Veszélyes SMS-sel próbálkoznak az internetes csalók! Erre figyeljen!

2023. december 07. 19:46

Mindig körültekintőnek kell lenni, ha úgy tűnik, a futárszolgálattól kapunk üzenetet.

2023. december 07. 19:46

Egy kenderesi lakos bejelentése nyomán indult eljárás ismeretlen tettes ellen a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Rendőr-főkapitányságon – írta a police.hu. 

A sértett ténylegesen csomagot várt az egyik futárszolgálattól, amikor sms érkezett a telefonjára, miszerint „csomagja megérkezett a raktárba, de hiányos adatok vagy cím miatt nem kiszállítható”. Az üzenetben tájékoztatták, hogy az információk frissítése után újra kézbesítik a csomagot, és az adategyeztetés teljesítésére egy linket ágyaztak az sms szövegébe.

A sértett a linkre kattintva egy – a futárszolgálat oldalára a megtévesztésig hasonlító – adathalász oldalra jutott, ahol a hiányzó adatokat kiegészítette, majd a csomagkezelési díj kiegyenlítése címén a bankkártyaadatait is megadta. Néhány perc elteltével a készülékére telepített banki alkalmazáson keresztül kapta az értesítéseket, hogy a bankkártyájával vásároltak.

A kéretlen tranzakciókat követően az eredetileg vett csomag is megérkezett.

Mit tegyen, ha adathalász sms-t vagy e-mailt kapott?

Először is semmiképpen se kattintson üzenetekben lévő hivatkozásokra, és ne nyissa meg a mellékleteket!

Mindig vizsgálja meg alaposan az üzeneteket! Keressen következetlen, értelmetlennek tűnő dolgokat! ( például: furcsa nyelvezet, helyesírási hibák, sürgető hangnem)

Arra is figyelni kell, hogy  Telefonon vagy táblagépen nehezebb lehet észre venni az adathalász kísérleteket. Ezért ezen készülékek használatakor különösen körültekintőnek kell lenni!

Érdemes arra is figyelni, hogy milyen e-mail-címről/telefonszámról érkezett az üzenet, a legjobb, ha összeveti a küldő e-mail-címét/telefonszámát a bank, szolgáltató korábbi üzeneteivel! Ilyenkor könnyebb kiszúrni a nehezen észrevehető különbségeket is.

Ha az előugró ablakok bizalmas adatokat kérnek Önről, akkor ne kattintson rájuk, és és ne adjon meg személyes adatot az ilyen oldalakon!

Mindig tartsa naprakész állapotban szoftvereit, beleértve a böngészőt, a vírusirtó programokat és az operációs rendszert!

Ezt is ajánljuk a témában

***

Nyitókép: Pixabay 

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
istvanpeter
2023. december 08. 09:00
De az internetes bűnözők ellen létezik egy egészen egyszerű védekezési módszer és eszköz is. Ez pedig az akasztófa, amelyre mindegyiket szépen sorban fel kell akasztani.
Kétes
2023. december 08. 08:49
Mi lenne, ha a Fogyasztóvédelem képes lenne ellenőrizni a Magyarországra szállító és természetesen a magyar webshopok ÁSZF-jeit, minél nagyobb számban. Minimálisan az EU tag országok esetében. Mi lenne, ha készítenének ebből egy elérhető internetes nyilvántartást, ahol az ellenőzött adatok feltüntetésre kerülnének. Külföldi székhely, magyar telephely(?), visszaküldési cím, internetes elérhetőségek, telefonszámok és EGYÉB JOGSZABÁLYBAN ELŐÍRT adatok, információk. A webshopok által megadott magyar futárszolgálatok elérhetősége stb! KÖTELEZŐVÉ TENNI a futárszolgálat csomagot nyomonkövető applikáció használatát. Ha komolyan vennénk a FOGYASZTÓVÉDELEM kifejezést, akkor ilyen a fogyasztók védelmét ténylegesen szolgáló gyakorlati intézkedések történnek, nem csak PR! (Tisztelet a kivételnek!) Szóval lenne dolga a hivataloknak!
SzaboGeza
2023. december 07. 21:38 Szerkesztve
Utánvét!!!! Egy kicsit drágább, de utána ők törik magukat, hogy ide érjen a csomag, nem nekem kell aggódni, hogy megkapom-e valaha is!:) Ja és kp természetesen, hogy a bankkártya miatt se kelljen aggódnom!:)) Fizetni utólag is lehet bankkártyával:) Aki ezt nem biztosítja, attól nem rendelek!!! ENNYI
gyurica
2023. december 07. 20:43
Én pont ma kaptam egy ilyet. Töröltem a 3,14-csába.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!