Beperelte a Média1-et a Transzparens Újságírásért Alapítvány

2023. július 19. 09:33

Úgy fogalmaztak, hogy „elkeserítő, hogy a helyzet addig eszkalálódott”.

2023. július 19. 09:33
null

„Az elmúlt években több, alapítványunkkal kapcsolatos valótlanságokon és álhíreken alapuló lejárató cikk is megjelent a Media1 felületén. Ezekkel a cikkekkel sokáig nem foglalkoztunk, most azonban kénytelenek voltunk perelni” – olvasható az alapítvány oldalán.

Hozzátették, „mára viszont világossá vált, hogy 

a Media1 célja a Transzparens Újságírásért Alapítvány által képviselt médiatudatosság kultúrájának és adatalapú médiaelemzéseinek elhiteltelenítése. 

Úgy láttuk, ha nem szólalunk fel a hazugságok ellen, a Media1 szakmai- és újságírói etikai szempontokból is aggályos álhír-hadjárata akadályozná a médiatudatosság kultúrájának erősítését és az átlátható médiaviszonyok megteremtését” – folytatták.

Ismertették, hogy a media1.hu online sajtótermék felületén 2023. május 17. napján megjelent „Kamuzott a Transzparens Újságírásért Alapítvány alapítója az Átlátszó főszerkesztőjével készült vitán a szervezet gazdálkodásával kapcsolatban” című cikkben az alábbi valótlan állítások miatt kértek helyreigazítást a portáltól:

  • A cikk címe önmagában valótlan tényállítást tartalmaz azzal, hogy azt állítja, hogy Partos Bence „kamuzott” az Átlátszó főszerkesztőjével készült vitán.
  • A cikkben alaptalanul állítják azt, hogy a Transzparens Újságírásért Alapítvány átláthatatlanul működik.
  • A cikkben alaptalanul állítják azt, hogy Partos Bence valótlanul állította, azt, hogy a Transzparens Újságírásért Alapítvány az éves beszámolóit évről évre mindig átlátható módon közzéteszi.
  • A cikkben alaptalanul állítják, hogy volt olyan év, amikor a Transzparens Újságírásért Alapítvány közel egy évvel később tett eleget a pénzügyi beszámoló leadási kötelezettségének.
  • A cikkben valótlanul állítják, hogy Partos Bence 2018-ig volt a Mandiner című lap főszerkesztő-helyettese.

Kitértek arra is, hogy a media1.hu felületén 2023. május 11. napján megjelent Fekő Ádám szerző által írt „Most a Válasz Online-nak ment neki a különös pénzügyi hátterű kormányközeli alapítvány – a lap visszaválaszolt” című cikkben a Transzparens Újságírásért Alapítványról milyen valótlanságok jelentek meg:

  • „Az újságírók, médiumok hiteltelenítésével foglalkozó, csak nevében transzparens és korábban hamisításban is résztvevő kormányközeli alapítvány, a Transzparens Újságírásért Alapítvány ezúttal a Válasz Online-t támadja. 3, 2020-ban megjelent PR-cikket rántottak elő.”
  • „Mivel a TÚA nem közölte le a válaszokat, a Válasz Online maga jelentette meg azokat”
  • „…a különös pénzügyi hátterű, általában torzított és a kormánynak megfelelő hangvételű médiaelemzéseket kiadó társaság például annyira »transzparens«, hogy a saját pénzügyi beszámolóikat éveken át a törvényi előírások ellenére közzé sem tették, majd amikor erre rákérdeztünk, 0 forint bevételt és 0 forint kiadást vallottak be, ami eléggé szürreális.”

„A valóság ezzel szemben az, hogy: a Transzparens Újságírásért Alapítvány nem vett részt semmilyen hamisításban. Szintén valótlan az a tényállítás, hogy a Transzparens Újságírásért Alapítvány nem közölte le a Válasz Online válaszát. Valótlan az a tényállítás is, hogy a Transzparens Újságírásért Alapítvány saját pénzügyi beszámolóit éveken át a törvényi előírások ellenére közzé sem tette” – szögezték le.

A közleményben idézték, Nagy Károlyt, az Alapítvány vezetőjét, aki szerint „elszomorító, hogy a Media1 ahelyett, hogy reflektálna az Alapítvány által felvetett jogos és súlyos médiával kapcsolatos problémákra, hazugsághadjáratot indított. Elkeserítő, hogy a helyzet addig eszkalálódott, hogy végül hivatalosan is helyreigazítást kellett kérnünk”.

Nyitókép: Képernyőfotó

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tapir32
2023. július 19. 21:28
Hiába próbálkozik az ellenzék a forint gyengítésével, az infláció gerjesztésével, az EU-s pénzek visszatartásával megbuktatni a kormányt, ha az ellenzéknek hiteltelen a szava, hiteltelenek és alkalmatlanok a szakértői, hiteltelenek és alkalmatlanok a vezetői.
tizennyolcfok
2023. július 19. 18:52
aztán azt a hírt is hozzátok, ahogy a transzparensnek csúfolt propagandista szennyoldal elbukja a pert minden állításában!
maniac13
2023. július 19. 16:59
Fekő Ádám máshol is kb. erre volt képes. Undorító egy alak.
Selamat
2023. július 19. 13:59
"a Media1 célja a Transzparens Újságírásért Alapítvány által képviselt médiatudatosság kultúrájának és adatalapú médiaelemzéseinek elhiteltelenítése." amit ezek ott a transzparens él csinálnak, mindenért be kellene őket perelni. Tisztelt jobboldal, miért is nem kerül erre sor?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!