Dinoszaurusz, diétás kóla, feltételes szabadlábra helyezés

2023. december 04. 14:52

Először azt várom, hogy nemhogy megszűnnének munkahelyek, hanem gyorsabbá és kényelmesebbé válhat a munkavégzés.

2023. december 04. 14:52
null
Victor  Tamás Máté
Victor Tamás Máté

„Akkor kevésbé kell félni attól, hogy az AI elveszi a munkahelyeket?

Először azt várom, hogy nemhogy megszűnnének munkahelyek, hanem gyorsabbá és kényelmesebbé válhat a munkavégzés. A munkavállalók használhatják a Microsoft Copilotot az irodai munkavégzéshez, a ChatGPT 4-et a szövegalkotáshoz, a DALL-E 3-at marketinges képalkotáshoz. Ezek segédeszközök, úgyhogy a munkavállalók először azt fogják észrevenni, hogy mennyivel könnyebb lett a munkájuk, mert kitanulták, hogyan lehet jól használni az AI-t. Nekem van magyar banknál dolgozó ismerősöm, aki olyannyira automatizálta és leprogramozta az adatbázis-kezelési tennivalóit, hogy igazából csak tíz percet dolgozik naponta, amúgy elszöszöl, és erről persze nem szól senkinek.

Általánosságban nem az lenne a lényeg, hogy az ilyen tudást terítsék?

De, és mi a HOLD-nál fókuszálunk is a kollégák képzésére, hogy ők is képesek legyenek az AI-megoldások használatára, vagy akár fejlesztések elkészítésére. Továbbá, ha az AI-használat miatt nő a termelékenység, az nyilván jó. 

Az ipari fejlesztések terén is ilyen optimista?

A nagy cégek raktáraiban a robotizáció már megtörtént, az izgalmas változások egyik példája a gyártás területén az lesz, hogy a gépek már nemcsak egyszerű programozással, hanem szövegértési és generálási képességekkel is rendelkeznek. 

Például egy gyári robot, amely eddig a dobozokat pakolászta, ezután képes lesz egyszerű utasításra felismerni és végrehajtani az adott feladatot anélkül, hogy előzetes programozásra lenne szükség. 

A Google kísérletében például egy robot, amely korábban nem látott ilyen tárgyakat, képes volt a képfelismerő rendszere és internetkapcsolata révén kiválasztani egy halomból a játékdinoszauruszt és a diétás kólát. Szóltak neki, hogy ilyen tárgyakat hozzon ide, ő rákeresett az interneten, hogyan nézhet ki nagyjából, a kamerája segítségével pedig felismerte számos tárgy közül, mire gondolhatott az őt utasító ember. A probléma nyilván az, ha valaki e technológiai fejlődés nyomán el is veszíti az állását, és nehéz anyagi helyzetbe kerül. Mert ez sajnos jellemző, hogy rövid távon vannak áldozatok, noha a társadalom egésze jól jár az innovációval.”

Nyitókép: Kallus György / Világgazdaság

 

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
survivor
2023. december 04. 15:06
Az AI képes helyettesíteni egy árufeltöltőt ?
Pernahajder
2023. december 04. 15:03
Akinek eddig az volt a munkája, hogy játék dinoszauruszokat válogatott ki diétás kólák közül, arra rá is fér kis levegőváltozás.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!