KINCS: Több gyermek, biztosabb jövő

2021. július 11. 10:08

A magyar emberek a családban, a gyermekekben látják a jövőt az intézet kutatásai szerint.

2021. július 11. 10:08

A magyar emberek a családban, a gyermekekben látják a jövőt, és úgy gondolják, ha több gyermek születne Magyarországon, az megoldást jelentene nemcsak a népesedési, hanem a környezeti problémákra is – derül ki a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) Népesedési Világnap alkalmából megjelent közleményéből. A KINCS kutatásai rávilágítanak, hogy akik több gyermeket nevelnek, felelősebben viszonyulnak a jövő alakításához, így a természeti értékeink megóvásához is. Többségük szerint a családbarát kormányzás stabil és kiszámítható támogatást nyújt a népesedési helyzet javításához.

Demográfiai tél Európában

Az ENSZ 1989-ben Népesedési világnappá nyilvánította július 11-ét. Ennek célja, hogy felhívja a figyelmet a globális népességnövekedés mértékére, valamint az ebből adódó problémákra. Habár bolygónk népessége globális szinten folyamatosan növekszik, ez a növekedés nem minden kontinensre és országra jellemző egyformán. Európában a demográfiai tél korszakát éljük, egyetlen uniós államban sem születik az önfenntartáshoz elegendő számú gyermek, miközben a társadalmak elöregedése már rövidtávon is jelentős kihívásokat okoz. A világ összlakosságát tekintve az európaiak aránya az 1950. évi 21,7 százalékról 2020-ra 9,6 százalékra esett vissza.

A Kopp Mária Intézet felmérésből kiderül, hogy tízből heten az egész világot érintő globális problémának tartják a túlnépesedést, kétharmaduk szerint pedig a társadalom elöregedése és a kevés gyermek születése is nehézséget jelent. A magyar társadalmat érintő kérdések kapcsán a magyarok az elöregedő népességben (82%), a nem eléggé stabil párkapcsolatokban (81%), a kevés gyermek születésében (78%), valamint abban látják a legnagyobb problémát, hogy a fiatalok későn vállalnak gyermeket (68%).

Csupán minden tizedik válaszadó (12%) érzi úgy, hogy nincs elég bevándorló, aki segíthetné megállítani a népesség fogyását. Ez egyértelműen bizonyítja, hogy a magyar emberek nem értenek egyet a bevándorlás támogatásával, helyette a családban, a gyermekekben látják a jövőt. A három népesedési helyzetet orvosló megoldási lehetőség közül (1. több gyermek születése, 2. bevándorlás, 3. várható élettartam növekedése) tízből nyolc válaszadó az első helyre tette a rangsorban a több gyermek születését. A megkérdezettek több, mint kétharmada (69%) gondolja úgy, hogy a családokat támogató intézkedések nagyban hozzájárulnak Magyarország népesedési helyzetének javításához.

Környezetvédelem és gyerekvállalás

A környezetvédelem és a gyermekvállalás általában negatív előjelű összekapcsolása és értelmezése gyakori beszédtéma manapság. 2021 tavaszán az Európai Nagycsaládos Szövetség (ELFAC) és a KINCS közös, online felmérésében arra volt kíváncsi, hogy a nagycsaládosok Európa-szerte mennyire éreznek felelősséget környezetünk védelme iránt, mennyire érdekli őket a fenntarthatóság témája. Tizenegy európai országból több mint 3000 kitöltött kérőív válaszai alapján megállapítható, hogy a legalább három vagy annál több gyermeket nevelő európai és magyar nagycsaládosokat foglalkoztatja a környezetvédelem (91% és 94%), és többségük kiemelten érdeklődik a téma iránt (58% és 61%). A környezet megóvása elsősorban gyermekeik jövője miatt fontos számukra (81% és 84%).

A felmérés rávilágít, hogy minél több gyermeket nevel valaki, annál inkább gondolja úgy, hogy nem mások, hanem a saját feladata megvédeni a környezetet, amit bizonyít, hogy a nagycsaládosok között kiemelkedően sokan vannak, akik szeletíven gyűjtik a szemetet (több mint 90%-uk). A nagycsaládosok egyáltalán nem értenek egyet azzal az állítással, hogy az éghajlati katasztrófa miatt nem érdemes gyermeket hozni erre a világra, de a többi európai nagycsaládos is erőteljesen elutasítja a gyermekvállalásnak és a környezeti katasztrófának az ilyen jellegű összekapcsolását.

A magyarok tisztában vannak a problémákkal

Összegezve: a KINCS Népesedési világnap kapcsán készített felméréséből kiderül, hogy a magyar emberek tisztában vannak a globális és hazai társadalmat érintő népesedési problémákkal. A családban, a gyermekekben látják a jövőt, és úgy vélik, ha több gyermek születne Magyarországon, az megoldaná nemcsak a népesedési, de a környezeti problémáinkat is, mivel a többgyermekes családok kifejezetten tudatosan és felelősen viszonyulnak a környezetvédelem ügyéhez és a fenntartható fejlődéshez. A családok az élhető jövőt építik, és fontos számukra, hogy gyermekeik egészséges környezetben, a természettel minél nagyobb összhangban nőjenek fel, és lássák azokat a természeti értékeket, melyeket szüleik is láttak. A gyermeket nevelő családok a környezet megóvásának, a fenntartható fejlődésnek és a nemzet megmaradásának zálogai.

Módszertan: A KINCS országos reprezentatív kutatása 1000 fő telefonos megkérdezésével készült a felnőtt lakosság körében, 2021. június 17-21. között. Az Európai Nagycsaládos Szövetség (ELFAC) és a KINCS online felmérése 2021 tavaszán készült a nagycsaládosok körében. 11 országból (Horvátország, Észtország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Magyarország, Németország).

(MTI)

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kanmacska
2021. július 11. 12:50
A kommunisták is meg akarták szüntetni a családot, ahogy a nemzeteket is. Minden identitást el akartak törölni, tartozni csak a Párthoz lett volna szabad. Ezek ugyanazok.
Búvár Kund
2021. július 11. 10:55
"A magyar emberek a családban, a gyermekekben látják a jövőt az intézet kutatásai szerint." Ez is a "legnagyobb bűneink" egyike...Hogy még mindig családban gondolkozunk... Elmaradottan. Ezért is kell az lmbtqwzzsxy nevelés már a pólyában! Hát micsoda dolog ez kérem! Haza, nemzet, ország, tájegység, falu, kisváros? Identitástudat, lokálpatriotizmus? Náci, fasiszta...! Fúj! Éljen az arctalan, önálló gondolat nélküli, egyforma, reklámokkal, faszbukkal, közösségi média által vrzérelt bólogató szavazógép! A magyarok? Csak nevelhetetlen népség, útban vannak! Vagy beolvadnak, vagy pusztuljanak! Csak hát már 1500 éve eszi őket itt a fene, pedig hát prónáljuk pusztítani őket...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!