Amit ki kell mondani

2023. november 22. 12:57

A magyarországi rendszer nem demokrácia.

2023. november 22. 12:57
Ungváry Rudolf
Ungváry Rudolf
Népszava

„Akkor sem az, ha látszólag vannak választások, demokratikusnak számító intézmények, szólhatunk. És van ellenzék is (még olyan is, mely a kormánypártnál is szélső-jobboldalibb). Egy ilyen rendszerben azonban a rendszer fenntartója az olyan ellenzék, amelynek a legfontosabb a lehetségeshez való alkalmazkodás, vele a vélt siker: azaz a kormányra kerülés. Max Weber ezt nevezi erkölcsi felelősségen alapuló politikának, szemben az erkölcsi meggyőződésen alapuló politikával.

Ez a rendszer az egykori, klasszikus fasizmus demokráciával álcázott, politikailag visszacsempészhetővé konstruált új formája. Ami nyíltan feltámaszthatatlan, azt láthatatlanított formában feltámasztották. A rendszer lényegét teszik „demokráciával” felismerhetetlenné a politikai immunrendszer számára. Ahogy egy halálosan fertőző kórokozó a mutációjával kerüli meg a szervezet védekező rendszerét. Ami miatt a demokraták látványhoz tapadt része nem is tekinti ezt diktatúrának. Hát persze: a Föld is lapos.

Érvényes a vezérelv – ahogy azt a nemzetiszocializmus jogtudósa, Carl Schmitt megfogalmazta: a vezér akarata törvény.

Érvényes a tekintélyelv – a rendszer autoriter. De ez csak egyik jellemzője.

Érvényes az erő elve – mindig mindent a hatalom határoz meg. Csak barát és ellenség van, nincs kompromisszum, ahogy ez parlamentáris demokráciában természetes.”

Nyitókép: MTI/Kovács Attila 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 141 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zokni
2023. november 25. 05:52
Katica11 nyug. r. örv. hülyít. Ez már tényleg ostobaság… A kormány infó egy propaganda rendezvény. Amire még az Orbán rendszerben is szükség van. Ahogy előtte is tartottak ilyet rendszeresen. Vagy akkor még nem élt? A dokumentált események meg tényekről szólnak. A kettő nem is ugyanaz a dimenzió. Kissé olyan, mintha a bírósági jegyzőkönyvek nyilvánosságát követelné az ítélet helyett. Vagyis azok nyilvánosak, de csak jogi eljárás révén vagy kutatási célból, később ismerhetőek meg. Ráadásul nem is tudom, miről zagyvál. A kormányinfo nem csak tájékoztatás célú, hanem manipulációs rendezvény is. (Igazolt tény, hogy kormánypárti médiumok előnyben vannak.) És nem kormányülésről, hanem döntésekről tájékoztat inkább. Ráadásul jelenleg Orbánék úgy próbálják szintén kompenzálni a ktgvetési hiányt, hogy “megszorítanak”. Ez a tényekből (visszafogott kiadások, leállított fejlesztések, hitelfelvétel, infláció) kiderül. De persze nem erről beszélnek, hanem Brüsszel, Brüsszel, szankció, szankció…
catalina11
2023. november 24. 17:38
Zokni "Amúgy a Gy-féle nem nyilvános, de elérhető. " érje el Zokni! de amíg maga eléri addig még sok NYILVÁNOS kormányinfón lehet érdeklődni a kormány értekezleteiről.
polárüveg
2023. november 24. 08:21
Ungváry történész kisodródott a történelem pályájáról a politika kanyarban. És csak sodródik, sodródik tovább. Jó egészséget kívánok a nyugodt nyugdíjas évekhez, az életpálya életbölcsességének létrehozásához!
Zokni
2023. november 23. 23:03
“hát akkor mutassa be például a Gyurcsány "nemfogfájni" intézkedések előtti kormányértekezletének jegyzőkönyvét.” - Katika11 János nyug. r. örv. ezek hiányát próbálja felmutatni olyan Orbán féle jk-ek mellé, melyek biztos nem léteznek, mert törvénnyel megszüntették a vezetési kötelezettséget. Amúgy a Gy-féle nem nyilvános, de elérhető. Vagyis nem letagadható. Amúgy meg nyilván nincs benne semmi, csak az, hogy az állami fizetőképességet milyen megtakarításokkal lehet megőrizni. Hogy milyen szöveget tett mellé a vezető, az nem érdekes. (Persze olyanoknak számít, akik azoknak írnak, akik azt hiszik, közvetlen a politikai vezetőn múlik a boldogulásuk. (Mikor még gyakran közvetetten sem. Lsd. válság.) Kulcs szó a “megszorítás”…)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!