Mindjárt itt a karácsony, biztos megérkezik mindenkinek a csomagja?

2023. november 20. 18:00

Az ünnepek közeledtével az elmúlt évekhez hasonlóan halmozottan több rendelés kerül feladásra országszerte, amely komoly kihívás elé állítja a Magyar Postát és a különböző futárszolgálatokat.

2023. november 20. 18:00
Christmas Eve
Bokor Gábor
Bokor Gábor

Bár még nagyon távolinak tűnik, a helyzet az, hogy öt hét, és itt a karácsony. A legtöbbünknek még eszébe sem jutott, mit fogunk adni, vásárolni, az ünnepek előtti időszakra marad a legtöbb feladott csomag. A statisztikák szerint a legtöbb küldemény a ruházati üzletek online üzleteiből és a nagy kínai áruházakból adják fel. Nem véletlen van az amúgy is sofőrhiánnyal küzdő futárszakma ilyenkor bajban, hogyan tudja teljesíteni a megnövekedett rendelésszámot.

Szemmel látható, mennyivel többet rendelünk

Balázs Attila, a GLS Hungary ügyvezető igazgatója a Mandiner megkeresésére elmondta, hogy a Black Friday időszakától kezdve nagyjából a vállalat 20-30 százalékos volumennövekedésre számít. Szavai szerint a GLS-automatáknál e tekintetben jóval markánsabb, ezt meghaladó növekedés is lehetséges. 

Úgy gondoljuk, hogy a több mint 1350 üzemben lévő GLS-automatának kulcsfontosságú szerep jut az előttünk álló hetekben, éppen ezért folyamatosan monitorozzuk a telítettségüket és szükség szerint kapacitástbővítést hajtunk végre”

– fogalmazott a GLS ügyvezető igazgatója, aki szerint fontos megemlíteni, hogy az év végi szezon legerősebb napjaiban a csomagvolumen akár 80-100 százalékkal is meghaladhatja az éves átlagot. 

Balázs Attila elmondta továbbá, hogy folyamatosan fejlesztik a GLS szortírozóüzemét, hogy minél hatékonyabban kezeljék az egyre növekvő csomagmennyiséget. 

Üzemünk jelenlegi 500.000 csomag/nap kapacitása lehetővé teszi, hogy a csomagokat a csúcsidőszaknak számító Black Friday és karácsony közötti hetekben is zökkenőmentesen juttassuk el a címzettekhez”

– jelezte.

Sofőr mindig kell

Balázs Attila jelezte, készülnek az év végi csúcsra, minden feltételt meg akarnak teremteni, hogy a csomagok időben oda jussanak, ahova feladták őket. 

Minden szempontot figyelembe veszünk, legyen szó munkaerőről, felszerelésekről, járműparkról, vagy bármely más tényezőről, amely szükséges a zavartalan működéshez”

– válaszolta a GLS vezetője arra a kérdésünkre, keresnek-e a kiemelt időszakban beugrós sofőröket.

A Magyar Postánál sincs ez másképp, hiszen mint lapunkkal közölték, szeptember 15-től célzottan toboroznak annak érdekében, hogy a megnövekedett csomagmennyiséggel járó többletfeladatoknak országos szinten, december végéig eleget tudjanak tenni. 

Országosan, aktív keresésre 19 db csomagkézbesítő (futár) hirdetésünk van”

– közölte lapunkkal a Magyar Posta, mely a karácsonyi szezonban mintegy 20-22 százalékos forgalomnövekedéssel számol az előző hónaphoz képest.

Állításuk szerint a decemberi forgalom átlagosan 30-40 százalékkal haladja meg a teljes éves átlagforgalmat.

„A Magyar Posta elkötelezett abban, hogy a legmagasabb minőségű szolgáltatást nyújtsa ügyfeleinek. Annak érdekében, hogy az év végi csomagfelfutásban is gyors és megbízható szolgáltatást nyújtsunk ügyfeleinknek, folyamatosan elemezzük a csomagforgalmi adatokat, különös tekintettel a csomagforgalom szempontjából kiugró időszakokat, és 

ezek alapján tervezzük kapacitásainkat, optimalizáljuk logisztikai folyamatainkat, és tervezzük eszköz, valamint humánerőforrás kapacitásunkat”

– fogalmaztak. 

Nyitókép: Swen Pförtner / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

 

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
files32
2023. november 21. 08:29
Megérkezik, februárban.
sozlib_abschaum
2023. november 20. 19:19
Mindjárt itt a karácsony, biztos megérkezik mindenkinek a csomagja és ha netán dollárok és angol fontok lennének benne ne legyenek olyan hülyék mint kari geri, hogy leadja az OTP-be.
szintetikus
2023. november 20. 18:36
A várba a muszlim mikulás fogja hozni az ajándékot. A momentumosoknak meg a néger dzsordzs flojd viszi :DD
5m007h 0p3ra70r
2023. november 20. 17:57
Nyilas Misi pakkot kapott.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!