Formálódik a robotok társadalma

2023. május 19. 13:52

A mesterséges intelligencia-alapú robotok egyre több viselkedést képesek átvenni az emberektől. Egymással kommunikáló robotok már saját emlékeikre hagyatkozva képesek megtervezni és újratervezni lépéseiket. Ez elvezetett az első robotházibuli megszerveződéséhez is, a technológia lehetőségei és veszélyei pedig hömpölyögnek. Riport a budapesti Craft Conference AI-előadásairól.

2023. május 19. 13:52
null

Írta: Zulik Ákos

 

A Craft Conference egy évente Budapesten, a Vasúttörténeti Parkban megrendezésre kerülő nemzetközi technológiai fesztiválja, amelyen nemzetközi szakemberek előadásai, workshopjai és más programjai zajlanak. A résztvevők megismerkedhetnek a szoftverkészítés legújabb eszközeivel, módszereivel és gyakorlataival - így iránytűként szolgál az új technológiákhoz és a szoftverszállítási trendekhez.

A 2023-as budapesti Craft Conference mesterséges intelligenciával foglalkozó felütését Frank Chen, a Slack vállalati kommunikációs platform szoftvermérnöke adta meg. Chen a csetfelület programozóit támogató eszközök fejlesztését vezeti – ez egy különleges terület, amelyben a robotok és emberek csetalapú kommunikációját is próbálják bevetni a mérnöki munka megkönnyítése érdekében.

A szakember szerint az elmúlt félévben

a nyelvi modellek és AI-applikációk elmúlt fél évben felgyorsult fejlődése kulcsfontosságú lehetőségeket nyit meg.

A megfelelő technikai tudással immár gyors és egyszerű dolog olyan személyes cset-asszisztent létrehozni, amely saját adatainkra, információinkra, írott emlékeinkre (adott esetben digitális üzeneteinkre) reflektál. Ez demonstrálja Chen budapesti előadásának tartalma, amelyet nagyrészt Chen saját maga rakott össze – a mérnöknek elég volt némi élőszavas finomítási kéréssel és visszajelzéssel élnie.

A legutóbbi számítástudományi áttörések pedig az AI már-már közhelyszerűen előkerülő tévedéseit, hallucinációt igyekszenek orvosolni, mégpedig a robotok megfelelő (emberszerű) tanulási és érvelési képességekkel való felruházásán keresztül. A legújabb megoldások a következőkkel fejlesztik a modellek intelligenciáját:

– Külső, megbízhatónak tekintett adatbázisok információiból folytonos visszacsatolását kaphatnak

– A nyelvi modellek érvelő és döntéshozó képessége összehangolódik a cselekvő képességekkel. Tehát a logikai láncokban való tájékozódáskor a modell a már rendelkezésére álló adat, emlék és memória alapján fordul a fent említett külső tudásbázisokhoz.

– Több modell, illetve több robot szerveződhet egységes architektúrába – a komponensek pedig interaktálhatnak egymással. Lényegében kialakul a robotok kooperációja, tudásmegosztása é specializációja. Lehetséges, hogy a fent említett értelmező és cselekvő feladatok külön modellek feladatai – köztük viszont megvalósul a digitális eszmecsere a feladatmegoldás szolgálatában.

A fenti képességek nem absztrakt teljesítményjavulást, hanem

korábban elképzelhetetlen „emberszerűséget” ad a mesterséges intelligencia kezébe.

Ezt jól példázza az a szimuláció, amelyben a Stanford Egyetem és a Google kutatói emberi emlékekkel felruházott tanuló nyelvi robotokat eresztettek egy virtuális környezetbe – konkrétan a klasszikus The Sims játékhoz hasonló háztartásokba. E robotok körében pedig a memória és az interakció hatására szerveződések alakultak ki, információk kezdtek terjedni és a emlék-tanulás-információszerzés szövevényei emberi viselkedéshez hasonlóan kezdtek terjedni. Az egyik robot-ügynök házibulit szervezett, merről spontán és decentralizált módon értesült számos másik ügynök is – egy részük pedig fel is bukkant az eseményen, másoknak viszont fontosabb dolga volt (ez nyilván korábbi emlékeik, úgymond személyiségük befolyásolta).

Nem nehéz belátni, hogy a fenti mechanizmusok kiaknázásával fontos munkafolyamatokat, sőt akár munkahelyi közösségi problémamegoldást is automatizálhatunk majd szinte bármely diszciplínában. A kockázatok a felhasználási erő növekedésével párhuzamosan növekednek - hiszen az egyre komplexebb automatizáció egyre nagyobb döntési autonómiát ad majd az egyre emberszabásúbb, reflektívebb robotok kezébe.De mire használható már ma a fenti eredmények a szoftverfejlesztésben? - erre a kérdésre már Yorai Fainmesser, izraeli AI-orientált befektető próbált válaszokat adni. Az elmúlt fél év nagy médianyilvánosságot és népszerűséget hozó AI-eredményei révén ma már minden iparágban nagy igény van az újdonságok alkalmazására (miközben a tech-üzletember szerint néhány éve még az óvatosság volt jellemző) . Ami biztos, hogy a mesterséges intelligencia már ma elvégzi a szoftverfejlesztési munkák olyan redundáns részeit, mint a dokumentációk elkészítése, összehangolása, a tesztelés és hibajavítás. Az igazán nagy dobások viszont itt nem véget érnek, hanem elkezdődnek.

Nemrégiben indultak el olyan, igazán forradalmi ígéreteket adó AI-vállalkozások, mint a bármilyen technológiai fejlesztések irányát adó üzleti elvárásokat nemcsak automatikusan technológiailag megvalósító, hanem magát az alapelvárást is finomító és szofisztikáló Provengo; vagy

a néhány mondatos üzleti leírások alapján automatikusan teljes mobilapplikációkat kifejlesztő,

tehát a teljes technológiai mérnöki folyamatot radikálisan lerövidítő SPIRITT.

Az ilyen és ehhez hasonló előrelépések az elmúlt hónapokban szinte hetente vetik fel egész iparágak és szakmák átalakulását. A veszélyek persze még akkor is kézzelfoghatóak, ha az emberekhez hasonló viselkedés kialakulásának mélyebb aggályait félretesszük. A fő közvetlen problémák Fainmesser szerint a következők:

– Vajon elég jó minőségűek, precízek lesznek a teljesen robotok által tervezett digitális megoldások?

– Hogyan tudjuk rendben tartani az adatok biztonságát és a személyiségi jogokat komplex rendszereket használva? Milyen visszaéléseknek tesszük ki magunk?

– Mi történik a szellemi tulajdon védelmével (amely önmagában is kétélű fegyver, az innováció katalizátora és kerékkötője lehet egyszerre)?

Az egészet természetesen persze egy intenzív iránykeresés is jellemzi, ahol a szoftverfejlesztők, a nagy hatalmú tech platformok menedzserei, a szabályozáson gondolkodó kormányok és intézmények is lelkesedése és félelme is csak fokozódik.

 

Nyitókép: Mandiner archív

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
SzkeptiKUSS
2023. május 19. 21:02
10 év sem kell és egy halom szakma, munkahely veszélybe kerül. Bank, bolt, sofőr, raktáros, TANÁR, /hirtelen ezek jutottak az eszembe/, de rengeteg más foglalkozás is érintett lesz. Az egész életet felkavarja. Sok jó következik belőle, de legalább annyi rossz, mert mérhetetlenül gyorsan fejlesztik és minden állam kepesztet érte, nehogy lemaradjon.
monuskaroly
2023. május 19. 15:08
Ezt a beteges tudományt ugyanúgy be kellene tiltani, mint a klónozást!!!!!!!!!!!
Bgelimer
2023. május 19. 15:02
a szoftverfejlesztésben? - ------------- És hé nem szarja le? He? Ezek angolmányok és libcsik ezek a szoftverek, nyelvük nem van, stak libcsi halandzsa, nem van, a magyar nyelv indogermán és germán nyelv, így az egészet dobni kell innen a fenaina. He? Ab ovo nem teszem ilyen faszságot, hisz az nem magyar, vagyis magyar kell a libcsi helyett. Az informatikát tiltatni kell, ahogy a Vatikán tettaja a pogányokkal és az eretnekkel. De nem hogy... hanem, hogy nem magyar. A magyar nyelv nem fingár nyelv, hanem indogermán és germán nyelv, az informatika makogásja libcsizmus, nyelvje nem van, nem nyelvi modell. 2.A feszít hang egy kis peis stumától ered, és épp ez az indogermán hang a fingárnak innen is ott van, de a magyanak innen az idedúrongásja értelmetlenségi. A peis gyöknek sok flektált formája van: fejt, fesz, fosz, fos... De ez egy kicsi gyök. A du gyök sokkal duasabb, és racionálisabb is, és sokkal rakhatóbb: dunyér, nem tenyér, dunya, nem tunya, dunyu, nem tanya, dungely, nem tengely, dung, nem teng... A hang a dun sz-vel: dunszni. A feszít ősmagarul dunszni, ez ed-vel, kausatív-presenzvel dunszad. Fejlődés? Nem nagyon lehet rakni? most fejlövés? Fejt-től ered? Ana a lófasz az? Na de lehet rakni a du gyökből: dun ja-val duny, nem teny, dehnen, csak a dehn-innen nincs ja kausatív, sz-vel dunsz, g-vel dung, nem teng, és k-val dunkni.
Bgelimer
2023. május 19. 14:57
A nyelvi modellek érvelő és a emlék-tanulás-információ ------------ 1. Ahogy írtam ez nem nyelvi modell, hanem fingrizmus, halandzsa, nem is makogom ezt a nyelvet. A mesterséges unintelligencia nem beszél, hanem makog, makogja a a libcsi ideológiát. Ez nem a nyelvet beszélja, mondjuk, ha azt mondja hogy angol War, nem azt mondja hogy öreszni, wirren, ősmagyar öreszni, hanem totál vakerol egy kretény-libernyák katasztertől halandzsát, moráltóni! Nem, nem, ezt a makogást én magyar nem makogom, nem ez az én nyelvem, hanem a magyar, az ősmagyar, germagyar, a kúrománynak dolga nem van. Érv? Ilyen hang nem van, stak nyelvkakilás, és stak er és ár stuma van:er(nem ér)-ered-erda-eredva(erdő)-erny-ernya-ernyed-ernyeszt-ernyesztu-erjed-eron(rohan)-erő-... és az ár flektált formája. De az érv hogy nem is van, úgy is libsizmus, hisz ér az antiempíria, és az irracionalizmus, vagyis mondjuk a butaká és fingrizmus. Így érv hang totál libsizmus, nem is érvelünk, stak a hülye. 2. Az emlékről már volt beszéd, hogy mányni, a me-ma stumától, ahogy én, de az én az oinos. De rakta az emel is, az em-től. 3. Olyan hang hogy tanul nem van, stak a hülye libcsik szarták ide a dunakod, tanakod hangtól. Magyar ember nem tanul, hisz ilyen hang nem van. Nyelvi modell? Hülye ez?Hol van itt a nyelv? A nyelvnél libcsi halandzsa, tanul nem van. Na ja, ennek nem van fiziológiája, nem van Flowja. A nyelvi modell ez a flow volna, de hiába nézi ez a genetikalosz, fiziológiavésza izé a Dragon Ball-t németül és japánul, nem fogja az ősmagyart, az indgoermánt beszélni, hisz nem bír flow-val. Na jó, az ősmagyarnak stak az kellett, hogy flow-nak innen koponyát lékni bírjon, vesét leütni... De a nyelv az ölés és a brutalitás.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!