódni a gazdasági, társadalmi környezetükhöz.

2020. május 12. 09:24

Ideje volt, hogy új struktúrában működjenek a modellváltó egyetemek – mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium az innovatív, versenyképes felsőoktatási működési modellek magyarországi bevezetésének előkészítéséért felelős miniszteri biztosa kedden az M1 aktuális csatornán.

Pavlik Lívia felidézte: tavaly kezdődött meg a modellváltás, amikor a Corvinus Egyetem alapítványi fenntartásba került, idén pedig még két budapesti és négy vidéki egyetemre vár ugyanez. Hozzátette: mind a hat érintett intézménynek – az Állatorvostudományi Egyetemnek, a Miskolci Egyetemnek, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemnek (MOME), a Neumann János Egyetemnek, a Soproni Egyetemnek és a Széchenyi István Egyetemnek – megvan a maga sajátossága.

A budapesti egyetemekkel kapcsolatban az egyedi képzési struktúrákat emelte ki: egyedül az Állatorvostudományi Egyetemen képeznek állatorvosokat, a MOME animációs képzései pedig nemzetközi szinten is elismertek. A vidéki intézményekkel kapcsolatban a térségükben betöltött gazdasági motorizáló szerepüket hangsúlyozta. Megjegyezte: a modellváltás segít abban, hogy az intézmények jobban tudjanak integrálódni a gazdasági, társadalmi környezetükhöz.

A miniszteri biztos a Kossuth Rádió Jó reggelt Magyarország! című műsorában az egyetemek és a helyi, térségi gazdaságfejlesztés kapcsolatáról azt mondta: az intézmények a kutatás-fejlesztés és az innováció motorjai tudnak lenni a helyi kis- és középvállalatok esetében, de ehhez az is kell, hogy rugalmasabb működési környezetük legyen annál, mint amit az állami, minisztériumi fenntartás biztosítani tud.

Pavlik Lívia megerősítette: a modellt váltó egyetemeken továbbra is biztosított lesz az állami ösztöndíjas képzés.

(MTI)

 

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
leveles
2020. május 12. 15:33
Tehetetlen Dodó,te valóban tehetetlen vagy, eszed sincs,cipelünk a hátunkon, hogy életben maradj. Jók vagyunk hozzád, pedig hasznod nincs. Megköszönted már, hülyegyerek?
Selamat
2020. május 12. 12:29
Aha, szóval hülye ember szerinted a Corvinus maga a sikertelenség. Jó nagyokat tudsz cserdíteni :DDDD Csak tudnám minek.
Pelso j.
2020. május 12. 11:54
Hát hogyne. Az innovatív, versenyképes felsőoktatási működési modellhez az alapítványi fenntartás szükséges.......? A jó édest nézzétek hülyének.
Székely Dózsa György
2020. május 12. 09:51
A Fidesz az új SZDSZ.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!