Karácsony Gergely így akarja egészségesebbekké tenni a budapestieket

2024. március 01. 16:32

A főpolgármester plusz öt egészségben eltöltött évet akar adni a fővárosiaknak.

2024. március 01. 16:32
Karácsony Gergely.

A főváros vezetésének az a célja, hogy egy évtizeden belül visszaadjon plusz öt egészségben eltöltött évet a budapestieknek – jelentette be a főpolgármester a főváros jövőjéről szóló pénteki tanácskozáson.

Karácsony Gergely hangsúlyozta: egy város élhetősége azt is jelenti, hogy meddig élnek benne egészségben a polgárai.

Márpedig Európa nagyvárosaiban átlagosan öt ével hosszabb ideig élnek az emberek, mint Budapesten. Amíg Budapesten 76,7 év a várható élettartam, addig például Berlinben 81 év, Madridban 85,4 év, de Prágában is 79,2 év – mondta.

Ezért a főváros programokat indított, illetve a következő időszakban programokat indít az egészségügy, a levegőminőség és a vízgazdálkodás fejlesztésére,

az egészséges közterületek megteremtésére és a klímaváltozás káros hatásainak csökkentése érdekében – tette hozzá.

Felhívta a figyelmet arra, hogy az Európai Unióban Magyarországon halnak meg a legtöbben, egyébként megelőzhető, főleg daganatos és szív- és érrendszeri betegségekben. Ezért az elmúlt években a főváros, a kormányzattal partnerségben, 12 ezer szűrővizsgálatot finanszírozott az Egészséges Budapest Program keretében, amit folytatni kíván a kerületi járóbeteg-ellátásra alapozva – közölte.

A levegőminőség javítása érdekében 30 ezer új fát ültettek, 285 környezetkímélőbb autóbuszt állítottak forgalomba

és kivonták a forgalomból az euró 1-es járműveket. Fejlesztették a távhőszolgáltatást, illetve 110 új kukásautót állítottak szolgálatba – sorolta Karácsony Gergely.

Továbbra is cél az autóforgalom csökkentése a városban, aminek a könnyen használható közösségi közlekedés a feltétele – fűzte hozzá. Az élhetőbb város további feltétele az egészséges víz – mondta. A főpolgármester ezzel kapcsolatban sikernek nevezte, hogy a Fővárosi Vízműveket sikerült megtartani önkormányzati tulajdonban, illetve a csatornázási műveket is visszaszerezték. Ebben a helyzetben a klímaváltozás hatásait csökkentő integrált vízgazdálkodást képes folytatni a főváros.

Ugyancsak fontos – folytatta – az élhető közterületek megteremtése,

ezért a következő időszakban a tervek szerint 50 milliárd forint áll a kerületek rendelkezésére az Egészséges utcák pályázat keretében.

Az egészséges lakhatás érdekében a Budapesti Lakásügyi Ügynökség 22 milliárd forintot használhat fel a közösségi tulajdonban álló lakások felújítására, és ösztönözni kívánják a tulajdonosokat az üres lakások lakáscélú használatára is. A közgyűlés által felállítani tervezett Budapesti Klímaügynökségnek pedig az energiafelhasználás racionalizálása lesz a feladata.

(MTI)

***

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: ATTILA KISBENEDEK / AFP

Összesen 54 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
alexandrosz-2
2024. március 02. 08:14
Újabb autósellenes ámokfutás jönne. Köszi. Nem kell.
Akrabu17
2024. március 01. 20:19
gyógyitani esetleg nem akar a tv-n vagy a neten keresztül. lehetne az új gyurcsok. vagy járhatna már a vízen.
Cséfy
2024. március 01. 19:56
Olyan öt év nem is kell, amit az ő polgármestersége alatt kellene eltölteni...
Ízisz
2024. március 01. 18:00
Z. Ennek a hülyén vigyorgónak is vége nyáron!!! 🇭🇺 "2024. március 1. Toronymagas a kormánypártok fölénye a legújabb közvélemény-kutatás szerint MAGYAR NEMZET Toronymagas a kormánypártok fölénye a legújabb közvélemény-kutatás szerint Száz nap múlva, június 9-én tartják az európai parlamenti választásokat Magyarországon, és ebből az alkalomból a Nézőpont Intézet arra volt kíváncsi, hogy hogyan alakultak a pártok közötti erőviszonyok. A kutatás eredményei alapján a kegyelmi ügyet követően nem erősödtek meg a baloldali pártok, az eset nem volt hatással a Fidesz vezető pozíciójára sem. A kegyelmi ügy hatására sem erősödtek az elmúlt egy hónapban a baloldali pártok – derül ki a Nézőpont Intézet lapunkhoz eljuttatott közvélemény-kutatásából. Az eredmények alapján a Fidesz–KDNP toronymagasan nyerne egy most vasárnapi európai parlamenti választáson." Kontraproduktív a moslék dollárellenség pedofil hazug, OV buktatás műsora!!! 💯👏👏👏😅😂👍🇭🇺💤
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!