Ezért működnek Orbán Viktor válaszai a világban felmerülő kérdésekre

2023. március 19. 15:54

„Nem azért lett migráció, mert Orbán Viktor úgy gondolta, hogy biztosan lesz, hanem mert törekedett a világ dinamikájának a megértésére” –mutatott rá Lánczi András, filozófus.

2023. március 19. 15:54
null

Azt el kellene már fogadni, hogy Churchillek ritkán születnek, a magyar miniszterelnök pedig mélyen érti a politikai filozófia kérdéseit és válaszait. Ha nem lenne politikus, akkor is biztosan lenne filozófia az életében – nyilatkozta az Indexnek Lánczi András.

A filozófus szerint a progresszív gondolkodók végtelenül leegyszerűsítettek mindent, és felépítették a tételeiket.

 „A cél a történelem vége, legyen az marxista vagy liberális politikai motiváció” –jelentette ki a filozófus.

Meglátása szerint mivel az ember végső soron nem tud kiszakadni az emberi állapotából, „abszolút boldogságot vagy megváltást ígér a progresszív felfogás is politikai eszközökkel”, ám az egyház az öröklétet a hiten és nem a politikán keresztül gondolja elérni, a keresztény konzervatív kormányok pedig az emberi természet tökéletlenségét és az emberi cselekvés korlátait a hit és a racionalitás kiegyensúlyozásán keresztül gondolják megvalósítani.

Orbán Viktor szemléletmódja – a politikusok többségétől eltérően – a politikát filozófiai módon képes látni és értelmezni, illetve ennek jegyében cselekedni. Figyel arra, hogy nemcsak konkrét, egyes dolgok léteznek, hanem a spirituálisak és az általánosak is. A korábban említett állandókat és változókat összeegyezteti, és céllá tudja rendezni. Így lehet az, hogy a világban felmerülő kérdésekre adott válaszai működnek. Emlékeztetnék arra, nem azért lett migráció, mert Orbán Viktor úgy gondolta, hogy biztosan lesz, hanem mert törekedett a világ dinamikájának a megértésére. Ma az alapkérdés az, hogy

ez az egész amerikai jelenség milyen mértékben, hogyan és meddig tudja megváltoztatni a világot.

Szerintem ez véges, és ennek most a végéhez közeledünk”

– fogalmazott Lánczi András, aki szerint Orbán Viktor politikai cselekvő, de gondolkodásában van hely a politikai filozófiai látásmódnak is.

***

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Összesen 83 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zorroro
2023. március 20. 16:00
Orbán mint "politikai filozófia"? HA-HA-HA-HA.... Faék egyszerűségű ötletekkel operál: a lyánynak odaadom a turisztikai ágazatot, az öregnek veszek bányát, a vejkónak bankot, szállodákat, vodafone-t, az aszonynak fődeket, borászatot, az egyik strómannak az autópályákat adom oda, a másiknak a kaszinókat.... A világon semmiféle intellektuális tartalom és közösségi étosz nem sejlik fel az égbolton! Csupán kellően aljasnak és gátlástalannak kell lenni a megvalósításukhoz. Az illiberális vízió a Nyugat hanyatlásáról, a Keletről fújó friss szelekről, a szakrális államról (melynek legfőbb támasza az egyház, és hatalmát nem a néptől, hanem a Jóistentől eredezteti) és az idegenügynök civilekről és ellenzékről meg szó szerint putyin kottája. Államférfi nincs sehol, ez maga a kártékony és életveszélyes politikai kalandor kategóriája.
pipa89
2023. március 20. 08:31
Látom, az USAid + Langley+ Soros-hadsereg + Mr. Pressman és a többiek az összes pénzüket belétek öntik, hogy a magyar miniszterelnököt ócsárolhassátok. Súgok. Minél jobban trollkodtok, annál erősebbé válik a meggyőződésem, hogy soha többé baloldalt! Csak nyomtassátok a sok dollárt a tengerentúlon, csak nyomtassátok. Előbb-utóbb csak rájön a nép, hogy elvegye tőletek a nyomdagépet!
Coupdetat
2023. március 19. 21:56
A szokásos heti benyalás csontig ...
Zokni
2023. március 19. 20:17
,,..Emlékeztetnék arra, nem azért lett migráció, mert Orbán Viktor úgy gondolta, hogy biztosan lesz, hanem mert törekedett a világ dinamikájának a megértésére..” Nem akarom egyebekben elemezni kliens ,,filozófiai” eszméit, mert minek, csak megjegyzem, hogy fenti idézet egyszerűen azt mondja, hogy azért ,,lett” migráció, mert O. Viktor törekedett a világ dinamikájának a megértésére. Micsoda mazli. Mert miután egy népmozgalmi jelenség - eddig úgy tudtuk - teljesen független attól, hogy ki, minek a micsodáját érti meg, ezért még az is megtörténhetett volna, hogy a Földünk egy második Big Bang epicentrumaként eltűnik a kozmoszból, miután a mi Viktorunk hazajött Párizsból. Úgy filozófiailag. Érik már a Széchenyi-díj ennek a Lánczi gyereknek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!